E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkim ayı borsada zorlu geçecek---

Ekim ayı borsada zorlu geçecek

Ekim ayı borsada zorlu geçecek
30 Eylül 2024 - 11:24 borsagundem.com

ABD borsaları için olumlu geçen Eylül ayının ardından Ekim ayı için aynı şeyi söylemek zor gözüküyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları için unutulmaz bir Eylül ayıydı ancak Ekim ayının, ralli için yeni zorluklar sunduğu düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ekonomik veriler, kazançlar ve siyasi belirsizlik, genişlemeye devam eden bir piyasaya yeni bir oynaklık dalgası enjekte edebilir.

Mevsimsel eğilimler olumsuz

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi ve Isabel Wang’ın haberine göre, Eylül ayı sona eriyor ve zorlu bir başlangıca rağmen hisse senedi piyasası için bu dönemin çoğunlukla zafer dolu olduğu görülüyor. Ancak tarihsel veriler, yatırımcıların Ekim ayında daha fazla oynaklıkla uğraşmak durumunda kalabileceğini gösteriyor.

S&P 500 gibi büyük endeksler, Eylül ayını yeşil renkte tamamlayarak köklü bir tarihi eğilime karşı koymaya hazırlanıyor. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, ay boyunca şimdiye kadar yüzde 1,6'lık bir kazançla endeks, on yıldan uzun süredir en güçlü Eylül performansını elde etme yolunda ilerliyor.

Yaklaşık bir asırdır, Eylül ayı hisse senetleri için takvim yılının en kötü ayı oldu ve son yıllardaki getiriler özellikle moral bozucuydu. Benzer bir mevsimsel analiz, Ekim ayında da işlerin sarsıcı olabileceğini ortaya koyuyor.

CFRA'dan Sam Stovall'ın 1940'lara dayanan verilerine göre, seçim yıllarında borsanın Eylül ayındaki zayıflığı Ekim ayına taşma eğiliminde oluyor.

Ekonomik veriler riskli

Ancak yatırımcıların duraklamasına neden olan sadece mevsimsel eğilimler değil. Gelecek ay yatırımcıların güvenini sarsacak bir dizi katalizörden herhangi birinin ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksek. Özellikle, Fed'in devasa faiz oranı indirimi Eylül ayında hisse senetlerini canlandırmaya yardımcı olsa da yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell'ın olumlu vurgularını çabuk unutma eğiliminde olabilir. Fed’in bir sonraki politika toplantısının Kasım ayında olması da, bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

Bu arada yatırımcılar, her yeni bilginin potansiyel olarak yeni riskleri ortaya çıkaracağı bir dizi ekonomik veriyle uğraşmak zorunda kalacak. BNY Investments'ta yatırım analizi başkanı olan Jake Jolly, Fed'in Bej Kitabı ve perakende satış okumaları gibi eskiden ikinci kademe raporların bile yatırımcılar iş gücü piyasasının ne kadar yavaşladığını ve ekonominin bundan sonra nereye gidebileceğini belirlemeye çalışırken piyasaları etkileyebileceğini söylüyor.

İlk önemli rapor, Çalışma Bakanlığı'nın Eylül ayına ait aylık tarım dışı istihdam raporunu yayınladığı Cuma günü gelecek. Ancak yatırımcılar o zamana kadar iş gücü piyasasıyla ilgili bir dizi başka veri alacak ve bu veriler borsaları hareketlendiren nitelikte olacak. Jolly, “Bu, borsalar için bir sonraki büyük sınav” diyor.

Piyasalar ‘mükemmel’i fiyatlıyor

Üçüncü çeyrek kurumsal kazanç sezonunun başlangıcının da zorluklar yaratması muhtemel. Güçlü bir ikinci çeyreğin ardından Wall Street, Amerika'nın en büyük şirketlerinin 2025'te daha da agresif bir kâr büyümesi bildirmesini bekliyor.

U.S. Bank Wealth Management'ta baş hisse senedi stratejisti olan Terry Sandven, bu beklentileri zorlayan herhangi bir işaretin, S&P 500'ün Ekim 2022'deki en düşük seviyelerinden yüzde 60 oranında yükselmesine neden olan ralliye başka bir aksilik getirebileceğini ifade ediyor.

