E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarDünyanın en büyük borsası için ilk adım---

Dünyanın en büyük borsası için ilk adım

Dünyanın en büyük borsası için ilk adım
16 Şubat 2011 - 08:31 borsagundem.com

New York Borsası’nın sahibi olan NYSE Euronext ile Frankfurt Borsası’nı işleten Deutsche Börse güçlerini birleştirmek için dün önemli bir adım attı

İki şirketten yapılan açıklamada, New York Borsası’yla Alman borsasının birleşmesi konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi. Dünyanın en büyük türev işlem ve hisse senedi piyasasını oluşturacak ortak şirketin yıllık gelirinin 5.4 milyar dolar olması bekleniyor.
Anlaşmaya göre, Deutsche Börse hissedarları yeni şirketin yüzde 60’ına sahip olacak, kalan yüzde 40’lık pay ise NYSE Euronext hissedarlarının olacak. Hollanda merkezli olacağı açıklanan yeni şirketin CEO’sunun ise NYSE’den Duncan Niederauer’in olması gündemde.
‘Onura darbe’
New York Borsası’nın Almanların kontrolüne geçecek olmasına tepki gösterenler de var. Wall Street Journal çatısı altında yayın yapan Marketwatch.com internet sitesinde gelişme, “Wall Street’te kâbus” başlığıyla duyuruldu. Haberde, “Şimdi klavyenizde sesli harflerin üzerine nokta koyacak düzenlemeler yapmak için doğru zaman olabilir. Anlaşmaya göre Almanlar her şeyi kontrol edecek. Yüzde 60 çoğunluk hissesi onların, yönetim kurulunun kontrolü onların, merkez Avrupa’da olacak. Ya CEO? O bir Amerikalı ama soyadı Niederauer” denildi. Yazıda, birleşmenin finans piyasaları için bir risk yaratmasa da ulusal onura bir darbe olduğu ifade edilirken, “Büyük Tahta (New York borsası endeksleri kastediliyor), Washinton Anıtı ya da Golden Gate köprüsü kadar Amerikalıdır” ifadesi yer aldı.
Birleşmenin tamamlanması için iki şirketin hissedarları ve düzenleyici kurumların onayı bekleniyor.
NYSE Euronext son dönemde, ABD Avrupa’da daha ucuz hizmet veren borsa operatörlerinin öne çıkması nedeniyle gelir kaybına uğramıştı. 
Uzmanlar, kızışan rekabet nedeniyle kriz başladığında sona eren büyük borsa evlilikleri döneminin yeniden başladığını belirtiyor. Londra Borsası da Toronto Borsası’nı işleten TMX’i 3.2 milyar dolara almak için anlaştı.
Chicago Borsası pusuya yattı
Finans çevrelerinde, Deutsche Börse için NYSE’nin teklifine rakip olacak bir başka teklifin Chicago Emtia Borsası’ndan (CME) da gelebileceği konuşuluyor. CME Group’tan dün yapılan yazılı açıklamada, “Gelişmeleri ve bu gelişmelerin uzun vadeli stratejimiz üzerindeki etkisini yakından izlemeye devam edeceğiz” denildi.
ABD’nin teknoloji endeksi olarak bilinen Nasdaq’da da sular durgun değil. Bu borsayı işleten Nasdaq OMX’in mali işlerden sorumlu yöneticisi (CFO) beklenmedik bir şekilde Pazartesi gecesi istifa etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)