E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDurmuş Yılmaz meydan okudu---

Durmuş Yılmaz meydan okudu

Durmuş Yılmaz meydan okudu
05 Şubat 2015 - 10:52 borsagundem.com

Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine söylediği sözlere karşı savunma yaptı

Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik söylediklerine sessiz kalamadı ve konuştu.
Hürriyet'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün merkez bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın ‘Düşük faiz ile büyüme arasında bir bağ yok’ açıklamasına sert çıkarak,  “Durmuş bey kendi işine baksın. Onu muhatap alacak değilim. Kendisinin başarısı ortadadır. ABD’ye bir baksın faiz oranı nedir enflasyon oranı nedir bunu bir öğrensin. Batı’ya bir baksın. Japonya’ya bir baksın. Bu konuda fazla konuşmaya da gerek yok” açıklamasını yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu konuda bir kavga içine girmek istemeyen Durmuş Yılmaz sadece faiz-enflasyon tartışmaları hakkında görüşlerini tekrarladı. Yılmaz şunları söyledi:

400 YILLIK LİTERATÜR

“Benim işim bu ve en iyi bildiğim konuda konuşuyorum. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç’ olduğu yönündeki ilişkiye inanıyorsanız ABD’de, AB’de ve Japonya’da faizlerin düşük olmasıyla enflasyonun düşmüş olduğuna kanaat getirirsiniz. Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da, Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş. Diyelim ki oldu, ben de çıkar özür dilerim; “Biz bu işi bilmiyormuşuz” diye. “

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINI ÖNGÖRDÜ 

1883 yılında doğan John Maynard Keynes Ekonomik durgunlukla mücadelede müdahaleci para ve maliye politikalarını savunmasıyla tanınıyor. Bu düşünceleri daha sonra Keynesci ekonomi akımı içinde biçimlendi. Temel politika önermesi talep yönlü makroekonomik poltikalar. Keynes Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’ya ağır yaptırımlar uygulanmamasını savunmuş ve ikinci dünya savaşını öngören açıklamalar yapmıştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet08 Şubat 2015 23:39

    Türkiye senin kıymetini bilmedi.adamın dibisin .

  • Mehmet08 Şubat 2015 14:14

    Tekdir doğru Düşük faiz yani %2-%3.

  • RAMAZAN HOCA06 Şubat 2015 00:01

    Haziran seçimlerine kadar bu böyle devam edecektir. Seçimden sonra faiz tekrar yukarı çıkacaktır. Bugün faizi indir piyasa canlansın oylar artsın; yarın seçimden sonra vatandaşa ödettir. Uyanık yaıtırımcılar da bundan istifade etsin. YTD = Yatırım tavsiyesi değildir, olamaz da....

  • mtu05 Şubat 2015 22:40

    madem faizleri düşürmek istiyorsunuz öyleyse kamu bankalarının faiz oranlarını düşürmekle başlayı işe domino etkisi yaratacak diğer bankalara da.

  • merkez bankası tam destek05 Şubat 2015 22:19

    Faiz düşerse yangın inanılmaz boyutta olur dolar 3 tl olur gecelik faiz nereye gıdwr eskıler bılır yapmayın

  • m05 Şubat 2015 22:17

    Hic bir yerde sifir faiz yok bankalar musterilerine istedi faizi uyguluyor dunyada boyle kuru gurultu bunlar bankalar faiz vermiyor alma geldimi istedi kadar faiz aliyor anlayan olan gene halka oluyor

  • CK05 Şubat 2015 22:06

    Ey sayın bascı merkez bankası bakkal dukkanı mı kı sen bu ısı yapamıyorsun eflasyon oncesı cocuk gıbı yok soyle gelırse faız ındırırım arkadas faızlerı ındırseydın bıle dolar en fazla buralara gelırdı yanı bu ısı yapamıyorsun cek gıt arkadas 007 erdem bascı

  • delidumrul05 Şubat 2015 21:35

    sadece tüketici kredisi için faizin düşmesini bekliyorum ev kredisi için bekleyen 150 kadar arkadaşım var. faiz düşmeden iç piyasa canlanmadanmı ülke gelişiyomuş. sadece sömürü olursun yüksek faizle ekonominin değişkenliğine ayak uyduramaz san batarsın...dün öleydi bugün böyle olmalı o kadar helal tayyip erdoğan adamsın

  • tarık05 Şubat 2015 20:21

    Biri,cb ye bu konuda brifng vermeli,yoksa,ekonomimiz çökecek.

  • KİRAZ7305 Şubat 2015 20:15

    YAZIK YA BU ÜLKEYE. MERKEZ BANKASINA KARIŞILAMAZ AMA NERDE ADAMI KOLTUĞA OTURTTURURKEN DÜŞÜNECEKTİNİZ. ÇOK BÜYÜK OYUNLAR DÖNÜYOR. ACABA KİMLER DOLAR ALDI. HELE BİZİM GİBİ BORSADA SAPLANIP KALAN KİMLER VAR.

  • tüm sorumluluk05 Şubat 2015 17:27

    mb başkanı bu saatten sonra 24 şubatta çıkıp tüm sorumluluk cumhurbaşkanına aittir diyip 1 veya daha fazla puan indirmeli faizi sonra görelim dolar kaç lira euro kaç lira nasıl olsa cumhurbaşkanı hesabını verir bu kadar ısrarı ve sonuçlarını halka hemde seçim yaklaşırken.

  • birbilen05 Şubat 2015 16:29

    merkez bankasını kapatsınlar, mademki çok bu işi iyi biliyorlar..

