E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDüşük faiz dönemi sona erdi---

Düşük faiz dönemi sona erdi

Düşük faiz dönemi sona erdi
17 Kasım 2016 - 11:59 borsagundem.com

İş Yatırım, piyasa raporunda BAD'de artan tahvil faizleri sonrası gelişmeleri değerlendirdi

Brexit oylaması benzerinde olduğu gibi kitlelerin fazileti bir kez daha uzmanlarınkini yendi ve ABD ‘de Donald Trump başkan seçildi. Hangi tarafın haklı çıkacağını zaman gösterecek. Bu arada yatırımcılar Trump’ın uygulayacağı politikalar ile ABD ‘de vergi indirimleri artan alt yapı yatırımları, iç talep büyümesi, enflasyon artışı ve dolayısıyla faiz artışlarına göre pozisyonlarını ayarlıyor. Yeni başkanın olası ekibi ile ilgili çıkan haberler, kongre ve senatodan gördüğü destek, bu politikaların uygulanabilirliğine olan inancı giderek arttırdığı gözüküyor. Nitekim, ABD 10 yıllık bonoları gibi bir piyasada son dönemde gözlemlediğimiz boyutta bir faiz artışının olması için epeyce büyük ve çok sayıda yatırımcının ikna olması gerekiyor. ABD borsasına baktığımızda bankalarda iç talebe duyarlı ihracat ağırlığı düşük sanayi şirketleri ve küçük şirketlerde alımlar buna karşın göçmenlerin iş gücünden büyük ölçüde faydalanan teknoloji hisselerinde satışlar gözleniyor. ABD ‘de olanlar piyasaların geri kalanı için de düşük faiz döneminin kapandığına yeni bir dönemin açıldığına işaret ediyor. Muhtemelen geçtiğimiz günlerde faiz indiren Yeni Zelanda önümüzdeki dönemde son indirimi yapan ülke olarak anılacak. Fiyatlamalara göre, FED’in Aralık’ta faiz artış ihtimali ise %100’e dayanmış bulunuyor.


Yeni dönem Türkiye’nin de için de bulunduğu sermaye akışlarına bağımlı ve döviz açık pozisyonu / dış borçluluğu yüksek gelişmekte olan ülkeler için zorluklar içeriyor. Bu ülkelerin sermaye çekmek için gelişmiş ülkelere oranla daha fazla reel faiz sunmaları aynı zamanda büyümeyi destekleyici genişletici mali politikalar uygulamaları gerekecek. Yaklaşık bir ay önce BIST için önerdiğimiz model portföyde bankaların ağırlığını endeks ağırlığının altına çekmiş ve öneri portföyüne satışlarında döviz bazlı gelirlerin payı yüksek olan, borçluluğu nispeten az ve kendine has büyüme beklentileri olan hisse senetlerine ağırlık vermiştik. Döviz geliri yüksek buna karşın maliyetlerinin önemli kısmı TL olan şirketler de önümüzdeki dönemde portföyleri hedge amaçlı kullanılabilir. Burada öngörülebilirliği de yüksek olan Aselsan ve öneri listemizde bulunan Soda Sanayi ön plana çıkıyor. Yükselen faiz ortamında ABD’de olduğu gibi neden BIST’de bankacılık hisseleri ön plana çıkmıyor ? BIST’de de banka hisseleri uzun faizlerdeki artış ve verim eğrisindeki dikleşmeden olumlu etkilenecek. Öte yandan, uzun vadeli faizlerdeki artış nakit akımlarını ıskontolamak için kullandığımız faiz oranlarını da yukarı çekerek değerlemeleri düşürüyor. İkinci faktör ilkine göre ağır basıyor. Diğer önemli olumsuz unsurlar ise, TL’deki değer kaybının sermaye yeterlilikleri üzerindeki etkisi, büyümedeki yavaşlamanın varlık kalitesi üzerindeki etkileri. Ekte strateji sunumumuz da 4 no lu sayfa da yatırım temalarımızı bulabilirsiniz. http://www.isyatirim.com.tr/WebMailer/files_att/2_20161116151222295_1.pdf

Bugün Yellen’nin senatoda yapacağı konuşma öncesinde dolar endeksinde bir miktar rahatlama görülebilir. Dün de belirtiğimiz gibi bu faiz artış beklentilerinde ve uzun vadeli trendde bir değişiklik yaratmasını beklemiyoruz. Merkez Bankası’nın açıklayacağı geçen haftaya ait menkul kıymet istatistikleri ve yurtdışı yerleşiklerin döviz mevduatları istatistikleri bugün açıklanacak en önemli veri. Yurtdışında ise ABD ve Avrupa’da açıklanacak enflasyon verileri önemli haber akışları.

İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)