E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDöviz kurlarındaki yükseliş sürüyor---

Döviz kurlarındaki yükseliş sürüyor

Döviz kurlarındaki yükseliş sürüyor
16 Mayıs 2022 - 12:37 borsagundem.com

Türk Lirasında değer kaybı sürerken dolar/TL 15,50 seviyesini aştı; euro/TL ise 16,25'in üzerini test etti.

Üst üste 8 gündür yükselen dolar/TL, kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık'tan beri ilk kez 15,5'in üzerine çıktı. Piyasaların açılmasıyla birlikte yükseliş hızlanırken dolar/TL'de 15,55'e kadar tırmandı. Benzer şekilde euro/TL ise 16,20'nin üzerinde değerleniyor. Euro/TL, yeni haftanın ilk dakikalarında 16,27'ye kadar yükseldi. 

Kurda yeni bant 15,50-1600

Dolar/TL 10 gün öncesine kadar 14,5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izlemişti. Küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son günlerde ise TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti.

Birçok bankacı dolar/TL'nin yeni işlem bandını 15-15,5 olarak tahmin ediyordu. Ancak bu seviyenin aşılmış olması ile birlikte piyasa kamunun güçlü bir şekilde seviyelerin üst bandını savunup savunmayacağını takip edecek. Bankacılara göre güçlü döviz satışı yapılmazsa kurda yeni bant 15,5-16,00 olabilir.

CDS'ler 2008'den bu yana en yüksek seviyede

Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS'ler 700 puanı aşarak Refinitiv verilerine göre 14 yılın zirvesine çıktı.

Türkiye'ye ait varlıkların taşıdığı risk hakkında gösterge olan CDS'teki belirgin yükseliş Hazine'nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çektiler.

Emtia piyasasındaki satış baskısı devam ediyor

 

Dolar yeni haftada yükselişte

 

Altın fiyatlarında son durum: Haftaya düşüşle başladı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)16 Mayıs 2022 16:03

    Ahmet Özbir Tl yatırımları ile köşeyi döndü :D  ahaha ... Gezi olaylarında 3,-4 tl olmayan onca dış saldırılar ve gezi olayları ile usd yükselmemişken ..günümüzde 15,50 lerde usd :D kim nasıl başardı bu kadar bu farkı ?  koalisyon olsa bu pahalılıkta çok dan seçimlere çekmişlerdi ülkeyi. Ben o yüzden parlamenter sistem istiyorum. demek usd 50 tl de olsa yola devam edecek bir sistem... sistem  içine koydular ülkemizi ve bu milleti. parlamenter sistem talebim arttı bu tabloda. nerede duracak bu usd ? sadece usd  9 tl ye düşse, çifçide ucuz alacak mazotu tohumu gubreyı, tüketen ücretli insanlarda.. eee hedef belli. usd düşürüldü mü ucuzluk gelecek.. neyin zırvalık sistemini sırtlıyorlar milletin sırtına ? aklım almıyor.. yazık göz göre göre hemde... benzın 23 lerde nasıl ucuz üretip nasıl ucuz tuketecek ınsanlar ? saçmalık

  • Mucise Reis ;)16 Mayıs 2022 14:32

    TL korumalı sistemile bir kesim avantajlı gelir elde eder iken, sabit ve emekçi kesim aşırı darbe ve yük aldı. emekli özellikle beslenemez oldu. yeni doğan çocuklar beslenemez oldu. İşçi , işe gidiyor, markete gidiyor eve gidiyor, başkada yaşadığı yok... FED hamle ettiğinde başardım program tutuyor vede esilen kesime karşılıksız usd nakit veriyoruz diyor, Almanya sistem tutuyor ilgili kesime nakit desteği veriyorum diyor. Ülkemizde ise ezilen kesim elektrik faturası, doğalgaz faturası ödeyemeden 2022 de mağarada yaşıyor. Yani olması gereken çok başarılı programda ezilenlerin nakit desteklenmesidir. Yada bizlere söylenen veriler rakamlar uydurma asılsız karşılıksız .. başkada şık kalmadı..

  • Bik16 Mayıs 2022 13:35

    NAS var diyen bugünkü siyasi iktidar, dış borçlanmada %10 döviz faizi ödeyerek  yeni rekorlara imza atmakta.

  • Borsa16 Mayıs 2022 13:34

    Bu ülkede özellikle banka hisselerinde açığa satış yasaklansın. Bu işin viopta kazanıp kazanmamakla alakası yok. Kim yapıyorsa açık vurgun yapıyor. Bu benim düşüncem. İnsanları bilerek zarara uğratmak ticari kazanç değil kumardır. Bu şirketlerin bu kadar ucuz olması akılla bagdaştırılamaz. Şirketler tüm kazanımlarına yazık ediyor. Bunun altında iktidarı bitirmek varsa bu sistemi bilen ve vurguna göz yumandan başkası olamaz. Muhalefet giremediği kurumlara bu kötülüğü yapacak yetkiye sahip olmadığına göre, bu kadarda kör olunmaz ki arkadaş.

  • Vatandaş16 Mayıs 2022 15:00

    Akbank'ın özelinde, bilanço açıklanmadan 3 gün önce satışa geçenlerin planlı programlı satışları nasıl mümkün oldu. Bilgi sızdıranlar finans kuruluşları ile ortaklaşa çalışanların yatacak yeri yok. Hedefleri yukarı vererek hisseye sahip çıkmayan tüm kuruluşlara yaptırım uygulanmalı.

  • Borsa16 Mayıs 2022 14:30

    Eksi veren arkadaş tarafınız belli, soyguna devam yani. Ne zaman doyacaksınız ve yatırımcıya nefes alma fırsatı vereceksiniz.