E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünyada enflasyon düşüyor, Türkiye'de artıyor---

Dünyada enflasyon düşüyor, Türkiye'de artıyor

Dünyada enflasyon düşüyor, Türkiye'de artıyor
04 Aralık 2015 - 07:00 borsagundem.com

CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, enflasyon verilerini değerlendirdi

CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, enflasyonun etkilerinin doğrudan vatandaşa yansıyacağını belirterek, “Bütün dünyada enflasyon düşerken bizde artıyor, ekonomideki kötü yönetiminin faturasının bir kez daha vatandaşa çıkıyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı Kasım ayı için yüzde 0,67 ve yıllık ise yüzde 8,1 olarak gerçekleşen enflasyonun Merkez Bankası’nın bu yıl da enflasyon hedeflemesini tutturamayacağına işaret ettiğini vurgulayan Böke, enflasyon hedeflemesini başarmanın olmazsa olmaz koşulunun bağımsız bir Merkez Bankası olduğunun altını çizdi.

DÜNYA MERSİN'E BİZ TERSİNE

Türkiye’de enflasyon yeniden canavarlaşmaya başlarken bütün dünyada ters yönlü bir eğilimin söz konusu olduğuna işaret eden Böke şu görüşleri dile getirdi:

“Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) dün açıkladığı öncü verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde Kasım’da yıllık enflasyon yüzde 0,2 artış beklentisine karşın yüzde 0,1 yükseldi. Yıllık enflasyon, Ekim ayında da yüzde 0,1 artmıştı. Yıl boyunca enerji fiyatlarındaki düşüş maliyetler üzerinde olumlu etki göstererek enflasyon rakamlarının Avrupa’da beklentilerin altında kalmasını sağladı. Ancak petrol fiyatlarındaki tarihi düşüşe rağmen ekonominin kötü yönetimi, bağımsız çalışamayan Merkez Bankası ve ülkemizin yaşadığı güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye’de bu fırsat kullanılamadı. Kötü yönetimden kaynaklanan güven, güvenlik ve özgürlük sorunları kendini TL’nın değer kaybı ile gösteriyor. TL değer kaybettikçe bu enflasyon yoluyla cebimizi ve en çok da mutfağımızı yakıyor.”

FATURAYI DAR GELİRLİLER ÖDÜYOR

Enflasyonun her zaman yoksulları vurduğunu kaydeden Böke, “Mal grupları bazında baktığımızda gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık ortalama artış yüzde 11,29 ve sağlık harcamalarındaki artış ise yüzde 7,45. Yoksul halk kitleleri sınırlı bütçelerini neredeyse sadece bu iki alana ayırabiliyor. Bu durumda zaten geçim derdi olan dar gelirlilerimiz daha az gıda tüketmek ve sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamama durumunda kalıyorlar” dedi. 
Çarşıda, pazarda yangının daha da büyük olduğunu herkesin bildiği bir gerçek olduğunu ifade eden Böke, “Enflasyonun yoksulluk vergisi olduğunu söylemiştik. Bugün açıklanan rakamlar, ne yazık ki yoksulların bu vergiyi ödemeye devam edeceğini gösteriyor. Yoksul ve ücretli kesim gıda, konut, enerji gibi zorunlu tüketime daha duyarlı, o nedenle yoksullar ile memur, emekli ve asgari ücretli çalışanlar enflasyon vergisi altında ezilmeye devam edecek” diye konuştu.  Cumhuriyet Halk Partisi’nin hükümet programında zayıflatılmış olan Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tesis konusunda güvence olacağı ve her fırsatta bu husus vurgulayacaklarını belirten Böke, “Mutfağımızdaki yangının sönmesi için zorunlu olan tarım reformunun, kuralları açık ve iyi işleyen piyasanın tesisinin, sağlıklı bir gelir dağılımının da takipçisi CHP olacaktır” diyerek değerlendirmelerini tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • evet haklısınız.04 Aralık 2015 08:34

    gezi olaylarından önce herşey daha iyiydi. fakat siz ne zaman iktidar olmak hevesiyle gezi olaylarını başlatıp daha sonra türlü çeşit oyunlarla türkiyeyi zayıflattınız o günden beri sizin yüzünüzden dar gelirli halk daha fazla acı çekiyor. lütfen artık ya yerinizde sessizce oturun yada defolun gidin bu memleketten.almanyanın uşakları.acaba alman millet vekilinin gezi olaylarında ne işi vardı????