E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEn büyük risk petrol fiyatları (mı?)---

En büyük risk petrol fiyatları (mı?)

En büyük risk petrol fiyatları (mı?)
12 Mart 2012 - 08:06 borsagundem.com

Enflasyon beklentilerinin olumsuza dönmesi demek, faizler üzerinde bir baskı demek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarındaki yükselişin Türkiye’yi olumsuz etkilediğini belirterek, “Enerji fiyatlarındaki yükseliş, enflasyon beklentilerinin olumsuz etkilenmesi demek. Enflasyon beklentilerinin olumsuza dönmesi demek, faizler üzerinde bir baskı demek. Enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi cari açık demek. Cari açık demek, büyümenin aşağı çekilmesi demek” dedi.’
Bu alıntıyı dünkü (Pazar) Star gazetesinden aynen aktardım.
Doğrudur, petrol fiyatlarında bir kıpırdanma vardır, bu kıpırdanma dünya ekonomisinin, başta ABD olmak üzere, istihdam yaratmaya başlamasından kaynaklanmaktadır.
İran-İsrail gerginliğinin de beklentileri olumsuz etkilediğini unutmayalım.
Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in analizine, mantıki ekonomik düşünce silsilesine katılmamak mümkün değildir.
Enerji fiyatlarındaki yükseliş, enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemektedir; enflasyon beklentilerinin olumsuz etkilenmesi faizler üzerinde baskı yaratmaktadır.
Enerji fiyatlarının artışı da cari açığı yükseltmekte, cari açığın artışı da yüksek büyüme gibi en temel iktisadi hedefin aşağı çekilmesini bir anlamda zorunlu kılmaktadır.
Maliye Bakanı Sayın Şimşek’in bu mantıksal analizine katılmamak mümkün değildir.
Ancak, meselenin bir de ikinci bir yüzü vardır.
Petrol fiyatlarındaki artış cari açık üzerinde bir baskıdır, aksini söylemek kolay değildir ama bu olumsuz manzarayı bir fırsata çevirmek de olanaksız değildir.
Petrol fiyatlarındaki artışlar tüketiciler, tüketici ülkeler üzerinde bir baskıdır ama bir de petrol üreticileri, üretici ülkeler vardır, artan petrol fiyatları bu üreticilerin ellerinde birikmektedir, egemen fonlar diye bilinen muazzam kaynaklar oluşmaktadır.
Ve bu fonlar, eşyanın tabiatı gereği, yatırılacak yerler, ülkeler aramaktadırlar.
Büyük miktarlara ulaşan egemen fonlar kendilerine en büyük hukuki güvenceyi tanıyan, getirileri yüksek coğrafyaları tercih etmektedirler.
Petrol fiyatlarının artışı ülkemiz Türkiye’-nin kontrol edebileceği bir değişken değildir.
Ancak, sonuçlarından Türkiye bir biçimde etkilenmektedir.
Meseleye pasif bir yaklaşım içinde olursak artan petrol fiyatları cari açık baskısı yaratır, yüksek büyüme hedefimizi tehdit edebilir, buna kuşku yoktur.
Ama, şayet, Türkiye doğru politikalar uygular, hukuk devletini tahkim eder, daha da güçlendirir ise artan petrol fiyatları nedeniyle daha da şişecek egemen fonlardan daha fazla kaynak çekebildiği ölçüde cari açık baskısını azaltır, büyümenin önündeki bu büyük kısıtı da ortadan kaldırmış olur.
Sadece Ortadoğu’daki fonlarda dört trilyon doları aşan bir parasal büyüklük oluşmaktadır.
Türkiye, bu fonlardan, hukuk devletini güçlendirerek, ülkemizdeki yatırım ortamını çok daha iyileştirerek, senede yüz milyar dolar mertebesinde kaynak, doğrudan yatırım çekebilecek bir ülkedir.
Dolayısıyla, hukuk devleti düzeyimizi iyileştirerek, artan petrol fiyatları krizini çok kolaylıkla büyük bir fırsata dönüştürebiliriz.
Bu fonlarda para biriktirenler, bu parayı gömüleme yapmak için biriktirmemektedirler.
Bu fonlar bir yerlere, hukuk devleti ilkesini iyileştirmiş ülkelere yatırılacaklardır.
Türkiye, dinamik nüfus yapısıyla, AB süreciyle, büyüyen ekonomisiyle bu fonlardan en büyük payı almaya aday ülkelerin başında gelmektedir.
Daha doğrusu gelmek zorundadır.
Hukuk devleti konusunda adım atmamak, AB standartlarına ulaşmamak için yüksek büyüme oranlarından vazgeçmek beni hüzünlendirmektedir.
Eser Karakaş/STAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)