E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDoug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak---

Doug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak

Doug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak
03 Temmuz 2024 - 16:47 borsagundem.com

Ünlü hedge fonu yöneticisi Doug Kass 5 hisse senedinin S&P 500’ün tüm getirilerinin %61’ini sağladığına dikkat çekti. Veteran borsa uzmanına göre borsaları ani ve beklenmedik bir çöküş bekliyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri son iki yılda oldukça etkileyici bir performans gösterdi. S&P 500 Endeksi bu süreçte %44 yükseldi ve birçok kez rekor kapanışa ulaştı.

The Street’İn haberine göre piyasaların boğaları ve ayıları arasındaki güncel tartışma ise partinin devam edip etmeyeceği veya ciddi bir geri çekilmenin yaşanıp yaşanmayacağı yönünde.

Boğalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl politika faizlerini iki kez düşüreceğini öngörüyor. Söz konusu beklenti ekonominin canlanacağı ve kurumsal bilançoların yükseleceği tahminlerini de beraberinde getiriyor.

Yavaşlayan enflasyon boğalara göre FED’i harekete geçirecek. Tüketici fiyatları mayıs ayına kadar olan süreçte %3,4 oranında arttı ve bu rakam son üç yılın en düşük seviyesini işaret ediyor.

Boğalar bilançoların da halihazırda yükselişte olduğuna dikkat çekiyor. FactSet verilerine göre S&P 500’ün kârı ilk çeyrekte bir önceki yıla göre hisse başında %5,9 arttı. Analistler ikinci çeyrek bilançolarında ise %8,8’lik bir artış öngörüyor. Bunun doğru olduğu ortaya çıkarsa 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana en büyük bilanço artışına ulaşılmış olacak.

Peki piyasaların ayıları ne diyor?

Wall Street’in ayıları boğaların görüşlerinin abartılı olduğunu düşünüyor. Piyasalardaki yükseliş boğalara göre her halükarda fazla ileri girmiş durumda.

Yine FactSet verilerine göre 14 Haziran itibariyle S&P 500’ün ileriye dönük fiyat kazanç (F/K) oranı 5 yıllık ortalama olan 19,2 ve 10 yıllık ortalama olan 17,8 seviyelerinin çok üzerinde 21 olarak kayda geçti. İleriye dönük FK oranı analistlerin önümüzdeki 12 ay içerisinde hisse senetlerinden elde edecekleri potansiyel getirileri hesaplaması anlamını taşıyor.

Ayılar aynı zamanda FED’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksekte tutacağını öngörüyor. FED yetkililerinin en açıkladıkları medyan tahminler de bu yıl için sadece bir faiz indiriminini işaret ediyor.

Piyasaların ayıları enflasyonun da kalıcı olduğunu düşünüyor. FED’in favori enflasyon göstergesi olan bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi mayıs ayına kadar olan 12 aylık süreçte %2,6 yükseldi. Bu rakam nisan ayındaki %2,7 seviyesinden bir düşüşü işaret etse de hâlâ FED’in hedefi olan %2’nin çok üzerinde.

Ünlü borsa uzmanı Doug Kass’ten karamsar beklentiler

TheStreet Pro yazarı ve bir ayı piyasası yatırımcısı olan ünlü hedge fonu yöneticisi Doug Kass piyasaların “güneşe çok yakın uçtuğunu” söylüyor. 1970’lere kadar uzanan hedge fonu kariyeri ve bir dönem efsane yatırımcı Leon Cooperman’ın yatırım firması Omega Advisors’ın araştırma direktörü olarak görev yapması hesaba katıldığında Kass’in görüşleri yatırımcılar için önemli bir yer tutuyor.

Kass mitolojik karakter Icarus’u hatırlatarak piyasaların güneşe çok yakın uçması sebebiyle kanatlarının eriyeceği benzetmesini yapıyor. Kass’ın karamsar görüşleri şu gerekçelere dayanıyor:

1. Politika faizleri çok fazla yükseldi ve hisse senedi risk primleri on yılların en düşük seviyesinde. 10 yıllık ABD Hazinesi getirileri bu yıl şimdiye kadar 0,57 puan artarak %4,44’e yükseldi.

Borsagundem.net'in derlediği bilgilere göre, hisse senedi risk primleri yatırımcıların tahviller yerine hisse senetlerine yatırım yapması halinde elde edecekleri fazladan kârı belirtir. Mevcut düşük risk primleri yatırımcıların Hisse senetlerine yatırım yapması halinde tahvil yatırımlarından çok daha fazla getiri sağlayamayacağını gösteriyor. Bu da hisse senetlerini düşürebilecek bir unsur olarak öne çıkıyor.

S&P 500 Endeksi’nin temettü verimi toplamda sadece %1,29 seviyesinde. Buna karşın 6 aylık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %5,3. Kass, tahvil getirisinin S&P 500'ün neredeyse dört katı olmasının nadir bir olay olduğuna dikkat çekti. Düşen hisse senedi fiyatları elbette temettü verimini yükseltecektir.

2. Yatırımcıların FED faiz indirimlerine ilişkin beklentileri bu yılın başlarındaki altı ile yedi faiz indirimi tahminlerine kıyasla bir veya iki faiz indirimine kadar geriledi.

3. Kass, hisse senetlerinin yüksek performansının beş büyük teknoloji şirketinin getirileri ciddi bir biçimde çarpıtması sonucu geldiğini belirtiyor. Kass, “Yarı iletkenlerin sultanı Nvidia S&P 500’ün bu yıl şimdiye kadar olan getirilerinin %35’ini oluşturdu” hatırlatmasında bulundu.

Kass’e göre diğer dört büyük hisse senedi ise arama motorlarının kralı Alphabet, sosyal medya titanı Meta Platforms, yazılım savaşçısı Microsoft ve perakende teknolojiler devi Amazon oldu. Tüm bu hisse senetleri S&P 500’ün bu yılki toplam getirisinin %26’sını sağladı.

Kass, “1960’lardan bu yana beş hisse senedinin toplam piyasa getirisinin bu kadar büyük bir kısmını (%61) sağladığı bir dönem olmamıştı. Bu tür ayrışmalar kötü ve beklenmedik bir biçimde sonra erer. Tarihten ders almalıyız” ifadelerine yer verdi.

ABD'de özel sektör istihdamı tahminlerin altında kaldı

 

ABD borsalarında yoğunlaşma riski artıyor

 

Richard Bernstein uyardı: Wall Street’te kayıp 10 yıl riski

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oktay04 Temmuz 2024 16:47

    Hiç gülesim yoktu çakala yol öğretenler batsın bu dünya Orhan babadan yak gemileri hiç gülesin yohti

  • Mucise Reis : )04 Temmuz 2024 09:46

    Borsalar çöker ise çöksün bizim borsaya asla bir şey olmaz.Çünkü başımızda sebest piyasa ekonomisini 20 senedir uygulayan ve endeksi 200 den 11 000 getiren ve bir dünya lideri olan RTE ve BAHÇELİ var başımızda.