E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolarla iş yapanların vay haline!---

Dolarla iş yapanların vay haline!

Dolarla iş yapanların vay haline!
31 Ağustos 2013 - 07:40 borsagundem.com

Siyasi ve ekonomik gerilim ile doların 2 TL’yi görmesi gözleri ithalata bağlı sektörlere çevrildi

Sektörlerde büyük bir panik havası yaşanmasa da uzun vadede doların etkileri yeniden şirket toplantılarının ana gündem maddesini oluşturdu. Hazirana kadar olumlu bir altı ay geçiren otomotiv sektörü ise tedirginlik yaşıyor.
Doların 2 TL sınırını aşmasıyla birlikte başta ithalata bağlı sektörler tüm senaryolar üzerinde çalışmaya başladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın “TL’nin değerini aslanlar gibi koruyacağız” açıklamasıyla yükselişini sürdüren ve yeni rekorlar kıran dolar karşısında sektör temsilcilerinin tedirgin bekleyişi devam ediyor. Bir yandan Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye operasyonunun da konuşulmasıyla birlikte döviz kurunun her saniyesi büyük dikkatle takip ediliyor.
BEKLEYİP GÖRELİM ORTAK GÖRÜŞ
Döviz kurlarının yükselişe geçmesi ve doların 2 lira sınırı aşmasıyla birlikte tüm bu gelişmelerin hangi sektörlerde fiyat artışlarına neden olacağı tartışılıyor. Sektör yetkililerinin bazıları Erdem Başçı’nın açıklamalarıyla daha rahatladıklarını belirtirken bir kısmı bu açıklamaya ve döviz kuruna daha temkinli yaklaşıyor. İyimser ya da kötümser düşünen tüm sektör temsilcilerinin şuandaki tek ortak noktası ise “bekleyip görelim” düşüncesi.
İNŞAAT: SEKTÖR UMUTLU
İnder Başkanı Nazmi Durbakayım, dolarda yaşanan artışı çok büyük görmediğini belirterek, “Oranın sektörü önemli ölçüde etkileyeceğini düşünmüyorum. Sektörde bütün bağlantılar TL’ye dönerek yapılıyor. Bizim için 2.5 liralara çıkması şoke olurdu. Altın kaplama yaptırmıyorsanız etkilenmezsiniz” dedi.
ENERJİ: EN KAYGILI SEKTÖR
Artan döviz kurundan en fazla etkilenen sektörlerin başında enerji geliyor. İbrenin bir ucunda sübvanse edilen doğalgaz fiyatları, diğer ucunda ise BOTAŞ fiyatının altında ezilen özel sektör ithalatçıları duruyor. Temmuz ayından beri kurlarda yaşanan dalgalanmanın sektörün maliyetlerini çok önemli oranda etkilediği görülüyor. Sektör oyuncularının maliyetler karşısında kaygıları artarak devam ediyor.
OTOMOTİV: HAVA PUSLU
Döviz  kurunu en yakından takip eden ve etkilenen sektörlerin başında otomotiv sektörü geliyor. Otomotiv  Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, sektörün ilk altı ayının çok iyi rakamlarla kapandığını belirterek, “Döviz kurundaki dalgalanma kısa bir zamanda tamamlanmayabilir. Fon çıkışı olabilir. Euro ve dolarda sert hareketler var. Genelde yıl sonunu bu aylardan itibaren tahmin ederdik. Şimdi çok puslu hava var. Tahmin edemiyoruz.” Kurda yaşanan artışın fiyatlara yansımasına değerlendiren Erce, “Olumsuz yansımalar olacak” dedi . MB Başkanı Başçı’nın açıklamalarını da değerlendiren Erce, “İnşallah açıklamalarında olduğu gibi kuru aşağıya çeker” dedi. Tofaş CEO’su Kamil Başaran da, açık döviz pozisyonu bulunmayan şirketin bu çalkantıdan finansal anlamda bir zarar görmeyi beklemediğini söyledi. Reuters’a konuşan Başaran, gelişmelerin yılın geri kalanında otomotiv pazarını şekillendireceğini ve rekabetin önem kazanacağını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)