E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtialar ‘zirve’ yorgunu---

Emtialar ‘zirve’ yorgunu

Emtialar ‘zirve’ yorgunu
14 Nisan 2011 - 08:11 borsagundem.com

Wall Street Journal’da yer alan makalede emtialarda düşüş sürecinin başladığını dile getiriliyor

2010 ve 2011 yılının yükselen yatırım araçları yorulmaya başladı. Öyle ki emtialar konusunda olumlu değerlendirmeleri ile bilinen kurumlar bile raporlarında uzun vadeli pozisyonlarda satış önermeye başladı. Goldman Sachs, önceki gün yatırımcılarına “CCCP” olarak bilinen ham petrol, bakır, pamuk soya fasulyesi ve platinden oluşan sepetteki uzun pozisyonlarını çıkmalarını istedi.
Sachs spekülatörlerin petrol fiyatlarını varil başına 27 dolar kadar yükselttiği tahmininde bulundu.
Morgan Stanley ise gelişen piyasalardaki ralliyi risk altında gördüğüne dair bir rapor yayımladı. Bir süredir bardağın dolu tarafını gören uzmanlar risklere daha fazla dikkat çekmeye başladı. En son Wall Street Journal (WSJ) yazarı Dave Kansas, petrol fiyatlarının düşmesi için üç neden sıraladı.
Gelişmeler üzerine Brent petrol’ün Cuma günü 126 dolar olan fiyatının 120 dolara kadar geri çekildi. Dave Kansas, talebin azalmasına karşın ham petrol arzının arttığını söylüyor. Kansas yaptığı yorumda, öncelikle talebin azalmasına karşın ham petrol arzının arttığını kaydetti.
ABD ham petrol stoklarının da arttığını vurguladı. İkinci olarak Ortadoğu’daki gerginliklerin azaldığına ve “Ortadoğu krizi primi”nin ortadan kalkacağını belirtti. Dave Kansas, petrol fiyatlarının düşmesi için üçüncü olarak ise Japonya’daki depremin dünyadaki ekonomik düzelme hızını yavaşlatmasını gösterdi.
Euro değer kazanıyor
Emtia fiyatlarını yukarıya taşıyan etkenlerden biri de Euro’nun Dolar karşısında değer kazanması. Euro, dün dolar karşısında 1.4521 ile 15 ayın zirvesini gördü.  Euro Avrupa Merkez Bankasının faiz artırım beklentileriyle yükseldi. Bu beklenti gerçekleşti. Öte yandan Euro Bölgesinde borç riskleri tekrar öne çıkmaya başladı. Portekiz, Yunanistan, İrlanda sıkça gündeme geldi. Buna karşılık ABD makro ekonomik verilerindeki toparlanma devam ediyor.
Euro değer kazanıyor, dolar değer kaybediyor. FED’in Haziran ayına kadar piyasaya nakit verme politikasında ise geri adım yok. Durum böyle olunca doların toparlanması zorlaşıyor. Euro/Dolar paritesinde bir kâr realizasyonu yaşanıp gerileme olursa bu durum emtia fiyatlarına yansıyacaktır.
Yatırım bankalarının emtialarda satış önermesinin nedenleri arasında bu gerekçe de olabilir. Bu durumda ABD Dolar ile fiyatlanan altın, petrol, gümüş, bakır ve tarımsal ürün fiyatlarında düzeltme ve gerilme olasıdır. 
Borsada son durum
Dış piyasalarla ayrışan iç piyasalarda “Bahar canlılığı” yaşanıyor. Seçim öncesi piyasanın canlı olması başta ekonomi yönetimi olmak üzere bir çok kesimi memnun eder.
Henüz seçim sonuçları ciddi olarak fiyatlanmaya başlamadı. Piyasa “Bardağın dolu tarafını” görmeye devam ediyor. Borsa eski zirvesini (71.600) geçip yeni zirve deneyebilir. Böylesi bir hareketin sinyalini de işlem hacmindeki artış verecektir.
Cumhuriyet, altın fonlarını solladı
Altının Ons fiyatı 1.458 dolar seviyesinde. Altındaki yükselişle birlikte altın yatırımcılarının yüzü gülüyor. Bu artış hem Cumhuriyet altınının hem de altın fonlarında yüksek getirilerin oluşmasını sağladı. Ancak Cumhuriyet fiyatı altın fonlarının getirilerini aştı. Altında (altının onsu) 1.500 dolar hedefi korunuyor. Ancak unutlmamalı karlar realize edilebilir. Uzun vadede yükseliş trendi korunsada kısa vadede dalgalanmalar yaşanıyor. 
Wall Street Journal’da yer alan makalede de emtialarda düşüş sürecinin başladığını dile getiriliyor
Sonunda * olan fonlar, başka bir fon tip ve türünden diğer tip ve türe dönüştürülmüş veya birden fazla fonun birleşmesi sonucu başka bir fona dönüşen fonlardır. Yıllık getirisi hesaplanamayan fonlar listede yer almamaktadır. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)