E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDow Jones yukarıdaysa sat ve çık---

Dow Jones yukarıdaysa sat ve çık

Dow Jones yukarıdaysa sat ve çık
10 Kasım 2014 - 04:40 borsagundem.com

Multimilyoner Hindistanlı portföy yöneticisi Hague'den tavsiye: Her yükselişin bir inişi var. Önemli olan piyasalar yukarıdayken satmak

Girişimcilik zor iş. Bu zor işi yapana güvenip milyon dolarlarını ona yatırıp başarılı olmasını sağlamak ise çok daha zor. Bazıları var ki neredeyse dokunduğu şirket altına dönüşüyor. Bunların başında dünyanın en büyük beş melek yatırımcısından biri sayılan Hint multimilyoner Promod Haque geliyor. Şebnem Turhan'ın Hürriyet'teki haberine göre Haque’nin 20 yılda yatırım yaptığı 60 şirketin 20’si halka arz oldu, 36 tanesi ise başka firmaya satılan, 35 milyar dolarlık melek yatırım portföyünün başında.

Peki bu başarının sırrı ne? Keirutsu Forum’un Avrupa Expo’su için Türkiye’ye gelen Haque başarısının sırrını Hürriyet’e anlattı. Sırrı basit: Yatırımı evlilik, yatırım yaptığınız şirketi ise eşiniz olarak görmelisiniz. Çünkü en az 7-8 yıl yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmeyecek.

PİYASA NE İSTER?

Haque hayatının her döneminde yatırımcı değilmiş. Bunun da başarısına büyük katkısı olduğunu düşünüyor. Farklı bir çok sektörde faaliyet gösteren şirketlerde yönetim kurulu üyeliği, icra kurulu başkanlığı görevlerini yapmış olması onu bir çok sektörde uzman haline getirmiş. Ayrıca çok büyük bir de ilişki ağı yakalamış. Haque bu deneyiminin önemine dikkat çekiyor ve şöyle konuşuyor: “Yatırım yaptığınız alanı çok iyi bilmeniz çok önemli aynı zamanda o alanın içinde çalışabilmek, bir şirketi nasıl yöneteceğini bilmek gerekiyor. Ben daha önceki deneyimlerimle şirketlerin nasıl işletilmesi gerektiğini gayet iyi biliyorum. Ve bir çok sektöre ilişkin derin bilgi sahibiyim.” İkinci sırada ise yatırım yapılan şirketin ürünün geliştirilmesi ve pazarlanması geliyor. Haque kendisinin kuvvetli tarafının da bu olduğuna işaret ediyor: “Piyasanın nasıl bir ürün istediğini bilirim ve pazarlama ağım oldukça geniştir. Vizyonum oldukça iyidir. Ve yatırım yaptığım şirkete bu konuda akıl hocalığı yapmayı oldukça iyi başarırım.”

Yatırım yapılan şirketin bir alanı var ve bu alan uzmanlık gerektiriyor. Hem girişimcinin hem yatırımcının da bu uzmanlığa sahip olması gerektiğini vurgulayan Haque “Girişimcinin uzmanlığına dikkat ederim. Onunla çalışacak olan yöneticimin de bu konuda uzman olması gerekir. Kime ne satacağını bilen insanları bir araya getirmelisiniz.” Haque’ye göre yatırımınızın başarılı olmasını sağlayacak üçüncü konu bu. Gelelim dördüncüye. “Girişimcinin nasıl bir geçmişi olduğu önemli” diyor Haque, büyük şirketten mi, küçük şirketten mi gelmiş. Kendi yöneticisinin de aynı sınıfta olmalarına dikkat ediyor Haque ve böylece iki yöneticinin aynı dili konuşacağını söylüyor. Başarının beşinci sırrı ise ‘evlilik’. Yatırım yaptığınız şirketle en az 7-8 yıl evli kalacağınızın farkında olmalısınız. Haque “Yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmeyecek, gece gündüz beraber olacaksınız ki bu bir evlilik ilişkisidir. Girişimciyle elele çalışmak da çok önemli, yumuşak karşılıklı güvene dayanan bir ilişki kurmalısınız” diyor.

Vizyona yatırım yaptı

PROMOD Haque’nin en favori yatırımı ise bir siber güvenlik şirketi. Şirket ona 2005’in başında başvuruyor yatırım almak için. Haque süreci şöyle anlatıyor: “Yıl 2005 ve korsanlar ve siber saldırılar bu kadar korkutucu değildi ve öngörü bile yoktu böyle günler yaşanacağına. Şirketin vizyonu beni çok etkiledi elbette ben de yatırım yaptığım için öngörülüyor. 2005’te bize geldiğinde 10 milyon dolarlık bir şirketti. 2013’te halka arz yaptı. Şu an değeri 5 milyar dolar.” Haque yatırım yaparken sektör ayrımı yapmadığına dikkat çekiyor. Haque “Bazen favori bulduğum sektörler geriye gidebiliyor” diyor.

Dow Jones yukarıdaysa ‘sat ve çık

YATIRIMCI Haque şirketlerden doğru zamanda ayrılmanın da önemli olduğunu vurguluyor. Bunun için reçetesi yok ama piyasa hareketlerine dikkat edilmesi gerektiği kanaatinde. Dow Jones, S&P 500 başta olmak üzere dünya borsaların her yükselişinin bir inişi olduğuna dikkat çeken Promod Haque şöyle konuşuyor: “Mesela bugünlerde tüm piyasalar yukarıda ve bunun sonu gelecek. O yüzden girişimciyle oturur konuşurum. Satalım mı satmalayım mı? Halka arz mı toplu satış mı? Ama önemli olan para varken yani piyasalar yukarıdayken satmak.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çok değil şubat gibi10 Kasım 2014 16:00

    23.000'den 78.000'e gelmiş endeksten ben de sattım çıktım.seneye 55.000 endekste buluşmak üzre.