E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEmtiadaki düşüş borsaları vuruyor---

Emtiadaki düşüş borsaları vuruyor

Emtiadaki düşüş borsaları vuruyor
29 Eylül 2015 - 09:19 borsagundem.com

Dünya borsalarındaki düşüş Borsa İstanbul'a da yansıyor. Analistler 70 binli rakamların görülebileceğini işaret ediyor

Emtialardaki düşüşün karanlık yüzü
Dünya borsaları emtia hisselerindeki satışlarla aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. Çin ekonomisinden yavaşlama sinyallerinin geldiği 2011 yılından bu yana emtia fiyatlarındaki gerileme %50’ye ulaştı. Fiyatlardaki gerileme emtia üreten ve ticaretini yapan şirketlerin kredi riskini yatırım yapılabilir seviyelerin üzerine çıkardı. Dünya devlerinden Glencore PLC hisselerinde dün yaşanan %30’luk düşüş piyasaların iflas riskini fiyatlamaya başladığını gösteriyor. 
Küresel büyümenin yavaşlamasına paralel emtia fiiyatlarının gerilediği, deflasyon riskinin fiyatlanmaya başlandığı, Fed’in faiz artışının ötelendiği mevcut konjonktür Türkiye için gelişmekte olan ülkeler geneline görece daha olumlu bir tablo çiziyor. Orta vadede küresel büyümenin yavaşlamasının Türkiye ekonomisine vereceği zarar emtia fiyatlarındaki gerileme ve düşük faizlerle büyük ölçüde telafi edilebilir.  Ancak, döviz kurundaki artışın şirketlere ve dolayısıyla banka bilançolarına vereceği zarara karşı savunmasız konumdayız.
Merkez Bankası’nın faizleri artırmaktan imtina ettiği bir ortamda küresel şokları ağırlıklı olarak döviz piyasasında fiyatlamaya devam edeceğiz. Avro-dolar sepeti Türk lirasına karşı 3,26 seviyesini geçerek yeni bir zirve denemesi yaptı. Döviz kurundaki yükseliş devam ederse açık pozisyonu yüksek enerji ve inşaat şirketlerinin kredi kalitesinde rahatsız edici bir bozulma görebiliriz.
Yüksek betalı Türkiye piyasaları küresel risk iştahındaki bozulmaya paralel gerilemeye devam edecek.  Borsa İstanbul’un bugün kısa vadeli destek seviyesi olan 72.000 civarında açılmasını bekliyoruz.  Avrupa borsalarında aşağı yönlü seyrin devam etmesi durumunda önümüzdeki günlerde borsanın yeniden 70.000 seviyesindeki psikolojik desteğini test ettiğini görebiliriz.
Serhat Gürleyen/İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)