E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEmtiaları 'Çin' çarptı---

Emtiaları 'Çin' çarptı

Emtiaları 'Çin' çarptı
15 Nisan 2013 - 21:38 borsagundem.com

Emtia grubundaki sert düşüş, Çin büyüme verisi sonrası devam etti

Emtia grubu, Çin ekonomisinin beklenenden daha yavaş büyümesinin, dünyanın en büyük metal ve enerji tüketicisinde talep görünümüne ilişkin endişeleri artırması sonucu, değerli metaller, ham petrol ve buğday öncülüğünde, Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine düştü.
24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksi yüzde 2.6 düşerek 606.70 puan ile 12 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, New York saati ile 11:37'de 610.19 puana geldi. Batı Teksas petrolü bu yıl ilk kez 88 doların altına düştü ve altın 1980'den bu yana en hızlı günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Gümüş 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görürken, bakır son 17 ayın en düşük seviyesine indi. Buğday yüzde 3.5 kadar değer kaybetti.
Çin'de gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2013 yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 7.7 büyüdü. Geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 7.9 büyüyen ekonominin, Bloomberg'in anketine katılan 41 analistin tahminlerinin medyanına göre, ilk çeyrekte 8 genişlemesi bekleniyordu. Çin'de öte yandan, Mart ayında yüzde 10.1 artması beklenen sanayi üretimi, yüzde 8.9'luk bir artış gösterdi. Bugün açıklanan diğer ekonomik veriler, dünyanın en büyüğü olan ABD ekonomisinde de yavaşlama olduğu yolunda işaretler verdi.
New York'ta Again Capital LLC ortağı John Kilduff, "Çin'in durumu açık bir şekilde, emtia fiyatlarındaki düşüşün temel nedeni," dedi ve "Son dönemde gelen ekonomik verilerin bazıları da iyi değil. Bugün açıklanan New York Fed imalat sanayi endelsi ve CUma günkü perakende satışlar düşük talebi işaret ediyor," değerlendirmesinde bulundu.
ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksi, Mart ayındaki seviyesi olan 9.2'den Nisan ayında 3.1'e indi. Bu verinin sıfır seviyesinin üzerinde çıkması, New York, kuzey New Jersey and güney Connecticut'u kapsayan bölgede, imalat sanayinin genişlediğini işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 47 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 7 seviyesinde çıkması bekleniyordu. 12 Nisan'da açıklanan Mart ABD parakende satışlar verisi ise Haziran ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)