E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDünya Çin'den büyük mü? ---

Dünya Çin'den büyük mü?

Dünya Çin'den büyük mü?
03 Kasım 2016 - 09:35 borsagundem.com

Dünya piyasaları ABD seçimine odaklanmışken Çin'de olası bir kriz hala gündemde

ABD seçimleri için artık sayılı günler kaldı. Anketler sürekli değişiyor olsa da her iki adayın yeni dünya düzeni getirme isteği en önemli ortak özelliği. Sadece gelişmekte olan ülkelerde değil gelişen ülkelerde de politikacıların vaatleri arasında dünya barışı, toplumsal refah ve ekonomik büyüme. Yani pembe çerçeveli bir dünya. Bu seçim 2015 yılı sonunda yapılmış olsaydı yeni başkanın işi oldukça zordu.

FED elinde tuttuğu sihirli faiz artırım değneği ile piyasalara dokunmasıyla birlikte Çin’de başlayan küresel dalgalanma önce Asya piyasalarını ardından ABD ve Avrupa Bölgesi’ni farklı farklı sebeplerle etkiledi. Her zaman olduğu gibi Türkiye’de bu durumdan etkilendi. Şimdiye kadar yaşananları zaten hepimiz an be an takip ettik. Bu yüzden olmuşa değil de olacağa bakalım.

Ekonomik veriler ne kadar aksini gösterse de dolara olan talep her dönem artıyor ve bu sayede diğer para birimleri karşısında değerini korumayı başardı. Ama olası bir Çin krizi hala gündemde. Yılın ilk yarısında Perakende Satışlar Verisi, İthalat - İhracat rakamlarının beklentilerden kötü gelmesi ayrıca kredisini ödeyemeyen tüketicilerin sayısının sürekli artışta olması piyasaları tehdit eden önemli bir göstergeydi.

Gelmiş olduğumuz son noktada Çin küresel piyasaları tehdit etmeye devam ediyor. FED’in faiz artırımı, ABD seçimi yada İngiltere’nin Brexit sonrası karşılaşacağı durumlardan çok Çin’den gelecek verilerin daha önemli olduğu bir döneme girildiğini düşünüyoruz.

Son hafta seçim belirsizliğinin artması sebebi ile dolardaki değer kaybı hızlanmaya başladı. Eurusd paritesinde 1,1130 ve 1,1150 önemli direnç noktaları olarak çalışmasını beklerken 1,1220 seviyesinin test edilmesi muhtemel görünüyor. Ancak kırılma için 1,1470 in beklenmesi gerekiyor ki bu da Trump’ın başkan olmasına bağlı.

Altın, doların her güç kaybında kendini hızlı bir şekilde toparlıyor. Burada yakın takip ettiğimiz 1300 seviyesi hem teknik hem de psikolojik direnç noktası. Bunun üzerinde kalmaya devam etmesi ile beraber 1308 - 1315 ve 1321 önemli noktalar.

Mehmet Arın / InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. / Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)