E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEfes ortağından neden ayrıldı---

Efes ortağından neden ayrıldı

Efes ortağından neden ayrıldı
27 Aralık 2012 - 10:47 borsagundem.com

Hollandalı Heineken, Efes’in Rusya’da SAB Miller ile imzaladığı anlaşmayı gerekçe göstererek işbirliğini bitirdi

ANADOLU Efes ve Hollandalı bira üreticisi Heineken’in, Kazakistan ve Sırbistan’daki ortaklıklarını aniden sonlandırma kararı almasının altından, ‘SAB Miller’ çıktı. Hürriyet'in haberine göre, 2008 yılında Sırbistan ve Kazakistan pazarında ortaklık yolunu izleyerek pazardan daha fazla pay kapmayı hedefleyen Heineken’in, o dönem hazırlanan anlaşma metnine ‘Rakip şirketle ortaklık yapılması halinde ortaklık sona erer’ maddesini koyması, söz konusu pazarlardaki işbirliğinin sonunu getirdi. 2012 yılı Mart ayında SAB Miller’ın Rusya ve Ukrayna’daki bütün bira faaliyetlerini 1.9 milyar dolara satın aldıklarını hatırlatan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Ortaklığın bitecek olması, Rusya’daki stratejimizin yanında çok da önemli değildi” açıklamasını yaptı.
HEINEKEN’İN EN BÜYÜK RAKİBİ
4 yıl süren ortaklığın bitmesinin ardından “Biz Kazakistan’daki şirketin tamamını aldık onlar da Sırbistan’daki hissemizi aldı. Karşılığında da 161 milyon dolar para verdik” diyen Özilhan, anlaşmayı sonlandıran maddeye ilişkin ise şunları söyledi: “Maddede, ‘Efes Breweries International (EBI), herhangi rakip bir şirketle ortaklık kuramaz’ ibaresi yer alıyordu. Biz de bu yıl başında Rusya ve Ukrayna pazarlarında dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi ve Heineken’in en büyük rakiplerinden SAB Miller ile ortak olunca, Hollandalılarla olan işbirliğimiz söz konusu maddeye bağlı olarak, yani otomatikman bozuldu.”
Kazakistan daha önemli
2008 yılında Kazakistan bira piyasasının yüzde 25’ini elinde bulunduran, bugün pazar payını yüzde 57’ye kadar çıkaran Efes için Kazakistan’ın daha önemli olduğunu vurgulayan Özilhan, “Sırbistan, Kazakistan’ın yanında çok küçük kalıyor. Kazakistan’da yüzde 72 ile çoğunluk bizdeydi. Sırbistan’da ise bu oran tam tersiydi. Anlaşmanın bitmesine neden olan stratejik atılımımızla hem Rusya hem de Ukrayna pazarında çok daha güçlü bir pozisyona ulaştık” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 210,00
En Yüksek: 211,90
En Düşük: 209,00
Değişim 0,48 %
FK: 4,83
PD / DD: 1,59
İşlem Hacmi 587.578.639
Toplam Adet: 2.790.560
Ağırlıklı Ort.: 210,60
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)