E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomide yeni dönem: Dijital TL'de ilk ödeme yapıldı---

Ekonomide yeni dönem: Dijital TL'de ilk ödeme yapıldı

Ekonomide yeni dönem: Dijital TL'de ilk ödeme yapıldı
29 Aralık 2022 - 15:10 borsagundem.com

Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde yürütülmekte olan Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre, Banka, teknoloji paydaşları ile birlikte yürüttüğü dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edecek. Yapılan testler sonucu elde edilen bulgular geniş kapsamlı bir değerlendirme raporu ile kamuoyu ile paylaşılacak.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecektir. Bu kapsamda, dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler ekosistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konularda tasarlanan özgün mimari kurgulara ait testlere devam edilecektir.

Dijital Türk Lirası’nın hukuki boyutuna yönelik çalışmalar, dijital kimliklendirmenin proje için kritik öneme haiz olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası’nın teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmalara da öncelik verilecektir."

Nebati: Sürdürülebilir büyümeyi tesis etmeyi hedefliyoruz

 

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar geriledi

 

Bankacılık sektörü net kârı 53,1 milyar TL

 

TCMB rezervleri azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI29 Aralık 2022 16:57

    artık tüm işlemlerin kayıt altına alınabilmesi için tüm alışveriş digatal ortam da yapılmalı büyük vergi kaçırımları önlenmelidir.

  • xyz29 Aralık 2022 16:49

    inşallah ülkemiz için iyi olur. Korkum dijital olan herşey programlanabilir. Yarın devlet arkadaş sen paranın şu kadarını kullanabilirsin, şunları alamazsın, bütün paran bloke edildi, senin hakkında ihbar var seyahat yapamazsın vb. olabilir mi? olabilir. Bunlar imkan dahilinde. Daha ileriye gideyim. Akciğer problemin var. Sana şunları yasaklıyorum alamazsın der mi? Bunların hepsi imkan dahilinde. Para benimse her türlü tasarrufu ve kullanım imkanı bende olmalı. Dijitalizm böyle birşey. Silaha her an dönüşebilir.

  • Mucise Reis ;)29 Aralık 2022 15:52

    Zamanında mail yazmıştım ir kaç kez e devletten hatta. Dijital paranın "D" si yok iken hemde: ) Bu çok önemli bir adım. Bir çok alanda harika işler olacak. Herkes x para birimini Tl üzerinden çevirerek, bol bol harcama yapabilecek. Paralar kayıt altında izlenebilecek. Payıt dışı mücadelesi , hırsızlık, büyük banka masrafları bir çok şeye etki getirecek. turistler alışverişte zorluk yaşamayacak. telefonlar ile ödemeler olacak, inanılmaz büyük gelişimleri açacak bu sistemler. Umarız denetimler sayıştay raporları gibi görmezden gelinmez, en büyük çekingem odur.