E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarDünya borsalarını korku sardı---

Dünya borsalarını korku sardı

Dünya borsalarını korku sardı
24 Ocak 2011 - 08:31 borsagundem.com

Son olarak da tahıl fiyatlarındaki hızlı artış uzun süredir enflasyonun adını unutan küresel piyasaları tedirgin etti

Dünyanın en büyük merkez bankalarının dur durak bilmeksizin para basması, Çin ekonomisindeki aşırı ısınmanın bir türlü dizginlenememesi ve son olarak da tahıl fiyatlarındaki hızlı artış uzun süredir enflasyonun adını unutan küresel piyasaları tedirgin etti. Gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin büyük kısmı bir süredir para politikasında sıkılaştırma önlemleri alıyor.
Euro Bölgesi’nde de enflasyon aralıkta yüzde 2.2 ile son iki yıldır ilk kez Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) belirlediği hedefin üstüne çıktı. Hafta içinde İngiltere’de tüketici fiyat endeksinin aralık ayında yüzde 3.7’ye yükseldiği açıklandı. İngiltere’nin gösterge tahvilinin faizi son sekiz ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 3.72’ye yükseldi. Durum ABD’de de farklı değil. Yatırımcıların ABD Merkez Bankası Fed’in gevşek para politikasının fiyatlarda artışa neden olacağı beklentisiyle iki ve 30 yıllık tahviller arasındaki getiri farkı rekor kırdı.
Tahvil piyasalarının en büyük yatırımcısı olan Pimco fonu yöneticisi Bill Gross, “Tahvil getirileri bu kadar düşükken ve enflasyonist trend varken niye bu piyasada kalasınız ki?” diyerek piyasalardaki satış baskısının devam edeceğinin işaretini verdi. Emtia piyasaları gurusu olarak bilinen bir başka ünlü yatırımcı Jim Rogers ise hükümetlerin enflasyonun gerçek boyutunu kamuoyundan gizledikleri iddiasında. Rogers, “Enflasyon var ama ABD ve İngiltere hükümetleri bu konuda yalan söylüyor. Gerçek varlıklara yatırım yapma zamanı” dedi.

ECB ürkütüyor
Fidelity fonundan Anthony Bolton, “İki vitesli dünyada gelişen piyasalarda yüksek enflasyon olabilir ama para akışının yönünün hâlâ gelişmiş ülkelerden gelişen piyasalara doğru olacağını düşünüyorum” dedi. Şimdi yatırımcıları kara kara düşündüren Fed’den çok ECB gibi tarihsel olarak enflasyona karşı duyarlılığı daha yüksek merkez bankalarının para politikasında sıkılaştırmaya gitmesi. Sıkılaştırmanın 2012’den önce başlaması pek öngörülmüyor. Bu gerçekleşirse, Bolton’ın çok emin konuştuğu paranın akış yönünde sert bir değişiklik olabilir. Miliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)