E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEmekliliğini bekleyenlere CHP'den müjde---

Emekliliğini bekleyenlere CHP'den müjde

Emekliliğini bekleyenlere CHP'den müjde
15 Temmuz 2015 - 07:37 borsagundem.com

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ olarak bilinen kesimin sorunlarının giderilmesi amacıyla kanun teklifi verdi

Kanun teklifi, Sosyal sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik içeriyor. Teklif, sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak aylığı için yaş koşulunu bekleyenlerin emekli olmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

Bekleme süresi

“8 Eylül 1999’dan nce işe başlayanlar normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacakken, yapılan yasal düzenleme ile prim gününün yanında yaş şartını da getirmiştir. O dönemde, SSK’lı olanlar için 8 Eylül 1999 gününe kadar emeklilik için iki şart bulunmaktaydı. Sigortalılık süresi ile 5 bin günlük prim ödeme gün sayısı bu iki şartı oluşturmaktaydı. Yeni şartla 8 Eylül 1999’dan nce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi.
1999’da da emeklilik rejimi köklü bir değişikliğe uğratılmış bu değişikliğe kamuoyunda kademeli geçiş olarak bilinen bir sistemle emeklilik yaşı yükseltilmiştir. Bu sistem Anayasaya aykırı bulunduğu için de anayasa mahkemesi tarafından hükümleri iptal edilmiş, bununla birlikte 23 Mayıs 2002’de getirilen hükümler ile yasada kalma koşuluyla kademeli geçiş sistemi yürürlüğe girmiştir.
1999’dan önce çalışanlar, işe girenler açısından mağduriyetler ortaya çıkmıştır. Emeklilik için süresini tamamlayan, primlerini ödeyenler, emeklilik için gereken bütün koşulları yerine getirmiş ancak yasal düzenlemedeki değişiklik nedeniyle toplumumuzda önemli bir kesim emekli olamamıştır.”

Mağduriyete son

Gerekçede, ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Emekli olmak için yaşı bekleyen bu süre zarfında işsiz kalan ve belirli bir yaşın üzerinde oldukları için yeni bir iş bulmakta zorlanan yurttaşlarımız için emeklilik bir hayal olmuştur. Bu yurttaşlarımız sağlık sigortası güvencesinden de yoksundurlar. Bu kanun teklifi, anayasamızın da hüküm altına aldığı sosyal devlet ilkesi gereği toplumumuzun önemli bir kesimini ilgilendiren halkımızın mağduriyetine son vermek için hazırlanmıştır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çakır15 Temmuz 2015 23:33

    39 yaşında emekli yapan koltuk sevdası. Darbe yapıldı işin içinden çıkamasınlar durmadan enerjimizi içeride harcıyalım dıye gaz vermişler galyana gelmişiz şeftali üretmek uçak uretmekden daha düşük maliyette dıyen zıhınlerin halının altına süpürülen toz toprak ancak yeni yasalar düzenlemeler ile rahata kavuşur gelecek nesil bizden geçti en şansız 70 liler

  • Halis mulis15 Temmuz 2015 22:57

    Birincisi asgari ucreti hukumet belirlemez ikincisi Ben 60 yasina kadar calisacaksam 2000 den once ise baslayanlarda beklesin bu kadar cakallik olmaz chp nin zengin vekili

  • asım15 Temmuz 2015 09:31

    izmirde asgarı ücreti 1400 yapsın önce chp

  • asım15 Temmuz 2015 09:30

    önce iktidara gelsin chp borsa gündem. sonra beraber asgari ücreti artırırsınız beraberce

  • Elim vicdanında15 Temmuz 2015 08:54

    Mecliste çalışan ve halkı için yasa teklifi veren partileri halk iyi tespit etmeli 15 yıldır iktidar da olan parti vatandaşına ne gibi avantaj lar sağladı asgari ücret artmadi hep azaldı sağlık kötü yönde bireysel hukuk ayaklar altında eğitim yok edildi ücret dengesizliği halt sahfada ve bunun yanında vergi ve zamlar çok fazla yakılan elektirik faturaların da kullanılmayan kayıp kaçak bedeli gibi

  • madur15 Temmuz 2015 08:47

    Allahrazi olsun

  • doğru söyle15 Temmuz 2015 08:45

    emeklilik yasası çıkmadan önce çalışanların hakları ellerinden alındı devletle anlaşma 25 yıl üzerinden yapılmıştı sonradan devlet bundan caydı bu bir hak ihlalidir.