E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivEn çok satan markalar---

En çok satan markalar

En çok satan markalar
05 Mayıs 2012 - 02:44 borsagundem.com

Satışlar yüzde 23 düştü, otomotiv şirketleri tatilden önce gaza basacak

Ekonomi yönetiminin 2011 yılında aldığı kararlar, otomobil ve ticarî araç satışlarını frenlemeye devam ediyor. Otomotiv pazarı yılın ilk dört ayında yüzde 23 daralırken hafif ticarî araçlarda düşüş daha yüksek oldu. Yıl sonunda 800 bin adetlik pazara ulaşmayı hedefleyen şirketler, önümüzdeki aylarda kampanyalara ağırlık vererek satışlarını artıracak.
Ekonomi yönetiminin artan cari açığa önlem olarak geçen yıl uygulamaya aldığı kararlar, otomotiv satışlarındaki etkisini sürdürüyor. Lüks sınıftaki otomobillere ve hafif ticari araçlara geçtiğimiz ekim ayında getirilen ek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yükü de özellikle ticarî araç pazarında düşüşe neden oldu. Bu yüzden yaz öncesi olmasına rağmen aylık bazda satışlar, 65 bin bandını aşmakta zorlanıyor. Nisan ayında otomobil ve hafif ticarî araç satışları 62 bin 949 adet olurken 2011 yılı aynı ayına göre yüzde 19 daralma ortaya çıktı. Yılın dört ayında ise düşüşü daha yüksek gerçekleşti; ocak-nisan döneminde otomobil ve hafif ticarî araç toplam pazarı yüzde 23,5 azalarak 198,7 bin olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde satış rakamı 259,6 bin olmuştu.
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, pazardaki düşüşün ÖTV oranlarındaki artışın dalga etkisi ve araç fiyatlarındaki yükseliş ile ekonomik aktivitenin yavaşlaması gibi sebeplere bağlı olduğunu söyledi. Erce, mevcut göstergeler doğrultusunda, yıl sonunda toplam pazarın 775-825 bin aralığında gerçekleşeceğini kaydetti. Böylece yılın geri kalan 8 ayında 600 bine yakın aracın müşteriye ulaşması gerekiyor. İşte bu hedef otomotiv şirketlerinin mayıs ve haziran ayında kampanyalara biraz daha ağırlık vermesini sağlayacak. Özellikle kredi maliyetlerinin yüksek olması markaların 24 aya kadar varan faizsiz kredi seçenekleriyle tüketicileri otomobil sahibi yapmaya odaklanmasına yol açtı. 2012 yılı Ocak ayında 29,5 bin Şubat'ta 41,3 bin, Mart'ta 64,9 bin adet araç satıldı. Nisan ayında pazarın 70 bine yaklaşması bekleniyordu. Pazar, beklentilerin yüzde 10 altında kaldı.
Geçen ay otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 düşerken hafif ticarî araç satışlarında daralma daha yüksek oldu. 4 aylık verilerde ise hafif ticarî araç satışlarındaki azalma yüzde 33'lere çıktı. Yılın ilk 4 ayında 1600 cc altındaki otomobil satışlarında yüzde 15,8 azalış olurken, ÖTV artışının etkisi ile 1600-2000 cc aralığında motor hacmine sahip otomobil satışlarında yüzde 42, 2000 cc üstü otomobillerde de yüzde 56 düşüş görüldü. 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde otomobil satış adetleri geçen yıl ile kıyaslandığında, otomatik şanzımanlı otomobil satışlarının payı yüzde 33,4'ten yüzde 35'e yükseldi.
4 aylık satışlara göre markalar bazında ilk sırayı 28 bin 95 adetlik satış rakamı ile Renault alırken, ikinci sırada 25 bin 692 adetlik satışla Fiat, üçüncü sırada ise 24 bin 860 adetlik satışla Ford yer aldı.

 

EKONOMİ SERVİSİ

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)