E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmtiada güçlü seyir---

Emtiada güçlü seyir

Emtiada güçlü seyir
30 Aralık 2019 - 10:16 borsagundem.com

Yıl sonuna doğru, küresel risk algısı göreli olumlu seyrediyor

Dolar endeksi, ılımlı geriliyor bu sabah 96,8 düzeylerinde TCMB, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Yurt içinde bugün, Kasım ayı yabancı turist girişleri açıklanacak
Çin Merkez Bankası bankalardan gelecek yılda yeni kredi fiyatlama rejimi kullanmalarını istedi. Ocak ayından itibaren verilecek tüm krediler için fiyatlama referansı olarak eski fiyatlama rejimi sonlandırılacak.

Var olan krediler için de Mart-Ağustos döneminde yeni kredi fiyatlama sistemine geçiş yapılacak. Yeni LPR faizinin daha düşük olması nedeniyle 152 trilyon yuan tutarındaki kredinin maliyetinin azalabileceği belirtiliyor. Bir Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi de, ülkede perakende satışların 2019’da 41,1 trilyon yuan (5,88 trilyon $) artmasının beklendiğini açıkladı. 2018 yılında ise ülkede perakende satışlardaki artış %8 düzeyinde olmuştu.

Küresel piyasalarda ise risk algısı yılın son döneminde olumlu seyrediyor. Asya hisse senedi piyasalarının çoğunluğu küresel ticarete ilişkin devam eden göreli iyimserlikle, günlük bazda alıcılı seyir izliyor. Dolar endeksi risk algısındaki olumlu seyirle, hafif gerileme eğiliminde, bu sabah 96,8 düzeyinde ABD 10 yıl vadeli devlet tahvil getirisi ise, %1,87 düzeylerinde. Emtia piyasalarında ise altın ve petrol güçlü seyirlerini sürdürüyor. Altın, geçtiğimiz hafta son ayların en yüksek haftalık performansını gerçekleştirdikten sonra bu sabah 1.515 $/ons düzeylerinde. Petrol ise ABD’de ham petrol stoklarında düşüş eğiliminden de destek buluyor. Brent petrol bu sabah 68,4 $/varil düzeylerinde. Yurt dışında bu hafta yarın ABD tüketici güven endeksi, Perşembe günü birçok ülkede açıklanacak imalat sanayi beklenti endeksleri ile Cuma günü ABD ISM imalat sanayi beklenti endeksi takip edilecek.

Yurt içinde TCMB, finansal istikrarı ve kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasını desteklemek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına ve TL kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankaların bu artıştan etkilenmemesi için söz konusu oranların, ilgili bankalar için 200 baz puan daha düşük uygulanmasına karar verildiğini açıkladı. Bu kararla piyasadan yaklaşık 2,9 milyar ABD Doları likidite çekilmesi bekleniyor.

Yurt içinde bu hafta bugün Kasım ayı yabancı turist girişleri, yarın Kasım ayı dış ticaret dengesi, Perşembe günü PMI imalat sanayi beklenti endeksi, Cuma günü ise Aralık ayı enflasyon verileri açıklanacak. Yurt içi piyasalarda $/TL haftaya 5,94 düzeylerinden başlıyor. Gösterge faiz haftalık bazda 29 baz puan düşerek haftayı %11,68’den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise 22 baz puan düşüşle
%12,31’den tamamladı.

Dolar, güçlü risk iştahıyla zayıflamaya devam ediyor. euro/$, 1,12’ye, GBP/USD 1,3120 yükseldi. USD/JPY 109,1’lere geri çekildi. Gelişmekte olan ülke para birimleri yılın son haftasına olumlu bir başlangıç yapıyorlar. Avrupa’da Eurostoxx-600 endeksi haftalık olarak %0,3 prim yaparken, bankacılık endeksi %1,5 düşüş gösterdi.

AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)