E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDövizde ve altında nasıl bir seyir olur---

Dövizde ve altında nasıl bir seyir olur

Dövizde ve altında nasıl bir seyir olur
16 Kasım 2013 - 20:42 borsagundem.com

Para piyasalarının uzman ismi M. Ali Yıldırımtürk, neler olabileceğini yazdı

Altındaki, dolardaki dalgalı seyir nereye kadar? "Ne olur, nasıl olur, ne zaman olur?" sorusu herkesin kafasında. Yanıtı ise bir iki uzmanda. İşte onlardan biri. Para piyasalarının ünlü ismi M.Ali Yıldırımtürk Zaman’daki köşesinde FED’i, dövizi ve altını masaya yatırdı. İşte o yazı:
Para piyasalarının odağında FED var
Hepimiz öğrencilik yıllarında sınav korkusu yaşadık. Öğretmen sınav gününü önceden açıklarsa endişe yok. Ancak sınav dönemi başlamasına rağmen, sınav günü belli olmazsa, o günlerde ders başlayıncaya kadar korku devam eder. Öğretmen ders anlatmaya başladığında da sınıfta yüzler gülmeye başlar.   
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) finansal krizin etkilerinin azalmasıyla ABD Merkez Bankası (FED), halen aylık 85 milyar dolarlık tahvil geri alımlarıyla sürdürdüğü parasal genişlemeyi yavaş yavaş sonlandıracağını açıklaması ve bunun için henüz bir takvim belirlememiş olması; son aylarda gelişen ülke merkez bankalarını ve piyasa oyuncularını, sınav günü belli olmayan öğrenci durumuna düşürdü.
    31 Ocak 2014’te görev süresi dolacak olan FED Başkanı Ben Bernanke’nin yerine Başkan Yardımcısı Janet Yellen’ı aday gösterdi. Ancak Senato’da onaylanması gerekiyor. Piyasalar Yellen’ı, parasal genişleme politikasına sıcak bakan bir kişi olarak tanıyor. FED başkan adayı Yellen, hafta içinde ABD Senatosu’nun Bankacılık Komitesi’nde bir sunum yaptı. Sunum sonrasında Senato üyelerinin sorularına verdiği cevaplarda da özetle “ABD ekonomisi toparlanma işaretleri veriyor, ancak daha gidecek yolumuz var. İşsizlik oranı hâlâ çok yüksek. İstihdamda toparlanma işaretleri var. Büyümede toparlanma yaşanacak. Toparlanma hâlâ kırılganken, desteği çekmemek önemli. Para politikası, varlık balonlarıyla mücadele etmek için güçlü bir araç. Şu anda varlık fiyatlarında herhangi bir balon oluşumu görmüyorum. Parasal genişlemenin beklenenden önce azaltılması ciddi riskler yaratır. Varlık alımı kararını her toplantıda yeniden değerlendiriyoruz. Parasal genişleme sonsuza dek süremez. Varlık alımının sonlandırılması için belirlenen bir tarih yok. Parasal genişlemeden çıkışın doğru zamanda olması önemli.” dedi. Bu söylemler piyasaları coşturduğu gibi, söz konusu paranın ikame edildiği gelişen ülke piyasalarda da yüzler yeniden güldü. Geçici de olsa yatırımlarda risk iştahının arttığı gözlendi.  
    Diğer taraftan gözler yeniden Euro Bölgesi’ne çevrildi. Euro Bölgesi’nde büyüme düşük, enflasyon da düşük. Euro Bölgesi ekonomisinin durgunluğa girmesinden endişe ediliyor. Bir taraftan da Çin’de, düşük büyüme endişesiyle gelecek günlerde yayınlanacak yeni bir ekonomik reform paketi hazırlanıyor. Japonya, aldığı parasal genişleme kararıyla dört çeyrek üst üste büyümeyi sağlayabildi. Kısacası birçok ülkede düşük büyüme sorunu yaşanıyor. Ancak hafta içinde Moody’s’ten gelen açıklamada, Türkiye’nin ekonomik toparlanma performansı açısından dünyada 5. sırada olduğu söylendi.
Para piyasalarındaki bu görünümle paritelerde, dövizde ve altında nasıl bir seyir oluşabilir biraz da ona bakalım.
    Parasal genişleme sürse de Euro Bölgesi ekonomisindeki söz konusu tedirginlik nedeniyle Euro/dolar paritesinin 1,3450’deki kısa vadeli teknik desteği önemli. Euro/dolar bu seviyenin aşağısına sarkarsa 1,3420-1,3390 destekleri test edilebilir. Euro/doların 1,3450 desteğinin üzerinde 1,3490’da kısa vadeli direnci bulunuyor. Bunu aşarsa da kısa vadede 1,3530 direncini test edebilir. İçeride de dolar 2,0300 TL desteği önemli. Bunun üzerinde 2,0500 TL’yi aşmakta şimdilik zorlanıyor. Dolar/TL 2,0300’ün aşağısına sarkarsa da kısa vadede 2,00 TL’ye gerileyebilir. Altın fiyatı yükselişte zorlanıyor. Ancak yıl sonuna kadar dalgalı seyrini sürdürecek görünüyor. Teknik olarak altın 1.285 dolar/ons’un üzerinde kalırsa 1.295-1.305 dolar/ons’ta kısa vadeli dirençlerini test edebilir.
    1.285 dolar/ons’un aşağısına sarkarsa da kısa vadeli olarak 1.270-1.265 dolar/ons’a gerileyebilir. 1.250 dolar/ons’taki desteği oldukça önemli. 24 ayar altın fiyatı da kısa vadede 83,50-85,50 TL/gr aralığında dalgalı seyir izleyebilir. Kısacası para piyasalarının odağında FED var. (M.ALİ YILDIRIMTÜRK- ZAMAN)
 
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kubilayhan2316 Kasım 2013 22:54

    Ben 1900 dolar lardeyken 800 dolar ons olacak demiştim.Hala trend o yönde aşağıyı gösteriyor.