E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtia boğasının avucu kaşınıyor---

Emtia boğasının avucu kaşınıyor

Emtia boğasının avucu kaşınıyor
14 Şubat 2012 - 09:18 borsagundem.com

Uykusu 2011 boyunca süren emtia boğası yeniden ayaklandı. Tüm ürünlerde fiyat yukarı yönlü olunca hedge fonlar avuç ovuşturmaya başladı.

İSTANBUL- Emtia piyasalarında ‘uykusundaki boğa’ yeniden uyandı. Bir süredir yatay seyreden ve 2008 yılından beri ilk kez, son yılı bir öncekine göre düşüş ile kapatan borsalar; ‘yatırımın filleri’ hedge fonlar için yeniden cazibe merkezi olma yolunda. Alınan bilgiye göre yatırımcılar eylül ayından beri en yüksek pozisyonlarını almaya başladılar. Artış beklentisine gerekçe olarak özellikle ABD gibi gelişmiş ülkelerdeki güvenin yeniden artması, Avrupa tarafında ise borç krizinin Yunanistan sonrası gevşeyeceği yolundaki beklenti gösteriliyor.
18 emtia fonunun ortalaması alınarak oluşturulan Vadeli Emtia Ticaret Komisyonu’nun verisine göre, kısa dönemde tüm ürünlerin ortalama yüzde 13 artması bekleniyor. Bu oran 20 Eylül 2011’den bu yana görülen en yüksek beklenti. Yatırımcıların özellikle soya ve bakırda pozisyon aldığı yönünde spekülasyonlar var.
2011 havası dağılıyor
Veriler de hedge fonlarının hareketini desteklemeye başladı. 24 emtia ürünü analiz eden Standart&Poor’s GSCI Spot Endeksi 9 Şubat’ta 6 ayın zirve noktasını gördü. Endeksin dikkat çektiği öncül göstergelerin başında son dönem tahminleri daha alaşağı eden ABD verileri mevcut. Son olarak 4 Şubat’ta işsizlik başvurularının 2008’den bu yana en düşük seviyesine gerilemesi ile gevşeyen ABD piyasaları, tüketici güveninin son bir yılın en yüksek seviye yükselmesi ile atağa geçti. Emtia piyasaları açısından veriler, talebin artacağı, bunun da fiyatları pozitif baskılayacağı anlamına geliyor. Bir diğer veri ise yeni yatırımlar. Uluslararası bir araştırmaya göre 2009 Şubat’ından bu yana görülmemiş yükseklikte emtia yatırımları var. En çok hareketlilik ise metal ve gıda ürünlerinde yaşanıyor. Bakır ve gümüşte artış aylık olarak yüzde 10’u geçti. Yatırımcının en çok merak ettiği, metaldeki hareketliliğin altını nasıl etkileyeceği.
Tüm bu verileri birleştiren hedge fonlar kokuyu aldı ve emtiada bir süredir arenayı uzaktan izleyen ‘boğa’yı yeniden alana sürdü. Diğer deyişle 2011 uyuşukluğunu atan borsaların avucu yeniden kaşınıyor.
Metalleri bakır sürüklüyor
Emtia piyasalarının metal ürünlerinde aylık artış oranları yüzde 10’u geçerken en dikkat çekici yükseliş gümüşte. Yıla 3 bin dolar/ons seviyesinden giren gümüş şu sıralar 3.363 dolara çıktı. Primi ise yüzde 13. Diğer dikkat çeken metal ürünleri çinko ve bakır. Bir süredir aşağıda seyreden bakır fiyatları yeniden yukarı yönlü. Fiyatlar bir ayda yüzde 12 artış kaydetti.
Gıdada artış dalgası yakın
Geçen yılların en sıcak gündemlerinden gıda fiyatlarında ibre yeniden yukarı döndü. Özellikle tarımsal emtia ürünleri mısır ve soyada artışlar bekleniyor. Hedge fonların kısa vadede mısırda yüzde 16 artış pozisyonu aldığı speküle ediliyor. Soyada ise tahminler daha yüksek oranda artış olacağı yönünde. Goldman Sachs’a göre 6 ayda artışlar yüzde 10’a dayanacak. ZİYA ÖZIŞIK/ Radikal

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)