E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiECB faiz indirerek hata mı yapacak?---

ECB faiz indirerek hata mı yapacak?

ECB faiz indirerek hata mı yapacak?
03 Haziran 2024 - 16:10 borsagundem.com

Euro Bölgesi enflasyonunun tekrar yükselişe geçtiği bir ortamda ECB faiz indirimine hazırlanıyor. Uzmanlara göre bu tür bir hamlenin politika hatasına dönüşme ihtimali oldukça yüksek

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikasında verilere bağımlı bir yaklaşımı benimseme sözü verdi. Yine de ECB’nin Euro Bölgesi enflasyonundaki son yükselişi bir kenara bırakıp faiz oranlarını düşürmeye başlamasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Financial Times yazarı Martin Arnold’a göre ECB üyelerinin önemli bir kısmı için başka yönde bir karar vermek zor olacak. Zira üyelerin önemli bir kısmı borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlayan ilk büyük merkez bankasının ECB olacağı konusunda güçlü sinyaller paylaştı. Avrupa Merkez Bankası faiz artışlarına üç yıl önce başlamıştı.

JPMorgan Ekonomisti Greg Fuzesi, ECB'nin yüzde 4'lük mevduat faizinde olası 0,25 puanlık indirim ihtimalini "biraz aceleye getirilmiş ve garip" olarak nitelendiriyor. Fuzesi, "Eylül ayına kadar beklemenin maliyeti düşük, enflasyon görünümüne daha fazla netlik kazandırmanın faydası ise yüksek görünüyor" açıklamasında bulundu.

Çoğu analist, Euro Bölgesi enflasyonundaki son yükselişin ardından ECB’nin daha fazla faiz indirimi taahhüt etme konusunda isteksiz olacağını düşünüyor. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre açıklanan son veriler Euro Bölgesi enflasyonunun nisan ayındaki %2,4’ten mayıs ayında %2,6’ya yükseldiğini gösterdi.

Tahvil yatırımcısı Pimco'nun Portföy Yöneticisi Konstantin Veit, ECB'nin yine de bu yıl eylül ve aralık aylarında olmak üzere iki kez daha faiz indirimine gideceğini tahmin ediyor. Ancak borsa uzmanı yine de şu uyarıda bulundu:

“Riskler faiz indirimlerinin daha da azalacağı yönünde. Bunun birincil sebepleri kalıcı hizmet enflasyonu, dirençli istihdam piyasası, zayıf finansal koşullar ve ECB’nin risk yönetimi konusundaki düşünceleri.”

ECB için en önemli riskler, Euro Bölgesi enflasyonunun yüzde 2 hedefinden uzaklaşmaya devam etmesi ve ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlamadan çok önce harekete geçmesi. Zira bu aynı zamanda hafta içerisinde gerçekleştirilecek faiz indirimlerinin bir politika hatası olarak görülmesine sebep olabilir.

Nomura Ekonomisti Andrzej Szczepaniak ECB’nin mayıs ayı enflasyonundaki yükselişi tek seferlik bir faktör olarak değerlendirmesini ve hafife almasını bekliyor. Ancak ünlü ekonomiste göre ECB faiz indirimleri konusunda “temkinli ve kademeli bir yaklaşım” benimseyecek.

Fed’in büyük paradoksu

 

Fiyatlamalar Fed için ne diyor?

 

Euro Bölgesi enflasyonu beklentilerin üstünde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)