E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisElinde hisse olanlar dikkat!---

Elinde hisse olanlar dikkat!

Elinde hisse olanlar dikkat!
28 Nisan 2011 - 09:14 borsagundem.com

Küçük yatırımcılara uyarı: Hisselerinizi kaydettirin yoksa patrona gidecek

ELİF BATU YENER/BORSAGUNDEM.COM
Sermaye piyasalarında 2005 yılında uygulamaya konulan kaydi sistem, binlerce küçük yatırımcı için tehlike çanı anlamına geliyor. Kaydi sistem ile ilgili kanunda Şubat 2011’de yapılan düzenlemeye göre, ellerindeki hisseleri 2012 sonuna kadar Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirmeyen yatırımcılar, bu paylarını doğrudan ortak oldukları şirketlerin patronlarına kaptıracaklar. Yani elindeki hisse senedini kâğıt olarak saklayanlar 2012 sonuna kadar bu senetleri MKK’ya getirip kayıt ettirmezse pay sahiplikleri ortadan kalkacak. Patronlar da kendi hesaplarına geçen kaydileştirilmemiş ne kadar hisse senedi varsa bunları borsada satıp, elde ettikleri nakiti diledikleri yerde kullanabilecekler.
Şu anda piyasadaki Hisse senetlerinin yüzde 99’unun kaydileştirildiği, tahminen 200 milyon lirayı aşkın bir rakamın ise hala kağıt olarak tutulduğu tahmin ediliyor. 2005 yılında yürürlüğe giren kanuna göre, 7 yıl içinde teslim edilmeyen hisse senetlerine ilişkin mali haklar MKK'da kayden izlenecek ve yönetime ilişkin haklar MKK tarafından kullanılacaktı. Yani elindeki hisseyi kaydettirmeyen yatırımcı temettü alamayacak ve Genel Kurul’a katılamayacaktı. Hak kazandığı temettü MKK’da toplanacak, hisseleri kaydettirdiğinde ise haklarını alabilecekti. Yine MKK bu yatırımcılar adına Genel Kurul’a katılacaktı. Ancak kanunda yapılan değişiklikle yedinci yılın sonuna kadar teslim edilmeyen hisse senetleri doğrudan ihraççıya, yani şirketlerin patronlarına gidecek. Şirketler de bu payları üç ay içinde borsada satacak ve parasını da dilediği yerde kullanabilecek.
MKK uğraşmak istemedi mi
Hangi şirkette ne kadarlık hissenin kaydileştirilmediği bilgisinin MKK’da bulunduğunu bildiren uzmanlar, “2012 sonunda hangi şirkette ne kadar kaydileştirilmemiş hisse varsa doğrudan patronların sayılacak. İhraççı konumda olan patron da bu hisseleri üç ay içinde borsada satıp parasını kullanma hakkına sahip olacaklar” uyarısında bulundular.
Sermaye piyasası uzmanları “Peki kanunda küçük yatırımcının aleyhine olabilecek bu değişiklik neden yapıldı” sorumuzu ise, “MKK iş yükünün artacağını düşündü herhalde. Para Hazine’ye ya da Yatırımcı Koruma Fonu’na gitse daha anlamlı olur” değerlendirmesinde bulundular.
Habertürk’teki köşesinde konuyu dile getiren İbrahim Haselçin dahil, konunun uzmanları süre bitmeden kanunun değişmesi gerektiğine inanıyor. Değiştirilemese bile hala durumun vehametinin farkında olmayan yatırımcılar için (elinde hisse senedi olduğunu unutanlar bile olabilir) süre uzatımının gelebileceğini belirtiyorlar. Bir başka önerileri ise MKK bünyesinde bu tür bilinmeyen hisse sahipleri için hesap açılması.
KANUNDA NE DEĞİŞTİ
Kanunun Geçici 6. maddesine göre 7 yıl içinde teslim edilmeyen hisse senetlerine ilişkin mali haklar MKK'da kayden izlenecek ve yönetime ilişkin haklar MKK tarafından kullanılacaktı. Kanunun Geçici 6. maddesindeki hüküm 13 Şubat’ta değiştirildi. Buna göre; "Yedinci yılın sonuna kadar teslim edilmeyen sermaye piyasası araçları hisse senedi ise ihraççıya kanunen intikal eder. Bu durumda paydan doğmuş olan haklar, hisse senetlerinin ihraççıya intikal tarihinde kendiliğinden sona ermiş sayılır. Söz konusu payların satışı, ihraççılarca üç ay içerisinde yapılır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • barca29 Nisan 2011 18:57

    elinde şu an borsadan alım satan varsa panık yapmasına gerek yok...cunku zaten kaydılesmıs bır senedı alıp satıyorsundur..

  • emell29 Nisan 2011 01:24

    bunun açıklaması ne arkadaşlar bir aracı kurumda 3 kuruşum var o kadarda borcum..ne yapmamız gerekiyor bilen sölesin ne yapmamız gerekiyor

  • bie28 Nisan 2011 13:41

    eğer hisse senedini kağıt olarak saklıyorsan..

  • musener28 Nisan 2011 13:03

    Bu durum sadece hisse senedini kâğıt olarak saklayanlar için geçerli. Şu anda çoğu kişi bu kağıtları sanal olarak alıp satıyor, yani ky için sorun yok ...

  • ky28 Nisan 2011 10:21

    arkadaşlar bu haber elinde hisse olan herkes için mi geçerli. eğer öyleyse bu mkk'ya kayıt işlemi nasıl yapılıyor.panik oldum.