  • ABK4505 Şubat 2015 16:29

    Ülke ekonomisini seçilmiş hükümet mi yönetiyor, merkez bankası mı? Hakimiyet kayıtlı ve şartlı milletindir sözü tam bizim demokrasimizi ifade ediyor. Merkez bankası kimin emrinde ve kime hrsap veriyor? Millete hesap vermediği kesin.

  • vatansever05 Şubat 2015 16:17

    Herşeyden önemlisi tüm yöneticilerimizin yaklaşan dünya ekonomik tehlikelerine karsı ,duyarlı olmaları ,gerekli önlemleri almalı, ekonomimizi daha güçlü dinamik hale getirmekle kalmayıp, üretimi artırmalı .

  • turgut05 Şubat 2015 13:32

    12 senedir yüksek faizlerle sıcak parayı çektiniz şimdi kaçmasın diye indiremiyorsunuz

  • Boş işler 05 Şubat 2015 13:27

    Kamu ve özel sektörde ağır yabancı para cinsinden borç yükü gibi kötü ekonomik temelleri olan bir ekonomi de faizi indir çıkar artık çok geç ekonomi sıcak dövize eroin bağımlısı gibi bağımlı hale geldi.

  • nurcan alpay05 Şubat 2015 13:11

    Bahane hazir biz zamaninda demistik banane yapmadilar gec kaldilar sorumluluk tcmb ye ait deyip siyrilacaklar bazi kesimde yutacak.

  • vatansever05 Şubat 2015 12:28

    bu kadar münakasaa yapılmasa faizler indirilse dolar anca bu kadar tepki verirdi ne oldu elde var sıfır yazık bu ülkeye

  • mali05 Şubat 2015 12:20

    Ne kafa yoruyorsunuz faizi indirin diyorlarsa indirin gitsin. Sorumluluğu alıyorlar . Daha ne bekliyorsunuz ki.

  • KIRIMLI05 Şubat 2015 12:11

    Erdem Bey ben işkembe-i kübra dan olmayacak şeyler sallasamda sen ses etme bildiğini oku.Bende işte bürakrasi elimizi kolumuz bağlıyor başkanlık şaaaart şart diye hönküreyim meydanlarda sonra seni de yanıma alırım danışman manışman ayağına olmadı m.vekili yaparız bakan bile olursun Erdem Bey rahat ol..Küçük Emrah ta olanı biteni sahi zannetmiş Keynes ten misal veriyor…Temiz kalpli naapsın 400 yıllık iktisat doktrinine karşı yeni bir mucit çıktığını sanmış…

  • vatan05 Şubat 2015 12:04

    Bir örnek daha Garanti nin yeni sahibi ne diyor doğuştaki payıda almak istiyoruz diyor.Türkiyede kriz olmaz diyor.Krıi olsada olmasada bu ülkede hep bankalar kazanıyor.BBva neden başka bir ülkeden banka alsın ki böyle kolay para kazanılan ülke Türkiye varken,lütfen işin özü bu anlayın ülkeyide germeyin,hiç kimse dolar 2500 olacak bakın birşey diyormu onlar hep kazanıyor maaalesef biz hep kaybediyoruz.

  • munci05 Şubat 2015 11:59

    ne oldu hani meydan okudu diye yazmıştınız, 2 dakkada kıvırmaya mı başladınız?

  • vatansever05 Şubat 2015 11:53

    Herşeyden önemlisi tüm yöneticilerimizin yaklaşan dünya ekonomik tehlikelere duyarlı olmaları gerekli önlemleri almalı ekonomimizi daha güçlü dinamik hale getirmekle kalmayıp üretimi artırmalı

  • vatan05 Şubat 2015 11:49

    Ya benim anlamadığım konu şu,Merkezin borç verme faizi hiç de yüksek değil, adamın biri çıkıp ta demiyor ki.Ya millet arkadaşlar merkez 7-8 ler den bankalara o bankalara da yıllık da yüzde 16-17 ile size veriyorlar.Asıl kızılması gereken onlar her biri 3-3,5 milyar kar açıklamış,dünyanın neresinde bu karları kazanan banka var .

  • 188105 Şubat 2015 11:44

    ve öngörüye sahip olanlar osmanlının sonunu hazırlamış ve birçok planlar....akabınde türkiye cumhuriyet girişimleri dahil.

  • Borsacı05 Şubat 2015 11:37

    Bu Makro İktisat kitaapları hep emperyalist ülkelerin ekonomileri göz önüne alınarak yazılmıştır. Kontrollü ekonomiler ve gelişmekte olan ülkeler için parametreler daha farklı olabilir. Her iki tarafta da kendine göre haklı. Enflassyon kadar faizi Merkez Bankası vermeli, üzerini piyasa risklere göre kendi ayarlamalı. Şu ana TCMB piyasadan borç almıyor, tersine bir miktar bor veriyor. bu kadar bu faize takılmamak lazım. Önemli olan bono faizleri. Şu an dünyada faizler gayet düşük, yüksek olan ülkelerde de risk çok fazla. Bana göre şu an Türkiye'de faizlerin alış %6, satış %10 olması gayet normal

  • Bilal05 Şubat 2015 11:13

    Evet herkes bildiği konuda konuşmalı, ama unutmamalı ki babacım her konuda konuşabilir, çünkü o her şeyi bilir.

  • vatansever05 Şubat 2015 11:02

    dolar'la Euro 2 50 de sabitlenecek bütün olay bu . herkes hesabını buna göre yapsın.