E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDoların düşüşü devam eder mi?---

Doların düşüşü devam eder mi?

Doların düşüşü devam eder mi?
01 Mayıs 2012 - 09:48 borsagundem.com

Merkez Bankası’nın enflasyon raporunun piyasaya etkisi dolarda değer kaybının devamını sağlıyor...

Perşembe cuma önemli ABD’de faiz oranlarını yakından etkileyen istihdam verileri perşembe ve cuma günü açıklanacak. Bu nedenle perşembe gününe kadar döviz kurlarındaki aşağı yönlü seyir devam edebilir. Öte yandan Çin izlenecek. Küresel ekonominin lokomotifi olan Çin’de salı günü imalat verisi açıklanacak.
Dışarıda düşüşte olan ABD Hazine tahvil faizleri, içeride Merkez Bankası’nın enflasyon raporunun piyasaya etkisi dolarda değer kaybının devamını sağlıyor. Dolar/TL’de kritik destek seviyelerinin aşağı doğru kırılması ile başlayan düşüş geçtiğimiz hafta son iki ayın en düşük seviyelerine gelinmesine neden oldu. Dolar dün en düşük 1.7535 seviyesine kadar geriledi. 2012 başında, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Biz 2012 yılında ABD dolarını yeneriz. Bu çok iddialı bir laf. Bunu bir kenara yazın” demişti. Merkez Bankası, piyasalarda özellikle risk algısı arttığında ‘istisnai gün’ ilan ederek faizi yüksek tutup TL’nin değer kazanmasında etkili oldu. Enflasyon Raporu sonrasında da dövizdeki değer kaybı sürüyor.
Gelişmekte olan ülkelere bakıldığında Dolar/TL trendindeki seyrin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de olduğunu görüyoruz. ABD Hazine tahvil faizlerinin düşüşte olması dolardaki değer kaybının sürmesine neden oluyor.
Açıkta düzelme var
Dün açıklanan dış ticaret verilerinde dış ticaret açığında düzelmenin mart ayında da sürdüğü görüldü. Dış ticaret açığı hem geçen yılın aynı ayına göre, hem de Ocak - Mart döneminde azaldı. T Bank Baş Ekonomisti Dr. M. Veyis Fertekligil, bunda mart ayında ihracat artışının sürmesi; ithalatta ise bir önceki yılın aynı ayına göre azalma olmasının rol oynadığını söylüyor. Kurumların değerlendirmelerine bakıldığında cari açıkla ilgili bir miktar daha düşüş beklendiği görülüyor. Bu durum dış finansman ihtiyacını azaltıp TL’nin değerlenmesini destekleyecektir. Ancak yılın ikinci yarısında ivme kaybı gözlenebilir.
Doların durulma noktaları
Doların düşüşünde ilk destek 1.7500 seviyesinde. Ancak bu seviyenin aşağı kırılması ile 1.74 ve 20 ™ubat 2012’de test edilen 1.7395’ler görülebilir. 200 günlük ortalamanın da altında hareket eden Dolar/TL yukarı doğru hareketlenmelerde 1.77 seviyesine yönelebilir. Bu seviyenin üzerinde 1.7825, 1.7950 ve 1.8050 seviyeleri takip edilebilir. 1.80 seviyesi dolarda psikolojik direnç seviyesi.
Uzun vadeli dolar grafiğinde 1.80 seviyesinin üzerindeki hareketlerin kalıcı olmadığını görüyoruz. 2011 yılında 1.80 - 1.90 bandındaki hareketler de bir ya da iki aylık sürelerle sınırlı kaldı. Bu nedenle kurlardaki seyrin 1.80 seviyesinin üzerinde satışlarla karşılaştığı unutulmamalı. Ancak aşağı doğru da 1.75’li seviyelerin altında marjların giderek daraldığı görülebilir.
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı dolar üzerinde baskının fazla olduğunu söylüyor. Dolar/TL’nin teknik tarafına bakıldığında önemli destek seviyelerine yaklaşıldığını 1.74 - 1.73 seviyelerinin bu açıdan çok önemli olduğunu belirtiyor. Bu seviyelerde ikili dip veya üçlü dip formasyonunun yorumlarını da görebileceğimizi belirten Balcı, “1.735 seviyesinin altına gelinirse satış baskısı artabilir. Bu durumda 1.71 - 1.70 ve 1.60’lı seviyelerin gündeme gelmesi de sürpriz olmaz“ diyor. Bunun nedenini ise Dolar/TL paritesinde 1.77 seviyesinin altına gelmekle 1.40 seviyelerinden başlayan çıkış trend desteğini kırmış olacağına bağlıyor.
Zeynep Aktaş/Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)