E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarDOW BU YIL YÜZDE 14 PRİM YAPAR---

DOW BU YIL YÜZDE 14 PRİM YAPAR

DOW BU YIL YÜZDE 14 PRİM YAPAR
19 Haziran 2010 - 10:20 borsagundem.com

Lakers'ın NBA şampiyonluğu en çok yatırımcıları sevindirecek. Lakers'ın zaferiyle birlikte Dow Jones 1 yılda ortalama yüzde 14 değer kazanıyor,

Onur DEMİRHİSAR aksam ABD'de milyonları ekrana bağlayan final serisi önceki gece oynanan maçla tamamlandı. Boston Celtics ile Los Angeles Lakers'ı karşı karşıya getiren seride gülen taraf Lakers oldu. Lakers'ın galibiyeti, taraftarları arasında da büyük sevinç yaratırken, Kobe Bryant ve arkadaşlarının zaferine sevinen tek Bostonlılar ise yatırımcılar. Bunun sebebi ise, ABD'nin en büyük 30 şirketinin işlem gördüğü ünlü Dow Jones Sanayi Endeksi'nin, NBA tarihi boyunca Lakers zaferlerine olumlu tepki vermiş olması. Ne NBA, ne de bu ligde mücadele eden takımlar borsada işlem görse de, bazı takımların şampiyonluklarının borsa üzerindeki etkisi, yapılan araştırmalarla da kanıtlandı. Bu takımların başında, bu yıl üst üste ikinci toplamda ise 16'ncı kez kupayı kaldırma başarısı gösteren Lakers geliyor. Takımların şampiyonluklarından itibaren 1 yıllık Dow Jones hareketleri incelendiğinde, Los Angeles Lakers zaferlerinin borsayı ortalama yüzde 14 yukarı çektiği görülüyor. Lakers son zaferine kadar 15 şampiyonluk yaşarken, bunların sadece 4'ünde Dow Jones'ta aşağı doğru hareket görüldü. Lakers finalde kaybettiğinde ise kazanç sadece yüzde 2.5 ile sınırlı kalıyor. Takımın finalde kaybettiği 15 final serisinin 7'sinde de Dow Jones değer kaybetmiş durumda. CELTİCS KAZANDI, DOW %35 ÇAKILDI Boston Celtics'e gelince, takımın şampiyonlukları Dow Jones'a hiç iyi gelmiyor. Buna göre; n Celtics'in 17 şampiyonluğunun ardından borsa ortalama yüzde 0.4 değer kaybetmiş. n Bunun en büyük örneği de takımın 2008 yılında şampiyonluk kupasını kaldırmasının ardından yaşanan süreç. 2008 Haziran'ında Celtics kupayı kaldırırken Dow Jones 13 bin seviyesinden işlem görürken, bir yıl sonra yüzde 35'lik değer kaybıyla borsa 8 bin 500'lere gerilemişti. n Bir diğer ilginç istatistik de Celtics'in finalde kaybettiği maçlarla ilgili. Bu tarih boyunca sadece 3 kez yaşanırken, söz konusu durumda borsa yüzde 23 değer kazanmış. n Bu trend Lakers-Celtics finallerinde de devam ederken, Lakers'in zafer kazandığı 2 seride Dow Jones yüzde 16 yukarı çıkmış, Celtics'in 9 zaferinde ise borsa yüzde 1 değer kaybetmiş. Kupanın değeri 13 bin 500 $ - Los Angeles Lakers'ın 16'ncı kez kazandığı kupanın ağırlığı yaklaşık 6.5 kilo. Kupa saf gümüş ve yakuttan yapılırken, üzeri ise 24 ayar altınla kaplı. - Yaklaşık 60 santimetre uzunluğundaki kupanın üzerinde bulunan basketbol topunun çapı 20 santimetre civarında. Kupanın dizaynında 'potaya giren top' bulunuyor. - Kupa her yıl Tiffany & Co. Silver Shop isimli firma tarafından üretiliyor ve kazanan takım kupayı tarihi boyunca saklamaya hak kazanıyor. - Kupanın değeri ise 13 bin 500 dolar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)