E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL 3.78 seviyesinde---

Dolar/TL 3.78 seviyesinde

Dolar/TL  3.78 seviyesinde
30 Ocak 2017 - 17:00 borsagundem.com

Fitch ve S&P`nin not kararı sonrası dolar yeni haftaya 3.87 seviyesinden başlayan kur ilerleyen saatlerde hızlı bir düşüşle 3.79 seviyesinin altını gördü

Dolar endeksi, ABD'de ekonomisinin tahmin edilenden daha yavaş büyüdüğünü gösteren veriler üzerine tahvil getirilerinin düşmesinin etkisiyle ve ABD Başkanı Donald Trump'ın hem ABD'de hem de dünya genelinde eleştirilere neden olan göç sınırlaması düzenlemelerini açıklamasının ardından bir haftanın zirvesinden geriledi. Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi DXY 100.17 seviyesine kadar geriledi.

Merkez Bankası'nın adımlarının yeterli bulunmaması, not indirimi endişeleri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz konusundaki açıklamalarının baskısıyla geçen hafta 3.91 seviyesini aşan dolar/TL haftayı 3.87 civarında tamamlamıştı.

Dolar/TL'de not indiriminin ardından rüzgar tersine döndü. Kur bu sabah 3.8794 seviyesine yükselse de ilerleyen saatlerde geriledi. Dolar/TL gün içerisinde en düşük 3.79'un altını gördü. Parite an itibari ile yüzde 2.25 eksi ile 3.7820 seviyesinde...

Euro/TL ise yüzde 2.50 düşüşle 4.0361 TL seviyesinde işlem görüyor.

Citigroup TL sepet kurunda 3.72 hedefi ile, 4.10'a stop koyarak "al" tavsiyesinde bulundu.Yarım dolar ve yarım eurodan oluşan sepet kur TSİ 14:40'ta 3.9437 seviyesinde seyrediyordu. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 2012 yılından bu yana yatırım yapılabilir seviyede tuttuğu Türkiye'nin kredi notunu ekonomik performans ile kurumların bağımsızlığını zayıflatan siyasi gelişmeler ve güvenlik durumunu gerekçe göstererek bir kademe düşürerek BB-'ye indirdi.

Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir düzeyde notu veren Fitch'in kararıyla Türkiye'nin yatırım yapılabilir düzeyde kredi notu kalmadı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notu görünümünü otoritelerin enflasyon ve TL'de değer kaybı yaratan baskıları sınırlama gücünün azaldığını gerekçe göstererek durağandan negatife düşürdü.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir düzeyin iki kademe altında BB notuyla değerlendiren S&P, yayımladığı kredi notu değerlendirmesinde otoritelerin enflasyon ve kuru kontrol alma gücünün azalması ve Türkiye ekonomisinde yüksek dolarizasyon nedeniyle TL'nin değer kaybının şirket bilançoları ile finans sektörünün aktif kalitesini bozabileceğine ve büyümeyi yavaşlatabileceğine dikkat çekti. S&P'nin açıklamasına göre 4 Kasım'daki bir önceki not değerlendirmesinden bu yana TL'nin dolar karşısında yüzde 18, euro karşısında da yüzde 15 değer yitirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erhan31 Ocak 2017 03:01

    Ekonomistler sınıfta kaldı,derhal istifa etmeliler.

  • Yorum30 Ocak 2017 23:20

    Türkiyede ekonomi yayını yapan bi kanalda cuma günü saat gece 12 yana yana fitch nin kararını bekliyorlar ikide şözüm ona konuk almışlar programa ikisine fitch nin not kararı düşünce ekranlara pazartesi dolar 2.95 açılır borsa 2000 3000 puan aşağıdan açılır yorumları yaptı ikisine tutmadı bide öyle bi emin konuştular ki bir birbirlerini teyit etmeler falan şimdi pazara limon satmaya gidin diyorum onlara

  • Yönetim tavsiyesi30 Ocak 2017 18:20

    Hisseden dolara geçen yabancilar şimdi dolardan hisseye geçiş yapiyorlar . düşük hacimle düşen borsa yüksek hacimle yükseliyor buda hisselerin toplandigina işarettir.referanduma kadar gidişat iyi gösterilecek borsa rekor kırarken ovunenler borsa düşerken borsada hissem yok diyerek gecistiriyor. Magazinciler çıkmış evet diyecegiz reklami yapiyor tabi canim egerki biat etmezseniz yandaş medya group size iş verirmi? Zengin cebini fakir ekmeğini düşünür. olan garibana olur . dünyada yaşayan 2 tür insan vardir . iyiler ve kötüler , dili dini ırkı rengi önemli değil .

  • KILIÇ30 Ocak 2017 11:54

    MERKEZ BANKAMIZ ANLAMAKTA ZORLANIYORUM 15 TEMMUZ DARBESİ OLMUŞ DOLAR UÇUŞA GEÇMİŞ FAİZ İNDİRİMİ YAPIYOR TUHAF AYRICA ŞU PENCERE ,TENCERE, KORUDOR SIKIŞTIRMA GİBİ KELİMELERİ PİYASA TAKMIYOR ANLAŞILIR KELİME BULMALI.