E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEge'de asırlık dayanışma---

Ege'de asırlık dayanışma

Ege'de asırlık dayanışma
27 Ağustos 2015 - 03:34 borsagundem.com

Egeli çiftçilerin kendi ayakları üzerinde durabilmek için kurduğu Tariş birlikleri tüm engellere ve yanlış politikalara rağmen 100. yılını kutluyor

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 100. tesis senesinde " Yüzyıllık Uğraş " adlı fotoğraf sergisini temmuz ayı sonunda, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda açtı. Sergiyi ziyaret eden ve Tariş yöneticileriyle görüşen Jale Özgentürk'ün Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

Birinci Dünya Savaşı’nın sonları, ekonomi-nin yüzde 80’ini tarım oluşturuyor ve ticaretin tamamı yabancıların elinde. Ege’nin en önemli ürünü incirde de durum aynı. İzmir Kemeraltı’ndaki Yemişçiler Çarşısı’na, malı ancak yabancı tüccarlar getirip ihraç edebiliyor. Üç idealist Aydınlı genç Nazmi Topçuoğlu, Kazım Nuri Çörüş ve Ahmet Sarı, bu duruma son vermek için bir araya geliyorlar. 150 bin Osmanlı Lirası sermayeyle 21 Şubat 1915’te Milli Aydın Bankası’nı kuruyorlar. Çünkü kooperatifçiliğin gelişmesinin yolu, çiftçinin para ve kredi sorunlarını çözmekten geçiyor.

500 BİN ÇİFTÇİ

Sonra Tariş Bank adını alan ve 2001 krizinde el konulan bu banka, kooperatifçilik temelleri üzerinde yükselen ilk ve tek Türk bankası oluyor. Bankanın ardından incir, pamuk, üzüm ve zeytinyağı birlikleri kurulurken, yıllar içinde 500 bine yakın çiftçi 4 birlik çatısı altında toplanıyor. Tarişbank bugün ne yazık ki yok. Birlikler ise zorlukla ayakta durmaya devam ediyor. 2001 krizinden sonra fabrikalarını kapatmak zorunda kalsalar da hâlâ ayaktalar. Bu birliklerden Tariş Zeytin ve Zeytinyağ Birliği ise yeni dönemin koşullarına en fazla uyum sağlayan birlik.

Birlik, kendisi de bir zeytin üreticisi olan Cahit Çetin’in öncülüğünde zeytin ve zeytinyağı üretimini İzmir’deki modern tesislerinde sürdürüyor. Pazarlamasını ise kurduğu TA-ZE şirketi aracılığıyla gerçekleştiriyor. 29 bin çiftçinin örgütlü olduğu birliğin ihracat yaptığı ülkelerin sayısı 50’ye ulaştı. Tariş Zeytin ve Zeytinyağ Birliği, asırlık ve zorlu mücadeleyi hatırlatmak için İzmir’de bir fotoğraf sergisi düzenledi. “Asırlık Mücadele” adlı gezici fotoğraf sergisi Türkiye’nin birçok üretici bölgesini dolaşacak. alacak.

AB TARIMININ YÜZDE 70’İ KOOPERATİFLERİN ELİNDE

SERGİDE Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetinle kooperatifçiliği konuştuk. Cahit Çetin, “Bu sergi ile gelecek nesillere mesaj vermek istiyoruz. Kooperatifçilik bir mücadeledir, bu ruhu hafızalarda canlı tutmak gerekir” diyor. Çetin’e göre küçük çiftçiyi mağdur etmeyecek, kendine yeterli, sürdürülebilir bir tarımsal büyümeyi sağlayacak tek yol kooperatifçiliği geliştirmekten geçiyor. Gelişmiş ülkelerde gelişmiş bir örgütlenme ve kooperatif yapısı olduğunu anlatan Çetin, şöyle devam ediyor: “AB tarımının ortalama yüzde 70’i kooperatiflerce yapılıyor. AB tarım politika ve stratejilerini bu kooperatifler yönlendiriyor. Dünyanın en büyük 300 kooperatifi 1.6 trilyon dolar gelir sağlıyor. Koperatifler dünya genelinde 100 milyon kişinin de ekmek kapısı. Yoksullukla mücadelede önemli güç haline gelen kooperatifler krizlerden korunmanın çözümü olarak görülüyor. Bu olguyu Birleşmiş Milletler dile getirdi. Ve kooperatifler kayıtdışı ekonomiyi önlemede de çok önemli bir işleve sahip.”

2030’da gıda talebi iki katına çıkacak

Cahit Çetin, Dünya Bankası’nın tahminlerine göre 2030’da dünya nüfusu iki milyar kişi artacağını hatırlatarak gıda talebinin de iki katına çıkacağını belirtiyor ve şunları ekliyor: “Bu talep ancak gelişmiş tarım sektörüyle karşılanabilir. Bunun önkoşulu örgütlenmiş çiftçilerdir. Tarım örgütlenmesi yoluyla sağlanacak verim ve üretim artışı herkesin lehine olur. Üreticinin de tüketicinin de kazanacağı bir pazarı ancak kooperatifler kurabilir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)