E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisECZACIBAŞI BDDK'DAN YEŞİL IŞIK BEKLİYOR---

ECZACIBAŞI BDDK'DAN YEŞİL IŞIK BEKLİYOR

ECZACIBAŞI BDDK'DAN YEŞİL IŞIK BEKLİYOR
07 Ocak 2010 - 09:01 borsagundem.com

BDDK Başkanı'nın bankacılık lisansları konusunda "hassasiyetimiz sürecek" açıklamalarına rağmen Eczacıbaşı, sürpriz atakla lisans başvurusunda bulunacak. Grup, "sektörde konsolidasyon olanakları azaldı, BDDK gevşeyebilir" açıklaması yaptı.

Yeni yıla, yatırım bankası kurmak için kolları sıvayarak sürpriz bir atakla başlayan Eczacıbaşı Grubu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) yeni lisans vermeme konusundaki tutumunun gevşediği inancında. Finans sektöründe sürdürdüğü aracı kurum ve portföy yönetim işlerini yatırım bankacılığına taşımak isteyen Eczacıbaşı Grubu, BDDK'nın lisans verme konusundaki katı tutumunun, sektörde konsolidasyon olanaklarının azalması nedeniyle esnetilebileceğini gözlemlediğini açıkladı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, son olarak 23 Aralık'ta yaptığı açıklamada, bankacılık lisansları konusundaki hassasiyetlerinin bu yıl da devam edeceğini söylemişti. 2009'un son gününde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama gönderen Eczacıbaşı Grubu şirketleri, bir yatırım bankası kurulabilmesi amacıyla BDDK Başkanlığı'na başvuruda bulunulacağını açıklamıştı. Açıklamaya göre, sözkonusu yatırım bankası sermayesine Eczacıbaşı İlaç yüzde 40, Eczacıbaşı Yatırım Holding ise yüzde 20 oranında iştirak edecek. Konsolidasyon olasılığı azaldı Referans'ın konuyla ilgili soruları üzerine yazılı bir açıklama gönderen Eczacıbaşı Grubu, uzun yıllardır finans sektöründe Eczacıbaşı Menkul Değerler ve Eczacıbaşı Portföy Yönetimi adlı kuruluşlarla varlıklarını sürdürdüklerini hatırlatarak, söz konusu kararın altında bu hizmetlerin, mevcut mevzuat çerçevesinde daha da çeşitli finansal hizmetlerle bütünleştirerek sunma amacının yattığı kaydedildi. Açıklamaya göre, Eczacıbaşı Grubu, finans sektöründeki varlığını güçlendirerek sürdürmek istiyor. Eczacıbaşı Grubu, Referans'ın BDDK'nın tutumunu hatırlatarak, "Acaba böyle bir karar öncesinde BDDK'ya danışıldı mı? BDDK'nın bu konuda artık daha esnek davranacağı yönünde bir kanıya varıldı mı?" yönündeki sorusunu ise şöyle yanıtladı: "BDDK'nın bu konudaki tutumunun, konsolidasyon yöntemiyle bankaların güçlenmesini teşvik amaçlı olduğu biliniyor. Ancak bankacılıkta hem konsolidasyon olanaklarının, hem de olasılığının azalmaya başladığını gözlemliyoruz. Bu nedenle ve Topluluğumuzun finans sektöründeki faaliyetlerini daha ileri boyutlara taşımak amacıyla sözkonusu başvuruda bulunmaktayız." 2 milyarı aşan likidite Öte yandan yatırım bankacılığı için gerekli finansmanı özkaynaklarından karşılayacak olan Eczacıbaşı Grubu'nun halka açık şirketlerinde 2 milyar lirayı geçen bir likit varlık büyüklüğü bulunuyor. Nakit ve nakit benzeri varlıklar ile kısa ve uzun vadeli finansal yatırımlardan oluşan bilanço büyüklüklerinin toplamı, Eczacıbaşı'nın 5 halka açık şirketinde (Eczacıbaşı Yapı, İntema, Eczacıbaşı İlaç, Eczacıbaşı Yatırım Holding ve Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı) 2 milyar 19 milyon liraya ulaşıyor. En yüksek likiditeye sahip olan grup şirketi ise 1 milyar 530 milyon liralık nakit ve benzeri varlığa sahip olan Eczacıbaşı İlaç. Eczacıbaşı İlaç'ın 660 milyon liralık nakit varlığı, 870 milyon liralık kısa ve uzun vadeli finansal yatırımları bulunuyor.ELİF BATU YENİR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)