E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtialarda durum ne?---

Emtialarda durum ne?

Emtialarda durum ne?
03 Eylül 2013 - 18:43 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar bölümü, enerji, değerli metal, endüstriyel metalleri inceledi

Global piyasalarda Suriye’ye ilişkin endişelerin bir miktar azalması, petrol fiyatlarındaki artışı sınırlarken, değerli metallerde geçen haftanın primlerinin sindirilmesinin ardından bugün yeniden yükseliş eğilimi görülüyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle soya fasülyesi en yüksek fiyatına ulaştı. Mısır fiyatları ise, beklenen rekoltenin artmasıyla, düşüş eğilimine girdi.
Enerji: Brent petrol fiyatları Suriye’ye ilişkin belirsizlikle dalgalı bir seyir izlemekle birlikte, yükselmeye devam ediyor. Bugün Rusya’nın Akdeniz’de iki balistik füze tespit edildiği açıklaması petrol fiyatlarını bir miktar destekledi. Geçen hafta varil başına 117 $’a kadar yükseldikten sonra dün 112 $’a kadar gevşeyen Brent petrol, halihazırda 115 $’dan işlem görüyor. ABD’deki hava koşullarının enerji ihtiyacını arttıracağı spekülasyonlarıyla doğalgaz fiyatları son bir haftada %4,5 değer kazanarak son 1 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı.
Değerli Metaller: Suriye’ye ilişkin belirsizlikle geçen hafta güvenli liman olarak talep gören altın, bu endişelerin azalmasıyla bu hafta %1,2 değer kaybederken, Akdeniz’de bulunan balistik füze haberleriyle toparlanmaya başladı. Gümüş ise bugün %4’e yakın primle işlem görüyor.
Endüstriyel Metaller: Bakır ve alüminyum fiyatları geçen hafta arz fazlası nedeniyle hızlı geriledikten sonra, bu hafta iyi gelen PMI verileriyle bir miktar toparlandı. Ancak buna rağmen bakır ve alüminyum Londra Metal Borsası’nda haftalık bazda hala sırasıyla %1,7 ve %3,4 aşağıda.
Tarımsal Emtia: Geçen hafta olumsuz hava koşulları nedeniyle mısır rekoltesinin azalacağı haberleriyle 500 $/bushel seviyelerini test eden mısır fiyatları bu hafta beklenen rekoltenin artması ve ABD’de azalan etanol üretimi nedeniyle mısır ihtiyacının (petrol yerine kullanılabilen bir biyo-yakıt olan etanol, mısırdan elde edilir) azalmasından dolayı %2,8 düşüş gösterdi. Soya fasülyesi ise olumsuz hava koşulları nedeniyle Haziran ayından bu yana süren artışını devam ettirerek bu hafta %2,5 değerlendi ve en yüksek seviyeyi gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)