E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL zirveyi zorlar mı---

Dolar/TL zirveyi zorlar mı

Dolar/TL zirveyi zorlar mı
14 Kasım 2016 - 14:40 borsagundem.com

Türk Lirası diğer gelişen ülkelere paralel olarak yeni haftaya dolar karşısında değer kaybıyla başladı

ABD başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanması ardından dolarda başlayan değerlenme eğilimi, Fed’in Aralık ayında faiz artırım ihtimallerinin yüzde 80’in üzerine yükselmesi ve Dolar endeksinde yaşanan toparlanma ile devam ediyor.

Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından geçen hafta likit işlemlerde ilk tepki olarak yeni zirve olan 3.30'u test eden dolar/TL Cuma günü akşam 3.2531/3.2540 seviyesindeydi. Yeni haftaya 3.26 seviyesinden başlayan dolar/TL 3.23 seviyesini test etse de alımlarını hızlandırdı. Parite 3.2983 seviyesine kadar yükselmesinin ardından an itibari ile yüzde 1.31 yükselişle 3.2950'den, euro ise 3.5492'den işlem görüyor. Euro/TL'de ABD seçimi sonrası likit piyasada 3.6922, sepet bazında TL ise 3.4858 ile tarihi zirveyi görmüştü.

Piyasada global olarak ABD seçimleri ardından yükselen ABD Hazine tahvil faizleri izlenirken, yurtiçi siyasi gelişmeler de piyasaların ana gündemini oluşturuyor. AK Parti'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifi hafta başında MHP'ye sunması ve uzlaşı sağlanması halinde hafta sonuna doğru TBMM'ye sunması bekleniyor.

Euro, dolar karşısında en düşük seviyede

Dolar ABD'de enflasyonun yükseleceği ve bütçe açacağı ihtimalini fiyatlayan Hazine tahvil faizlerindeki yükselişe paralel olarak Asya piyasalarında dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkarken, gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde baskı yaratıyor. Asya piyasalarında euro dolar karşısında 1.0773 ile Ocak ayından bu yana en düşük düzeyi gördü. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks ise 99.680 ile dokuz ayın zirvesine çıktı.

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.77 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.85 oldu. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.89 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)