E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivElektrik istasyonu nasıl kurulacak?---

Elektrik istasyonu nasıl kurulacak?

Elektrik istasyonu nasıl kurulacak?
17 Ocak 2011 - 08:35 borsagundem.com

EPDK, elektrikli otolara elektrik satışının nasıl yapılacağına ilişkin düzenleme yapıyor

EPDK, elektrikli otolara elektrik satışının nasıl yapılacağına ilişkin düzenleme yapıyor. Buna göre bayilerin, yeni bir lisans almasına gerek olmayacak. Ancak elektrik satmak isteyen bayiler, devlete hizmet payı ödeyecekler
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) elektrikli otolarla ilgili düzenlemesinin ayrıntıları netleşti. Söz konusu düzenlemenin, elektrikli otolara ‘elektrik satışının nasıl yapılacağı, elektrik bayilerinin nasıl kurulacağını’ kapsadığı belirtildi. Yürürlükteki yasalara göre, akaryakıt satışı yapan bayi ve şirketler ayrı ayrı lisans almak zorunda bulunuyor. Yine toptan elektrik satışı yapan şirketler de farklı lisans almak durumundalar. Bu nedenle, elektrikli otolara elektrik satışının nasıl yapılacağı tartışma konusu olmuştu. EPDK hazırladığı ve önümüzdeki günlerde görüşe açacağı düzenleme ile bu tartışmalara son veriyor. EPDK’nın geçtiğimiz hafta yapılan kurul toplantısında, elektrikli otolar için yeni bir lisans alınmaması kararı alındı. Düzenleme de bu karar doğrultusunda hazırlandı.
PAY YATIRIMLARA GİDECEK
Buna göre, halen faaliyet gösteren akaryakıt bayileri ve sadece elektrikli otolar için çalışacak olan elektrik bayileri yeni bir lisans almayacak. Ancak bu hizmetin karşılığında, devlete belirli bir bedel ödenmesi gerekecek. Düzenlemeye göre, elektrikli otolara satış yapan gerçek ve tüzel kişiler bu işlem karşılığında devlete ‘hizmet payı’ ödeyecekler. Söz konusu pay da devletin elektrik yatırımlarında kullanılacak.
Akü sistemine sıcak bakılıyor
EPDK, elektrikli otoların şarj edilmesi sistemlerini de inceledi. Yapılan incelemelerde, bir elektrikli otonun şarj edilmesi gereken sürenin uzun olmasının sürücüler için dezavantaj olacağı görüşü dile getirildi. Bunun yerine akü sisteminde olduğu gibi bir sisteminin geliştirilmesi ve boş olan bataryanın bayiye verilerek yerine, dolu bataryanın alınmasının sistemin çalışmasını daha kolay hale getireceği gündeme geldi. Konuyla ilgili, sektör yetkilerilerinden görüş alınacak. EPDK, sektör firmaları ile görüşerek, elektrikli otoların maliyetlerini düşürecek ve cazip hale getirecek yeni düzenlemeler yapmaya da hazırlanıyor.

HÜSEYİN ÖZAY - STAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)