E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDraghi sonrası euro/dolar---

Draghi sonrası euro/dolar

Draghi sonrası euro/dolar
25 Eylül 2013 - 19:00 borsagundem.com

Gelişmiş ülke para birimleri hangi seviyelerde, para piyasalarında beklenen seviyeler neler?

Akbank Ekonomik Araştırmalar gelişmiş ülke para birimlerini masaya yatırdı. İşte o değerlendirme:
Draghi’nin LTRO açıklamaları sonrasında EUR/USD 1,35’in üzerinde tutunmakta zorlanıyor
EUR/USD paritesi, geçen hafta Fed’in aylık 85 milyar $’lık varlık alımında sürpriz bir şekilde indirime gitmemesinin ardından doların hızlı değer kaybetmesi sonucunda 1,3570 ile son 7,5 ayın en yüksek seviyelerini görmüştü. Ardından bir miktar gerilemekle birlikte, 1,35’in üzerinde tutunan parite, Pazartesi günü ECB Başkanı Draghi’nin “gerekirse faizleri düşük seviyelerde tutmak için yeni uzun vadeli fonlama (LTRO-long term refinancing operations: uzun vadeli refinansman operasyonu) sağlayabilecekleri” açıklaması sonrasında 1,35’in üzerinde tutunmakta zorlanıyor.
Euro arzının artabilecek olmasının euronun değerini baskı altına alması sonucunda EUR/USD 1,3463’e kadar geriledikten sonra halihazırda 1,35 seviyesinden işlem görüyor. Parite son bir yılda %5 ve 2013 yılbaşından bu yana ise %2,3 oranında yukarıda bulunuyor.
GBP/USD paritesinde geçen hafta altın kesişme (golden-cross) gerçekleşti. Paritede, teknik analizde 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamasını kesmesi anlamına gelen altın kesişme yukarı yönlü gerçekleşirken, bu durum yükselişin devam etmesi beklentilerini artırdı. Paritedeki yükselişte, ABD dolarının geçen haftaki Fed kararının ardından bir miktar değer kaybetmesinin yanı sıra, İngiltere’de makro verilerin olumlu gelmesinin poundu desteklemesi de etkili oluyor. İngiltere’de PMI imalat sanayi beklenti endeksi Ağustos’da 57,2 ile son 2,5 yılın en yüksek seviyesinde gelirken, çıktı ve yeni sipariş alt kalemleri son 19 yılın en yüksek seviyelerinde gerçekleşmişti.
USD/JPY 2012 Kasım ile 2013 Mayıs ayları arasında %30 yükselişle 80’den 104’e kadar yükseldikten sonra 100 seviyelerindeki seyrini sürdürüyor. Parite, Haziran ayında 94’e kadar geriledikten sonra yeniden toparlanarak 100 seviyelerine ulaştı.
Geçtiğimiz hafta Fed açıklaması öncesi 98 seviyelerine kadar gerileyen parite, açıklama sonrasında yeniden 100’ü test etse de burada tutunamadı ve halihazırda 98,8’den işlem görüyor. Mayıs ayında önde gelen Japon ihracatçıları arasında yapılan ankette, tercih ettikleri kur seviyesi ortalama 100 olarak ortaya çıkmıştı; paritenin bu seviyelerde dengelenmesi dikkat çekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)