E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemECB canlandırma önlemlerini azaltacak---

ECB canlandırma önlemlerini azaltacak

ECB canlandırma önlemlerini azaltacak
26 Ekim 2017 - 08:03 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası uzun süredir beklenen kararını almak üzere bugün toplanıyor. Bankanın dev tahvil alım programının kaderini bugün belirlemesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM
FINANSGUNDEM.COM 


Avrupa Merkez Bankası için karar zamanı geldi. Aylarca süren kafa yormaların ardından ECB'nin bugün nihayet niceliksel gevşeme olarak bilinen dev tahvil alım programının kaderi hakkında bugün karar vermesi bekleniyor. Karar küresel yatırımcılar açısından yankı uyandırıyor zira aylık 60 milyar euro tutarındaki tahvil geri alım programı Avrupa ekonomisinin ve finans piyasalarının önemli bir parçası haline gelmiş durumda.

Programın devreye alınmasından bu yana geçen 2.5 yılın ardından böylesine bir canlandırma önlemine ihtiyaç olup olmadığı konusu artık o kadar da net değil. Euro bölgesinin yüksek seviyelere ulaşmış olan işsizlik oranları sert bir şekilde geriledi ve -tüketiciler ile iş dünyası artık daha canlaı. Almanya'da dün açıklanan IFO işdünyası endeksi rekor seviyelere ulaşmıtı.

Bu aşamada halen hiç kimse niceliksel gevşeme adımlarında ani bir duruş beklenmiyor. ECB niceliksel gevşeme adımları konusundaki kararını bugün TSİ 14:45'te açıklayacak ve bu açıklamanın 45 dakika ardından ECB Başkanı Marip Draghi bir basın toplantısı düzenleyecek.

ECB'nin kararına yönelik beklentiler

Niceliksel Gevşeme adımları konusunda alınan üç artırım kararının ardından ekonomik büyüme euro bölgesinin 19 üye ülkesinde güçlenen bir büyüme sergiledi ve enflasyon hedeflerin altında kalmaya devam ederken, ekonomik riskler azladı. Bu gelişmelerin ardından ECB'nin niceliksel gevşeme adımlarının 30 milyar euroluk kısmı için 9 aylık bir uzatma kararı alması bekleniyor. ECB'nin 40 milyar euro kadar bir uzatmaya gitmesi halinde ise süreyi 6 ayla sınırlı tutacağı öngörülüyor. Ancak İtalya'da Mayıs ayında yapılacak olan seçimler nedeniyle ikinci ihtimal düşük görünüyor.

Bu Niceliksel Gevşeme'nin sonu mu olacak?

Bu soru ECB'nin faiz belirleme komitesini bölmüş durumda. Yeni bir uzatma kararının alınması gelecekte meydna gelebilecek şoklara karşı örneğin siyasi çalkantılara ve Fed politikalarının yön değiştirmeksi gibi durumlara karşı bir kalkan olabilir. Ancak bazı ECB yetkilileri özellikle Almanya cephesi ECB'nin niceliksel gevşemenin sonsuza kadar sürmeyeceği konusunda net bir işaret vermesini istiyor. Görüşlerin denge noktasına bakılacak olursa ECB'nin temkinli davranması ve net bir bitiş tarihi belirlemeksizin ihtiyaç olması halinde niceliksel gevşeme adımlarını tekrar artırabileceğini dile getirmesi bekleniyor.

ECB satın almak için yetrerli tahvil bulabilir mi?

Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre ECB önümüzdeki yıl geri alabileceği 300 milyar euro tutarında tajhvil bulabilir. ECB yetkilileri bu kuralları değiştirme konusunda pek de iştahlı görünmüyorlar. Draghi muhtemelen bu konhuda bir yetersilzik hissedilmesi halinde neler yapılabileceğini açıklayabilir. Bunun için devlet tahvillerinin ötesine geçmek, örneğin şirket tahvillerini satın almak gibi unsurlar değerlendirilebilir.

Peki ya faiz oranları?

Niceliksel gevşeme adımlarında azaltamaya gidilmesi daha yüksek faiz oranlarına giden yolu açacaktır. Ancak banka muhtemelen faiz oranlarını artırmak için önünde uzun bir yol olduğunu belirtecekrtir. 9 aylık bir uzatma kararı alınırsa, bu durumda faiz artırımı 2019 yılına kalacaktır. Bazı uzmanlar ECB'nin mevduat faizlerini yakın bir zamanda artırarak halen negatif bölgede bulunana bu oranların bölge bankaları üzerinde yarattığı baskıyı azaltmaya çalışabilir. Ancak böyle bir adım şimdilik olası görünmüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)