E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDöviz ve emtia piyasalarında son gelişmeler---

Döviz ve emtia piyasalarında son gelişmeler

Döviz ve emtia piyasalarında son gelişmeler
06 Eylül 2016 - 08:16 borsagundem.com

Meksa Yatırım; paritelerin açıklanacak verilerle yön bulacağını belirtti

Haftanın ilk işlem günü hacimsiz ve yatay hareketlerin oluştuğunu gözlemledik. Bunun en önemli nedeni ise ABD piyasalarının İşçi Bayramı nedeniyle kapalı olmasıydı. Buna karşılık üç önemli gelişmeyi takip ettik. Sırasıyla:

İlk olarak yurt içerisinde Ağustos ayı enflasyon dataları takip edildi. Açıklanan dataları inceleyecek olursak yıllık bazda %8.79 seviyesinden %8.05 seviyesine gerileme yaşandığını gördük. Piyasa beklentisi ise TÜFE'nin yıllık bazda %8.60 seviyesine gerileyeceği yönündeydi. Aylık TÜFE datasının ise %0.29 gerileme kaydettiğini ve piaysa beklentilerinden daha olumlu açıklandığını gözlemledik. Tabii bu oranlar her ne kadar beklentilerden daha olumlu dataları işaret ediyor olsa da hala TCMB'nin beklentilerinin çok üzerinde bulunuyor. Yine de TCMB'nin parasal sadeleşmeye devam edeceği konusunda da piyasa beklentilerini güçlendirdiğini de notlarımıza ekleyelim.

Küresel piyasalarda PMI dataları takip edildi. Euro Bölgesi hizmet PMI dataları beklentileri karşılayamazken İngiltere verisinin ise 50.0 olan beklentileri aşarak 52.9 olarak açıklandığını gördük. İngiltere hizmet PMI verisinin ardından GBP tarafında sert bir değer kazancı oluştuğunu takip ettik.
Dünün en çok dikkat çeken gelişmesi ise Suudi Arabistan - Rusya arasında petrol piyasasında istikrarı sağlamaya yönelik ortak deklarasyon yayınlamasıydı. Buna göre iki ülke petrolde kaotik bir durumun oluşmaması ve istikrarın sağlanması için işbirliği yapacak. Bu bağlamda iki büyük petrol üreticisi ülke, petrol piyasasını izlemek için ortak bir grup kuracak.

Dün bu yaşanan gelişmeler ile haftaya hızlı bir başlangıç yaptık. Peki, gün içerisinde hangi gelişmelere odaklanacağız. Şimdi bu gelişmeleri kısaca hatırlatalım:

Almanya tarafında temmuz ayına ilişkin fabrika siparişleri verisini takip edeceğiz. Piyasa beklentisinin siparişlere % 0.6 artış yaşanacağı yönünde olduğunu görüyoruz. Ardından Euro Bölgesi GSYİH rakamlarına odaklanacağız. Piyasalarda Euro Bölgesinin yılın 2. Çeyreğinde, ilk çeyreğe göre %0.3, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğine göre de %1.6 büyüdüğü beklentisi hakim. ABD tarafında ise Markit PMI, Hizmet PMI, ISM imalat ışı istihdam ve ISM imalat dışı PMI verilerinin ön planda olacağını görüyoruz. Piyasalarda son derece önem arz eden ISM imalat dışı PMI verisinin 55.0 olarak açıklanacağı beklentisinin hakim olduğunu da notlarımıza ekleyelim.

EUR/USD Analizi

1.1160 seviyesinin altında fiyatlamaların oluştuğunu görmekteyiz. Bu seviyenin altında kalıcılığın sağlandığı sürece 1.1130 ve 1.1100 desteklerinin izleneceğini yazdığımız raporlarda bir süredir belirtmekteyiz. Bu görüşümüzden herhangi bir sapma yok. Yalnız gün içerisinde açıklanacak olan veriler paritede hareketlilik yaratabilir. Özellikle Almanya - Euro Bölgesi büyüme ve ABD PMI dataları dikkatle izlenmeli. Bu bağlamda 1.1100 desteğinin kırılması durumunda 1.1070 seviyesinin de izlenecek destek seviyeleri listesine elenmesi gerekiyor. 1.1160 seviyesinin üzerinde fiyatlamalaarda ise ilk olarak 1.1200 direnci takip edilecek yükselişin ivme kazanması durumunda 1.1230 ve 1.1270 seviyeleri de yine hedef konumuna yerleşecek teknik seviyeler olarak takip edilecektir.

