E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmtiadaki yükseliş borsalara da yansıdı---

Emtiadaki yükseliş borsalara da yansıdı

Emtiadaki yükseliş borsalara da yansıdı
28 Aralık 2017 - 09:29 borsagundem.com

Bakır fiyatlarındaki yükseliş Asya borsalarını destekledi

Asya borsaları bir ayın zirvesine yükselerek 2009'dan bu yana en iyi yıllık performanslarını kaydetmeye hazırlanırken, emtia ile bağlantılı para birimleri dört yılın zirvesine yakın seyreden bakırın desteğiyle yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 0.5 yükselişle en son Kasım sonunda gördüğü seviye olan 565.92 puana yaklaştı. Endeks yıl başından bu yana yüzde 32'den fazla yükseldi. Güney Kore'nin KOSPI endeksi  ve Çin'in CSI 300 endeksi yüzde 0.7 yükselirken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.6, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Asya'daki bütün piyasaların artıda seyretmesi nadiren görülen bir durum. Dünya borsalarını izleyen MSCI endeksi ise rekor seviyelere yakın seyrediyor. Endeks bu yıl yüzde 21.5 yükseldi. Noel tatili dolayısıyla birçok ülke piyasasının kapalı olması nedeniyle, açık olan piyasalardaki işlem hacimleri de düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Emtia ile bağlantılı para birimleri metal fiyatlarındaki dünkü artıştan destek buldu. Bakır ard arda dokuz gün kazanım kaydettikten sonra geriledi ancak 2014 başından bu yana en yüksek seviyelere yakın bulunuyor. Metal fiyatları 2017'de yüzde 30 yükseldi.

DÖVİZ

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirilerindeki düşüşle baskı altında kalan dolar değer kaybına karşı koymaya çalışırken, emtia ile bağlantılı para birimleri petrol ve metal fiyatlarındaki yükselişten destek buldu. Dolar endeksi 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesi 92.842'ye geriledi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri geçen hafta gördüğü dokuz ayın zirvesi olan yüzde 2.504'ten geriledikten sonra bugün yüzde 2.425'te bulunuyor.Bu tahvil getirileri yatırımcıların yıl sona ermeden önce portföylerini yeniden dengelemeleriyle dün geriledi. Euro 1.1920 dolar ile üç buçuk haftanın zirvesini gördü. Petrol fiyatlarının iki buçuk yılın zirvesini görmesi ve bakır fiyatlarının dört yılın zirvesine yükselmesinin ardından emtia bağlantılı para birimleri yüksek seyir izlemeye devam ediyor.

PETROL

Petrol fiyatları Noel tatili nedeniyle işlem hacimlerinin azalmasıyla yatay seyir izliyor. 2018 yaklaşırken işlemciler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve en büyük petrol üreticisi Rusya'nın liderliğindeki devam eden arz kesintileri nedeniyle piyasa koşullarının kısmen sıkı olduğunu belirtti. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı varil başına 59.69 dolarda bulunuyor ve bu hafta başında Haziran 2015'ten bu yana ilk kez 60 Dolar seviyesini aştı. Brent petrolü varil başına 66.50 dolarda bulunuyor. Brent bu hafta başında Mayıs 2015'ten bu yana ilk kez 67 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

ALTIN

Altın fiyatları doların dört haftanın dip seviyesini görmesiyle noel tatili nedeniyle işlem hacimlerinin düştüğü piyasalarda bir ayın zirvesine yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,289.92 dolar ile 29 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.2 artışla 1,289.10 dolara yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)