E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmtiadaki yükseliş hisselere de yansıdı---

Emtiadaki yükseliş hisselere de yansıdı

Emtiadaki yükseliş hisselere de yansıdı
27 Aralık 2017 - 09:21 borsagundem.com

Petrol ve bakır fiyatlarındaki yükseliş bağlantılı şirket hisselerine de değer kazancı getirdi

Bakır fiyatları Çin kaynaklı talebin artacağı beklentisiyle, petrol fiyatları ise arz endişeleriyle yükselirken, emtia fiyatlarındaki yükseliş Asya'da madencilik ve tabii kaynaklar ile bağlantılı para birimleri ve şirketlerin hisselerine değer artışı olarak yansıdı. Apple iPhone'da kullanılan elektronik parçaların Asyalı üreticilerin hisselerinin hafta başındaki sert düşüşün ardından toparlanması da kıta borsalarını destekledi. Piyasalarda işlem hacimleri noel tatili nedeniyle azalırken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 yükselişle Kasım sonundan bu yana en yüksek seviyeleri gördü. Endeksin yıl başından bu yana kaydettiği kazanımlar yüzde 32'ye yaklaştı. Dünya borsalarını izleyen MSCI endeksi ise bu yılın her ayını yükselişle kapatmasının ardından tarihi zirvelere yakın seyrediyor. Bakır fiyatları Çin'den gelen talebin güçleneceği beklentisiyle üç buçuk yılın zirvesini görürken, petrol fiyatları ise Libya'da militanların bir boru hattını patlatmasının ardından 2015 ortasından bu yana en yüksek seviyelerde seyrediyor. Apple'ın yeni iPhone X modelinin satış tahminlerini düşüreceği haberinin ardından haftanın ilk iki gününde sert gerileyen Genius Electronic Optical, Pegatron Corp ve Hon Hai gibi Asyalı Apple tedarikçilerinin hisseleri bugün değer kazandı.

DÖVİZ

Dolar, noel tatili nedeniyle işlem hacimlerinin düştüğü piyasalarda başlıca para birimleri karşısında yatay seyrederken, Kanada doları iki buçuk yılın zirvelerini gören petrol fiyatlarından destek bularak üç haftanın zirvesini gördü. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki değerini izleyen endeks bugün 93.300 ile yatay seyrediyor. Kanada doları, dün iki buçuk yılın zirvesini gören ham petrol fiyatlarından destek bulan diğer emtia ile bağlantılı para birimleri gibi değer kazandı. ABD/Kanada doları paritesi 1.2684 ile 6 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün 1.2694'te bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları dün Libya'daki arz kesintisini nedeniyle iki buçuk yılın zirvesini gördükten sonra bugün Brent petrolünün çıkarıldığı sahalardan petrol taşıyan boru hattının kademeli olarak tekrar devreye alınmasının telafi edici etkisiyle bugün geriledi. Ancak bir aydan kısa bir sürede meydana gelen iki sevkiyat kesintisinin yarattığı arz endişeleri petrol ihraç eden ülkelerin uyguladığı üretim kesintilerinin küresel petrol piyasasını ne kadar sıkılaştırdığına dikkat çekiyor. Brent petrolü dün 67 doları aşarak Mayıs 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün 0.3 ekside 66.73 dolardan işlem görüyor. Libya'nın Sider limanına petrol taşıyan boru hattında meydana gelen patlama günde yaklaşık 90,000 varil hacimdeki arzın piyasadan çekilmesine yol açtı. Ancak günde 450,000 varil petrol taşıyan ve 11 Aralık'tan bu yana çalışmayan Forties sahası boru hattının kademeli olarak devreye gireceği ve yeni yılın ilk günlerinde eski hacimlere ulaşacağı şeklinde hat operatöründen yapılan açıklama fiyatlarda bugün görülen gerilemeye neden oldu.

ALTIN

Altın fiyatları doların değerini koruması, hisse senetlerine ise yatırımcı ilgisinin artmasına paralel olarak bugün sınırlı gerileyerek dün gördüğü üç haftanın zirve seviyelerinin hemen altında seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,283.72 dolar ile 1 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.1 ekside 1,281.71 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)