Ons Altın Analizi

1326 seviyesinin üzerinde fiyatlamaları takip etmekteyiz. Gün içerisinde bu seviyenin üzerinde fiyatlamaların devam etmesi yukarı yönde hareketleri tetikleyebilecek bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada ilk olarak 1330 seviyesini takip edecek olsak da 1334 direnci bir hayli önemli. Özellikle 1334 seviyesi aşılabilirse ons altın fiyatlarında 1342 direncine kadar toparlanma görülebilir. Buna karşılık 1326 seviyesinin bir kere daha aşağı yönde geçilmesi zayıflama habercisi olabilir. Bu sayede 1316-13 bölgesi ve 1308 destekleri kısa vadede destek seviyeler olarak takip edilecektir.

USD/TRY Analizi

2.9500 seviyesinin altında kalıcılık sağlanabildiği sürece TL lehine fiyatlamaların oluşma ihtimali yüksek duruyor. Bu durumda ilk olarak 2.9430 ara desteğini izleyeceğiz. Bu seviyenin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda ise orta vadeli yükselen kanal formasyonu alt bandına tekabül eden 2.9340 desteği bir hayli önemli. Yani bu destek seviyesi kırılması paritede güçlü bir gerilemeden bahsetmek için henüz erken. Yalnız kırılabilirse de ilk olarak 2.9230 seviyelerine kadar gevşeme görülebilir. Şimdilik 2.9500 seviyesinin altında kapanışlardan dolayı paritede gerileme olasılıkları yüksek olsa da olası bir toparlanma hareketi sonucu 2.9500 üzerine atakların yaşanması yeniden 2.9600-2.9670 bölgesi ve ardından 2.9775 dirençlerini gündeme getirebilir.

GBP/USD Analizi

Dün İngiltere güçlü açıklanan PMI datasının ardından paritede hızlı bir yükseliş hareketi yaşandı ve 1.3370 direnci test edildi. Fakat bu seviyenin kırılamadığını ve bu sayede 1.3290 desteğine kadar gevşemenin yaşandığını gözlemledik. Yani kısa vade için 1.3370 - 1.3290 bölgesinden işlemler devam ediyor. Bu sabah yaşanan yukarı yönde hareketin etkisi ile 1.3370 direncini izlemeye devam ediyoruz. Bu dirennç seviyesinin kırılabilmesi durumunda orta vadeli yükselen kanal formasyonu üst bandına tekabül eden 1.3420 direnci oldukça önemli. Yukarı yönde geçilebilirse 1.3480 seviyesine kadar yükseliş devam edebilir. Bunun yanında 1.3290 desteğinin aşağı yönde geçilmesi durumunda ise 1.3210 ve 1.3170 destekleri takip edilebilir.

USD/JPY Analizi

130.50 seviyesinin üzerinde tutunma çabaları bulunsa da henüz önemle belirttiğimiz orta vadeli alçalan kanal formasyonu üzerinde kalıcılığın sağlanamadığını görmekteyiz. Bu yönde bir fiyatlamanın oluşması paritede yükselişin devamı açısından önemli olacaktır. Bu bağlamda 104.00 direncini izlemeyi sürdüreceğiz. Özellikle 104.00 direnci aşılabilirse paritede 104.45 ve ardından daha hızlı bir yükseliş hareketi ile 105.50 - 80 bölgesi takip edilecektir. Yalnız 103.50 desteği üzerinde kalıcılık sağlanamaz ise yeniden 103.10 desteğine kadar gevşeme görülebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda ise 102.65 ve arkasından 102.20 destekleri potaya girebilir.

Ham Petrol Analizi ( Vadeli )

Suudi Arabistan ile Rusya'nın petrol piyasasında istikrarı sağlamak için ortak hareket edeceklerine yönelik ortak bir deklarasyon yayınlamaları petrol fiyatlarında bir hayli sert bir yükseliş hareketinin yaşanmasını sağladı. Bu sayede 46.50 direncine ulaşılsa da ardından gelen kar satışları da yine aynı sertlikte oldu. Bu sabah ise emtianın 45.15 desteğinin hemen üzerinde fiyatlandığını takip ediyoruz. Bu seviyenin üzerinde fiyatlamalar devam ettikçe ham petrolde yukarı yönde hareketler hız kazanabilir. BU sayede 46.00 - 46.50 bölgesi bir kere daha hedef konumunda kalmaya devam edecektir. Özellikle 46.50 direncinin kırılması 47.50 ve 48.30 dirençlerinin hedeflenmesine olanak sağlayabilir.

Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Petrol “Rusya ve S.Arabistan” ile kazançlarını korudu

 

Altın 1326 seviyesinde yatay seyirde

 

Piyasalar faiz beklentisi ve petrol ile yön buluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)