E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDoları Mey İçki'nin sahibi uçurmuş ---

Doları Mey İçki'nin sahibi uçurmuş

Doları Mey İçki'nin sahibi uçurmuş
23 Haziran 2011 - 10:51 borsagundem.com

Dolarda son günlerde yaşanan hızlı yükselişin arkasından Şubat ayında Mey İçki’yi satın alan dünyanın en büyük içki üreticisi İngiliz Diageo çıktı

Vatan Gazetesi’nin haberine göre, Mey İçki’yi 3.3 milyar TL’ye (2.1 milyar dolar) satın alan Diageo’nun 2 günde yaklaşık 600 milyon dolarlık döviz aldığı söyleniyor. Dünyaca ünlü viski markası Johnnie Walker’ın da sahibi olan Diageo’nun söz konusu alımı kredi geri ödemesi için yaptığı ifade ediliyor. Bankacılık kaynaklarına göre, Diageo’nun döviz piyasasındaki alımlarından 1 gün önce de Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (Botaş) 400 milyon dolarlık döviz alımı yaptı.
Yani hem Diageo hem de Botaş, 3 günde toplam 1 milyar dolarlık döviz alımı gerçekleştirdi. Botaş’ın alımlarının sürpriz olmadığını döviz piyasasında dönem dönem bu şirketin ödemeleri nedeniyle alım yaptığına dikkat çeken bankacılar, “Piyasa için sürpriz olan Mey İçki’nin sahibi olan Diageo’nıun yaptığı alımlar. Aslında piyasada kurumsal yatırımcı alımları sürekli görülüyor. Bu alımlar piyasalarda yeterli miktarda döviz satıcısı olduğu için kurlara yansımıyor. Ancak son günlerde yabancı kurumların Türkiye’ye yönelik olumsuz raporlarının da etkisiyle piyasada satıcı azaldı. Dolayısıyla gelen kurumsal yatırımcı alımları kurların yukarı çıkmasına neden oluyor” yorumunu yaptı.
Cuma günü 1.5960 TL’den kapanan dolar, dün 1.6220 TL’ye kadar tırmandı. Son 3 işlem gününde yaklaşık yüzde 2 yükselen dolarda 2 haftalık değer artışı yüzde 3.3 oldu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)