E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların seyrini Fed belirleyecek---

Doların seyrini Fed belirleyecek

Doların seyrini Fed belirleyecek
10 Aralık 2014 - 08:03 borsagundem.com

Kritik FED toplantısında faizle ilgili adımların atılabilecek olması doların seyrini belirleyecek

Yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artırımına hazırlanan Amerikan  Merkez Bankası FED’in bu artışla ilgili takvimi para ve sermaye piyasalarının en önemli gündem maddesi haline geldi.

FED’in gelecek hafta yapacağı toplantı da 2015 takvimini açısından en net ipucunu vermesi bakımından çok önemli görülüyor. Toplantıda “Faizlerin uzunca bir süre sıfıra yakın düzeyde kalacak” ifadesinin değiştirilip değiştirilmeyeceği ise en önemli polemik konusu. Bu ifade toplantıda FED başkanlarının tartışmasına açılacak. Bazı FED yetkilileri geçen hafta açıklanan ve çok iyi gelen istihdam artışından sonra bu ifadenin kaldırılmasını istiyor. Bazı FED üyeleri ise bir süre daha bu ifadenin tutanaklarda kalmasından yana görüş beyan ediyor.

İfadenin kalkması doların tüm para birimleri karşısında biraz daha güçlenmesi anlamına gelecek. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri son 1 haftadır güçlü gelen istihdam verisinden sonra dolar karşısında değer yitirmiş vaziyette. Ancak bu ifadenin kalkması halinde gelişen ülkelerden para kaçışının belirgin biçimde keskinleşme ihtimali de var.

FED San Fransisco ve  Atlanta başkanları uzunca bir süre ifadesinin kalmasından yana görüş belirtiyorlar. Nitekim San Fransisco FED Başkanı John Williams Market News’a yaptığı açıklamada “Bence bu ifade faiz artışı için en uygun zamanlamayı en özlü ve en uygun şekilde ifade ediyor. Faiz artırımlarına 2015’in ikinci yarısında başlanması makul bir tahmin” demişti.

Ancak bazı analistler bu açıklamaya rağmen ifadenin kaldırılma ihtimaline de dikkat çekiyorlar. Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzus FED’in ifadeyi kaldırmak için Ocak ayındaki toplantıyı beklemesinin garip olacağını çünkü gelecek haftaki toplantı sonrası basının karşısına çıkacak FED Başkanı Yellen’in Ocak ayında basına açıklama yapmayacağını hatırlattı. 

Sabrın sonu ölçülü artış

FED’in önceki yıllarda aldığı kararlara bakıldığında söz konusu ifadenin kaldırılmasıyla birlikte Merkez Bankası’nın yatırımcıları sözlü ifadelerle kademeli olarak yönlendirerek piyasalardaki aşırı dalgalanmanın önüne geçmeye çalışacağı da öngörülüyor. Örnek olarak uzunca bir süre ifadesi yerine faiz artışı için sabırlı olunacağı ifadesinin konabileceği kaydediliyor. Bu ifadenin para politikasındaki kaçınılmaz sıkılaştırma fikrine alışılmasını kolaylaştırabileceği tahminleri yapılıyor. FED’in benzer bir taktiği 2003 yılı sonundan itibaren gittiği faiz artırımları döneminde de kullandığına dikkat çekiliyor. FED ‘Sabır’ ifadesini kullandıktan sonra faiz artırımına gitmiş ancak bu kez de ‘Ölçülü’ olunacağı mesajını vermiş ve keskin dalgalanmaları önlemeye çalışmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)