E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkim ayının sürprizi hangi hisseler olacak?---

Ekim ayının sürprizi hangi hisseler olacak?

Ekim ayının sürprizi hangi hisseler olacak?
19 Eylül 2024 - 15:41 borsagundem.com

ABD hisse senedi piyasalarında teknoloji hisseleri kazanç büyüme bazında ucuz görünüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Fed’in hamlesini yapması borsaların geleceğine odaklanılmasını kolaylaştırdı. Yatırımcılar borsanın yakın vadede kazananlarının kim olacağını tartışıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Ekim ayında ABD borsalarında Nvidia ve Alphabet’in fiyat anlamında sürpriz yaratabileceği öngörülüyor.

Geri çekilme yaşanacak mı?

MarketWatch’tan Michael Brush’ın haberine göre, teknoloji devleri kazanç-büyüme bazında ucuz görünüyor; diğer hisseler ise genel olarak mevsimsel zayıflığa direniyor.

ABD hisselerinin sıklıkla düştüğü korkunç Eylül-Ekim döneminin üçüncü haftasında, çok fazla bir geri çekilme en azından henüz yaşanmadı; ya da muhtemelen hiç yaşanmayacak. Bu durum yatırımcılar için bir alım fırsatı yaratıyor olabilir. Gelişen herhangi bir piyasa zayıflığı bir satın alma fırsatı olarak kabul ediliyor ve bunun birkaç nedeni bulunuyor.

Yatırımcı hissiyatı yükselişte, ancak aşırı değil

Borsa çoğu zaman insanların çoğunu tuzağa düşürdüğünden, piyasayı keskin bir geri çekilmeye hazırlamak için aşırı yatırımcı yükselişi görmek gerekiyor; ancak mevcut durum böyle değil.

Yaklaşık bir düzine yatırımcı hissiyatı göstergesi arasından ‘Yatırımcı Zekası Boğa/Ayı oranı' (Investors Intelligence Bull/Bear ratio) 0,5 ila 5 arasında bir ölçekte çalışıyor. Göstergenin 4’ten fazla olması aşırı yükseliş uyarısı anlamına geliyor. 11 Eylül'deki en son okumada oran 1,92 seviyesindeydi. 2‘nin altındaki herhangi bir ölçüm, piyasanın satın alınabilir olduğunu çünkü yatırımcı hissiyatının henüz olumlu anlamda zayıf olduğunu gösteriyor.

Yakından izlenen bir diğer ölçüm olan Bank of America'nın Satış Tarafı Göstergesi (Sell Side Indicator), satış tarafı stratejistleri arasında önerilen hisse senedi tahsisini izliyor. Göstergenin en son okumada nötr bölgede olduğu görülüyor. BofA stratejisti Savita Subramanian, yüzde 56,2 hisse senedi olan son okumasının, gelecek 12 ayda S&P 500 için yüzde 11,5'lik bir getiri sunduğunu belirtiyor.

Bu arada anket, fon yöneticilerinin temkinli olduğunu da gösteriyor. Ekonomi güçlü olduğunda iyi performans gösteren enerji, malzemeler ve ihtiyari tüketim gibi ekonomik açıdan hassas sektörlerin satıldığı gözleniyor.

Resesyon olası değil

ABD ekonomisi yakın zamanda durgunluğa girmeyecek. Artan işsizlik oranı yanlış bir sinyal olarak öne çıkıyor. İşsizlik oranı, iş gücünün bir yüzdesi olarak çalışan kişi sayısını tanımlıyor. Tanımı gereği, iş piyasası sağlıklı kalırken bile daha fazla işsiz, yani aktif olarak iş arayan herkes bu ölçümde tanımlanıyor ve iş gücüne katıldığında da oran artıyor.

Substack'teki Paulsen Perspective'de strateji yorumları yayınlayan Jim Paulsen, “Şu anda olan da bu. Şirketler maaş bordrolarına ekleme yapmaya devam ediyor. Ancak işsizliğin artmasının nedeni, iş gücünün iş yaratımından daha hızlı büyümesi” diyor.

Tüketici harcamaları güçlü

Goldman Sachs ekonomisti Jan Hatzius, kazanç çağrılarında yöneticilerin tüketiciye yönelik hissiyatını izliyor. Buna göre, ikinci çeyrekte tüketici hissiyatının 2022'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığı görülüyor. Hatzius, 2024’ün ikinci yarısında ‘güçlü’ terimiyle tanımlanacak şekilde yüzde 2,4'lük bir tüketici harcaması büyümesi bekliyor.

Koşullar uygun olduğunda hisse senetleri daha iyi tutunuyor

Bu ortamda cazip görünen iki hisse senedi Nvidia ve Alphabet olarak öne çıkıyor. Bu hisse senetleri, ünlü yatırımcı Peter Lynch'in popülerleştirdiği fiyat kazanç büyüme oranına göre bile ucuz görünüyor. Bu ölçüm, bir Hisse senedinin ileriye dönük fiyat/kazanç oranını uzun vadeli kazanç büyüme tahminine göre tartıyor. Büyüme hisse senetleri için, 1,5’in altındaki bir fiyat kazanç büyüme oranı, ucuzluğu ifade ediyor. Nvidia’da bu oran 0.66'yken Alphabet'te ise 0.92.

Paulsen, bu yılın Eylül ve Ekim aylarında daha geniş anlamda hisse senedi piyasalarına yardımcı olan şeyin, faiz oranlarının düştüğü ve para arzının arttığı bu iki ayda ABD hisse senetlerinin çok daha iyi performans göstermesi olduğunu söylüyor.

Hisse senetleri ayrıca, ABD hisse senedi piyasasının ortalamadan daha kötü performans göstermediği seçim yıllarında Eylül ayında daha iyi performans gösteriyor.

Wall Street’in en azılı boğası borsalardan ne bekliyor?Wall Street’in en azılı boğası borsalardan ne bekliyor?

 

Faiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?Faiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?

 

UBS'ten yapay zekâ yorumu: Borsada artışa liderlik edebilir!UBS'ten yapay zekâ yorumu: Borsada artışa liderlik edebilir!

 

Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?

 

JPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalıJPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalı

 

Hisse senedi piyasaları Fed’den istediğini alabildi mi?Hisse senedi piyasaları Fed’den istediğini alabildi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ19 Eylül 2024 17:41

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)  (M)