E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünyanın bekleyen 5 değişim!---

Dünyanın bekleyen 5 değişim!

Dünyanın bekleyen 5 değişim!
09 Ocak 2014 - 08:15 borsagundem.com

ABD'li banka Morgan Stanley, 2014 yılında bütün dünyayı etkileyecek beş büyük değişimi sıraladı

Morgan Stanley'in Baş Küresel Ekonomisti Joachim Fels, kaleme aldığı bültende dünya ekonomisinin bu yıl geçireceği beş büyük değişime dikkat çekti. Fels yazısında, "2014 yılı, kriz sonrasında dünya çapında başlatılan genişlemeci politikaların ve kırılgan büyüme rakamlarının beşinci yılına işaret ediyor" dedi. Krizden sonraki ilk dört yılın gelişmiş ekonomilerde kaldıraçların azaltılmasına, gelişen ülkelerde ise kaldıraç oranının artmasına tanık olduğunu belrten Fels, "Avrupa'da ise büyük çaplı bir borç krizi vardı" ifadesini kullandı.

Fels bu veriler ışığında dünya ekonomisinin 2014'te beş büyük değişim geçireceğini söyleyerek onları şöyle sıraladı:

1. FED GERİ ÇEKİLMEYİ YÖNETMELİ

"Fed, yeni Başkan Janet Yellen önderliğinde geri çekilmeyi yöneterek faiz oranlarına dair güvenilir bir rehberlik sağlamalı. Banka 2013 yazında piyasaların 'Geri çekilme, sıkılaştırma demek değildir' açıklamasının gözardı edilmesinin ardından meydana gelen tatsız olayların tekrarını önlemeli."

2. 2014 JAPONYA İÇİN SIKINTILI GEÇECEK

"Bu yıl, Japonya'nın GSYH büyümesi için zor bir yıl olacak. Büyük şirketlere uygulanan vergi indirimlerinin, tüketici ürünlerindeki vergi artışının neden olduğu daralmayı dengelemesi zor görünüyor. Buna ek olarak, büyümeyi desteklemesi öngörülen yapısal reformlarda ciddi bir ilerleme beklenmiyor. Japonya Merkez Bankası'nın yıl içinde varlık alımlarını artırarak Fed benzeri ileriye dönük rehberlik sağlamasını bekliyoruz."

3. AVRUPA BANKACILIĞI TEMİZLEMEYE ÇALIŞACAK

"Avrupa Merkez Bankası yılın dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi'ndeki tüm bankaları denetler konuma gelecek. Bunun öncesinde bankalara yönelik yapılacak varlık kalitesi incelemeleri ve stres testlerinin bankacılık sistemini bütünleştirip temizlemesi bekleniyor. Bu uygulamalar sistemdeki bölünmüşlüğü gidererek borç verme kanallarındaki tıkanıklığı giderecek. Bu da sürdürülebilir toparlanma için önemli bir önkoşul."

4. ÇİN REFORM DESTEKLİ BÜYÜMEYE GEÇMELİ

"Çin kaldıraçlı ve devlet destekli büyümeden reform destekli büyümeye geçmek durumunda kalacak. Mali liberalleşme ile bireysel ve toplumsal özgürlüklerin artırılması, kaynakların dağılım kalitesini tüketim temelli büyümenin başaramayacağı şekilde iyileştirebilir."

5. GELİŞEN PİYASALARIN YAPISAL REFORMA İHTİYACI VAR

"Yatırımcılar ve politika yapıcılar ilerlemenin tek yolunun döngüsel tepkiler vermek yerine yapısal reformlar yapmaktan geçtiğini biliyor. Yine de, gelişen piyasa politika yapıcıları ya reform yapmaktan kaçındı, yanlış yollar girdi ya da kısa dönem zorluklarla karşılaştı. 2014 yılında atmosferin birkaç gelişen piyasa için zorlayıcı olması bekleniyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)