E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemE- ticarette yurtdışı ürünlere yüzde 60 vergi---

E- ticarette yurtdışı ürünlere yüzde 60 vergi

E- ticarette yurtdışı ürünlere yüzde 60 vergi
06 Ağustos 2024 - 01:11 borsagundem.com

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda e-ticarette yurtdışından gelen 30 euroyu aşmayan eşya ile bin 500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşyalar için vergi düzenlemesiyle yüzde 30 ile yüzde 60 vergi getirilirken ÖTV dolayısıyla ek yüzde 20 vergi uygulanabilecek.

Ticaret Bakanlığı, yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye'ye gelen, tek ve maktu vergiye tabi eşya için uygulanan 150 euro kıymet bedelinin 30 euro olarak güncellendiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son aylarda yurt dışından posta veya hızlı kargo yoluyla Türkiye'ye gelen eşyalarla ilgili tüketicilerin yaptığı kalite düşüklüğü şikayetleri ve bu ithalatın çok hızlı artması nedeniyle imalatçı, satıcı ve esnaf odalarından, ticaret ve sanayi odalarından satış, üretim ve istihdam kaybı şeklinde yoğun şikayetler geldiği bildirildi. Bunun üzerine konuyla ilgili aksiyon alınmasına gerek duyulduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Ticaret Bakanlığı bünyesinde ve ilgili diğer bakanlıklarla ayrıca esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları yetkileriyle, tüketici kuruluşlarıyla yapılan yoğun istişareler sonucunda; 06 Ağustos 2024 tarihli ve 32624 sayılı Resmi Gazete'de, '4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' yayımlanmıştır. Bu çerçevede, bahsi geçen karar değişikliği ile birlikte, yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ülkemize gerçek bir kişiye gelen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyalarda, posta idaresi ile Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basitleştirilmiş usulde gümrük beyanı yapılan, tek ve maktu vergiye tabi eşya için uygulanan 150 euro kıymet bedeli 30 euro olarak güncellenmiştir. Bu düzenlemeye ilişkin olarak, posta idaresi ile Bakanlıkça yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basit usulde beyan verilmeden, normal usulde beyan verilen eşya için geçerli olan 150 euro kıymet limiti de aynı şekilde 30 Euro olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen gerçek kişiye gelen eşya ile yolcu beraberinde gelen eşyaya uygulanacak tek ve maktu vergi oranları, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelenler için yüzde 20'den yüzde 30'a, diğer ülkelerden gelenler için yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarılmıştır. Söz konusu değişiklikler bu kararın yayımından 15 gün sonra yürürlüğe girecektir." 

Şimşek'ten 'vergi kanunu' açıklaması: Vatandaşa yük getirmiyorŞimşek'ten 'vergi kanunu' açıklaması: Vatandaşa yük getirmiyor

 

Vergi düzenlemesinde amaç kayıt dışı ile mücadeleVergi düzenlemesinde amaç kayıt dışı ile mücadele

 

Ticaret teklifi komisyondan geçti: Türk e-ticaret siteleri teşvik edilecekTicaret teklifi komisyondan geçti: Türk e-ticaret siteleri teşvik edilecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)