E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDoların hisse senetleri üzerindeki baskısı artıyor---

Doların hisse senetleri üzerindeki baskısı artıyor

Doların hisse senetleri üzerindeki baskısı artıyor
04 Ekim 2023 - 12:55 borsagundem.com

ABD Doları son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, ABD borsalarında hisse senetleri üzerindeki baskıyı giderek artırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’ndaki güçlü seyir, hisse senetlerini zorlamaya devam ediyor. Dolar, son bir yılın en yüksek seviyesini görmüş durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Doları’ndaki yükselişin son bulmaması, ABD hisse senetlerinin değer kaybetmesine neden oluyor. Yatırımcılar ABD borsalarında giderek daha fazla satış yönlü pozisyon alıyor.

2014’ten bu yana en uzun yükseliş serisi

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, üst üste 12. haftasını perçinleyerek Ekim 2014'te sona eren 12 haftalık yükseliş serisinden bu yana en uzun galibiyet serisini elde eden ABD Dolar Endeksi, FactSet verilerine göre dün, 22 Kasım'dan bu yana gün içi en güçlü seviyesi olan 107,35 seviyesine kadar yükseldi.

Endeks, ABD Doları’nın Japon Yeni, euro ve İngiliz Sterlini dahil olmak üzere bir dizi rakip karşısındaki gücünü ölçüyor, ancak en çok ağırlığı 1,05 doların altına gerileyen ve Aralık ayından bu yana en zayıf seviyesinde işlem gören euro kaplıyor.

FactSet verilerine göre dolar, kısa süreliğine de olsa Japon Yeni’nin 21 Ekim 2022'den bu yana ilk kez dolar karşısında 150 yen'in altında işlem görmesine neden oldu. Ancak yatırımcılar, merkez bankasının gözünde kritik bir eşik olarak görülen eşiği geçtikten sonra Japonya Merkez Bankası'nın para birimini desteklemek için müdahale edebileceğini tahmin ederek Japon para biriminin hızlı bir şekilde toparlanmasını sağladı.

Yılın ilk yarısındaki düşüş tersine döndü

Artan Hazine getirileri ve Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceğine dair beklentiler, doların Temmuz ayından bu yana yükselişe geçmesine yardımcı olarak yılın ilk yarısındaki düşüşü tersine çevirdi.

2022 yılında ise dolar, Eylül ayının sonlarında zirveye ulaşan ve endeksin son yirmi yılın en yüksek seviyesine ulaştığı tarihi bir yükselişe başladı. Aynı zamanda, ABD hisse senetleri 2008 yılından bu yana en kötü takvim yılı performansını yaşarken, küresel tahvil piyasaları da modern tarihin en büyük yenilgilerinden birini yaşamış oldu.

Tahvillerdeki satış trendi 2023 yılında da devam etti. Salı günü Hazine tahvil getirileri 16 yılın en yüksek seviyelerine tırmandı ve dolar üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırdı. FactSet verilerinin gösterdiğine göre, yatırımcılar özellikle 30 yıllık Hazine tahvili getirisine yakından dikkat ediyorlar. Bu tahvil, son alım satımların ardından 12,4 baz puan artışla yüzde 4,899 seviyesiyle 2007 sonundan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

JOLTS verileri ve iş gücüne yönelik güçlü iştah

Analistler, dünkü kaotik alım satım ortamını açıklamak için İş Olanakları ve İşgücü Ciro Anketi (Job Openings and Labor Turnover Survey - JOLTS) verilerini suçluyor. Bunda, ABD iş gücü piyasasındaki açık iş fırsatlarının sayısına bir bakış sunan JOLTS verilerinin, bu yıl ara sıra hisse satışlarını ve piyasalardaki diğer keskin hareketleri tetiklemesinin etkisi bulunuyor.

Salı günü açıklanan veriler, iş açılışlarının Ağustos ayında aniden hızlandığını ve bir önceki ayda revize edilen 8,9 milyon seviyesinden 9,6 milyona yükseldiğini gösteriyor. Bu durum, istikrarlı bir şekilde büyüyen ABD ekonomisinde, iş gücüne yönelik güçlü bir iştahı yansıtıyor.

Yatırımcılar bu verileri, Fed yetkililerinin, faiz oranlarına ilişkin en son ‘nokta grafiği’nde yansıtıldığı gibi, Fed'in faiz oranlarını yatırımcıların beklediğinden daha uzun bir süre yüzde 5'in üzerinde tutma planlarını muhtemelen sürdüreceğine dair bir işaret olarak yorumluyor.

Tarım dışı istihdam verileri belirleyici olabilir

Buna karşılık olarak hazine getirileri ve ABD Doları yükselirken, veriler hisse senetlerinde bir başka olumsuz satış dalgasına yol açtı. FactSet'e göre, S&P 500 Endeksi dünü yüzde 1,4 oranında kayıpla 4.230 puan seviyesinde kapattı. Bu, 1 Haziran'dan bu yana gün içi en düşük seviyeye karşılık geliyor. Veriler aynı zamanda yetkililerin Eylül tahminlerinde de belirttiği gibi Fed'in 2023 sonundan önce en az bir kez daha faiz artırımına gitme ihtimalini artırıyor.

Bolvin Wealth Management Group başkanı Gina Bolvin, “Beklenenden sıcak JOLTS verileri hisse senetleri veya tahviller için iyi bir haber değil. Piyasa bu verilerin düşmesini istiyor ancak artık faiz artırımı ihtimali arttı” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar gelecek günlerde ABD iş gücü piyasasına ilişkin bazı verileri yakından izleyecek ve Cuma günkü aylık tarım dışı istihdam raporu haftanın en önemli olayı olacak. Analistler, iş gücü piyasasının yavaşlamaya başladığına dair herhangi bir işaretin, getirileri ve doları aşağı çekmeye yardımcı olabileceğini, beklenenden daha güçlü bir raporun ise muhtemelen ters etki yaratacağını söylüyor.

Gelişen ekonomilerde dolar kâbusu

 

Yükselen dolar, borsa boğalarını tedirgin ediyor

 

ING dolar tahminini revize etti

 

Dolarda Fed fiyatlaması

 

Morgan Stanley'dan dolar endeksi beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)