E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDört büyükler borsada da kaybetti---

Dört büyükler borsada da kaybetti

Dört büyükler borsada da kaybetti
17 Eylül 2013 - 14:47 borsagundem.com

Bilançolara göre kulüpler zararlarını ne kadar artırdı? 4 büyüklerin hisseleri borsada ne kadar değer kaybetti

3 Temmuz 2011… Tüm Türkiye ve tüm futbol severlerin unutamayacağı bir tarih olduğu gibi, dört büyük kulübün yatırımcılarının da asla hafızalarından çıkmayacak bir kırılma noktası olarak kayıtlara geçti bu tarih. Zira BİST Spor Endeksi, o tarihe kadar nispeten dalgalı seyrine rağmen yatırımcısına kazandırsa da 3 Temmuz’dan sonra bir daha eski günlerine dönemedi. Şike davaları ve neredeyse her gün ayrı gündem yaratan önemli kulüp haberleriyle Spor Endeksi önemli ölçüde değer kaybederken, halka açık dört büyük spor kulübünün hisseleri de bu haberler paralelinde dramatik düşüşlere sahne oldu.
Önceki hafta ise özel hesap dönemli dört büyük kulübün yıllık bilançoları tamamlandı. Bu doğrultuda Fenerbahçe haricindeki diğer takımların, büyük zararlar yazdığı görüldü. Ciroda ise geçen yılın şampiyonu Galatasaray, rakiplerine fark attı.
ZARARLAR PARMAK ISIRTTI
Sezon başına yaptığı transferlerle hem kadrolarını hem de değerlerini yükselten dört büyükler, yıldan yıla bakıldığında zaten zararda oldukları pozisyonlarını daha da derinleştirdiler. Özellikle Galatasaray Sportif AŞ ve Trabzonspor Sportif AŞ’nin zararları agresif seviyede büyüdü. Geçen yılın şampiyonu Galatasaray’ın yıllık zararı 35.9 milyon TL’den bu yıl 100 milyon TL’ye çıktı. Burada Galatasaray’ın yüzde 300 bedelli sermaye artırımını tekrar gündeme aldığını da hatırlatalım. Trabzonspor Sportif’te de zarar dudak uçuklattı. Bordo mavililer önceki yıl 5.8 milyon TL net kâr elde ederken, bu yıl 61.2 milyon TL net zarar açıkladı.
Beşiktaş Futbol Yatırımları’na baktığımızda ise siyah beyazlıların önceki yıla oranla zararını düzeltmeye çalıştığı dikkatlerden kaçmıyor. Kara Kartallar geçen yıl 150.8 milyon TL net zarar yazarken, bu yıl zararını 68.3 milyon TL’ye kadar düşürdüğünü açıkladı. Dört büyükler içinde kâr yazan tek kulüp Fenerbahçe Futbol AŞ olsa da sarı lacivertlilerin de kârını düşürdüğü görüldü. Sarı Kanaryalar geçen yıl 6 milyon TL net kâr açıklarken, bu yıl 1.6 milyon TL kâr elde edebildi.
EN ÇOK KAYBETTİREN ENDEKS
3 Temmuz’u bir kırılma noktası olarak alan Spor Endeksi, o tarihten bugüne anlık yükselişler dikkate alınmazsa yönünü yukarı çeviremedi ve yatırımcısına kaybettirdi. Yıla 55.290 puandan başlayan Spor Endeksi, yılbaşından bu zamana yüzde 36 gibi bir değer kaybına uğradı.
Dört büyük takımdan ise yılbaşından bu yana yatırımcısının yüzünü güldüren çıkmadı. Ocak başından bu yana Trabzonspor yatırımcısına yüzde 50 kaybettirirken, UEFA ve CAS kararı sonrası Avrupa müsabakalarından iki yıl men edilen Fenerbahçe’nin kaybı yüzde 42 oldu. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde bu yıl Türkiye’yi temsil edecek tek takım olan Galatasaray ise kasasını bir miktar doldursa da borsada yatırımcısına yılbaşından bu yana yüzde 39 oranında kaybettirirken, UEFA ve CAS kararı sonrası Avrupa’dan bir yıl men edilen Beşiktaş da bu dönemde yüzde 21’lik bir kayıp yaşadı.
Not: 17/09/2013 BİST ikinci seans itibarilye kulüplerin borsada işlem gören fiyatları şöyle:
FENERBAHÇE: 24.20 TL
BEŞİKTAŞ: 1.74 TL
TRABZONSPOR: 4.77 TL
GALATASARAY: 25.10
MUSTAFA GÜNDOĞDU – EKONOMİST

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 132,70
En Yüksek: 135,20
En Düşük: 132,50
Değişim -1,19 %
FK: 8,28
PD / DD: -11,51
İşlem Hacmi 349.619.257
Toplam Adet: 2.620.309
Ağırlıklı Ort.: 133,25
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)