Bu arada, jeopolitik ve politik riskler de arka planda gizleniyor. Kasım seçimlerini çevreleyen ve hesaplamaları değiştiren bir ‘Ekim sürprizi’nin de yatırımcıları sarsma olasılığı bulunuyor. Aynı şekilde İsrail ile Lübnanlı militan grup Hizbullah arasında yeni başlayan çatışmanın da tırmanmaya hazır olduğuna dair işaretler geliyor.

Sandven, hisse senedi değerlemelerinin geçmişe kıyasla yüksek tarafta olması nedeniyle herhangi bir hayal kırıklığının hızla çığ gibi büyüyebileceğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Hisse senetleri şu anda mükemmelliği fiyatlıyor, bu yüzden doğru gitmesi gereken çok şey var.”

Unutulmaz Eylül

Daha fazla oynaklık olsa bile yatırımcıların piyasanın uzun vadeli beklentileri konusunda iyimser olmak için de birçok nedeni var. Öncelikle, S&P 500'ü destekleyen hisse senedi sayısı, üçüncü çeyreğin başlarında yaşanan ilk artışın ardından Eylül ayında artmaya devam etti.

Yatırımcılar ayrıca hisse senetlerindeki düşüşü satın almak için istekli olduklarını kanıtladı ve bu da kargaşanın ortasında hala değer gördüklerini gösteriyor.

Eylül ayında, Ağustos ayında olduğu gibi, piyasa aya bir düşüşle başladı ve ardından kayıplarını hızla geri kazandı. Dow Jones verilerine göre, bu yıl S&P 500'ün açılış günlerinde yüzde 4 veya daha fazla düşüş yaşadıktan sonra üst üste iki ay daha yüksek seviyede kapanması ilk kez gerçekleşti.

Oppenheimer'ın baş teknik stratejisti Ari Wald, özellikle artan genişliğin piyasanın ‘sağlıklı' bir zeminde kaldığının bir işareti olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Piyasanın aynı derecede katılım göstermemiş olan bu ceplerinin toparlandığını görüyoruz. Hala uzun vadeli bir boğa piyasasının orta devresinde olduğumuzu düşünüyoruz.”

Freedom Capital Markets'ın baş küresel stratejisti Jay Woods da “Bu sektör rotasyonu, Fed'in parasal gevşeme politikasına doğru kayması ve güçlü kazançların üçüncü çeyrekte devam etme olasılığıyla birleştiğinde, Ekim ayına ve 2024'ün son çeyreğine doğru borsaları iyi bir şekilde hazırlayabilir” diyor.

Bununla birlikte, bazıları piyasanın bundan sonraki kazançlarının yatırımcıların son iki yılda gördükleri kadar hızlı olacağından şüphe ediyor.

Uzun bir sakinlik döneminin ardından, yaz aylarında piyasalara volatilite geri döndü. BNY'den Jolly, Fed'in gelecekte faiz oranlarını ne kadar hızlı düşürebileceğine ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında, yatırımcıların daha düzenli bir şekilde volatilite nöbetleriyle karşılaşmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu söylüyor. BNY, rallinin hızının 2025'te yavaşlayabileceğini öngörüyor.

Yeni borsa rallisinde lider 3 sektörYeni borsa rallisinde lider 3 sektör

 

Borsa yatırımcıları haber akışına hiç olmadığı kadar duyarlıBorsa yatırımcıları haber akışına hiç olmadığı kadar duyarlı

 

Fundstrat: Borsada yatırımcılar Aralık ayını beklemeliFundstrat: Borsada yatırımcılar Aralık ayını beklemeli

 

Borsa 1982 boğa piyasasının ilk günlerini andırıyorBorsa 1982 boğa piyasasının ilk günlerini andırıyor

 

İniş yok senaryosu borsalar için riskliİniş yok senaryosu borsalar için riskli

 

Borsada al sinyaliBorsada al sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dr.sallaso30 Eylül 2024 11:58

    sırf borsamı herşey zor gececek.aralık kasımdan beter olcak ocak zaten beter olacak .verecekleri tüikleme zammıyla emekli daha beter olacak.