E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivEn cimrisi VW Polo Bluemotion---

En cimrisi VW Polo Bluemotion

En cimrisi VW Polo Bluemotion
20 Mayıs 2011 - 01:27 borsagundem.com

Akaryakıt fiyatları tüketicileri hayattan bezdirdi.

Her ay daha az fatura ödemek isteyenler dizelin payını yüzde 51’den 60’a taşıdı. En cimri model ise kilometrede 11.8 kuruşla VWPolo Bluemotion. Her geçen gün artan akaryakıt fiyatları, otomobil sahibi olmayı hayal eden tüketicilerin önündeki en büyük engellerden biri. Litre fiyatı 4.20 liraya ulaşan benzin ile 3.49 liradan satılanmotorin, otomobille seyahati cazip olmaktan çıkarıyor.Hal böyle olunca da dizel modeller iyice öne çıkıyor. Bu satış rakamlarına da yansımış durumda. Geçen yıl satılan araçların yüzde 51’i dizelken, 2011’in ilk 4 ayında bu oran yüzde 60’a kadar çıktı. Bu durumu göz önüne alan otomobilciler de ‘en cimri benim’ diyebilmek için ‘nasıl daha az tüketebiliriz’in hesabını yapıyor.

Yeni hedef 3 litre

Birçok marka artık start&stop (çalıştır&durdur) sistemleriyle özellikle şehiriçi tüketimini kontrol altına almaya başladı. Günümüzde tümmarkaların cimri denebilecek birden fazlamodeli bulunuyor. Bundan birkaç yıl önce ortalama tüketimi 4 litrenin altına indirmeyi başaran markalar, günümüzde 3 litreye ulaşmak için çalışmalara hız verdi.

38 bin 500 lira

Bugün itibariyle en az tüketen otomobil Volkswagen (VW) Polo Bluemotion. Kilometrede 11.868 kuruş harcayan bu otomobil 100 kilometreyi 3.4 litreyle tamamlayabiliyor. 1.2 litrelik 3 silindirli dizelmotora sahip olan model, 75 beygir güç ve 180 nm tork üretiyor. 173 km/s’lik son hızı ile performans ihtiyaçlarını da karşılayabilen bumodelin fiyatı 38 bin 500 lira.

Hibridde tek seçenek Prius

Yakıt ekonomisi ve çevreye duyarlılığı ön planda tutanlar için başka bir seçenek de hibrid modeller. Halihazırda Türkiye’de sadece Toyota’nın hibrid aracı bulunuyor. Prius’ta 1.8 litrelik (99 beygir) benzinli motor ve 82 beygirlik elektrik motoru kullanıyor. Prius, 100 kilometrede ortalama 3.9 litrelik tüketimiyle en ekonomik modeller arasında yer alıyor. Her ne kadar Prius ekonomik olsa da herhangi bir teşvik olmaması sebebiyle fiyatı oldukça yüksek kalıyor. Aracın Türkiye’de başlangıç fiyatı 41 bin 900 eurodan (yaklaşık 94 bin lira) başlıyor.

HABER: Gökhan KARA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)