E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEn düşük emekli maaşı açıklandı---

En düşük emekli maaşı açıklandı

En düşük emekli maaşı açıklandı
16 Temmuz 2024 - 12:05 borsagundem.com

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseldiğini açıkladı.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 6 aylık enflasyon farkına göre maaş zam oranı yüzde 24.73 oldu. Memur emeklileri ise toplu sözleşme hesabıyla birlikte yüzde 19.32 oranında maaş zammı alacak. Emekli maaşlarına zam sonrası kök maaşı 8.020 TL'nin altında kalanların aylığı 10 bin lirada kaldı. Bu durumda 1.8 milyon emeklinin olduğu ifade edilirken çalışmalar tamamlandı. Gözlerin çevrildiği emekliye ek zam düzenlemesiyle ilgili son dakika gelişmesi yaşandı.

En düşük emekli maaşı ne kadar oldu?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emeki maaşına yapılan zammı duyurdu. En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL oldu. Kulislerde konuşulan rakam ise en düşük aylığın 12 bin TL olması yönündeydi. Düzenlemeden emekli sayısı 3 milyon 703 bin 788 kişi faydalanacak. En düşük emekli maaşının toplam bütçeye maliyeti ikinci 6 aylık dönem için ise 33,2 milyar TL olarak hesaplandı.

İşte Güler'in açıklamalarından önemli satırbaşları:

"YÜRÜRLÜĞÜNÜ MAĞDURİYET OLUŞTURMADAN DEVAM ETTİRECEĞİZ"

Biz OVP'ye bağlılık, bütçe disiplinini sağlamak için bunu uzun dönemde çalışıyoruz. Bunun mevcut bütçe imkanlarının karşılığını da sağlamak zorundaydık. 53 maddelik teklif içinde bunun karşılandığını belirlemek istiyoruz. Yıllara böldüğünüzde maliyetin bütçemize çok daha fazla bir yük getirdiğini ifade etmek isterim. Kanunlaşma süreci var, yürürlüğünü mağduriyet oluşturmadan devam ettireceğiz. Bu aydan itibaren olmak üzere emekli maaşları düzenlenecek.

"EMEKLİLİKTE DAHA ADİL BİR SİSTEMİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ"

Bütçemizin büyüklüğü belli, 11 trilyon 89 milyar lira. 6 Şubat depremlerine yönelik olarak bütçe karşılığı olarak 1.1 trilyon lira ayırmış durumdayız. Toplam emeklilik sistemine 2,5 milyona yakın EYT'li dahil oldu. Bizim için önemli olan bütçe dengesi içinde OVP'ye bağlı kalarak her ödemenin karşılığını oluşturarak bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem inşallah emeklilik sisteminde daha dengeli, daha adil uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor. Bütçe disiplinini bozmadan sistem inşa etmemiz lazım.

"YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCI 500 TL"

Yurt dışına çıkış harcını 500 lira olarak belirliyoruz. Her yıl harç tutarı yeniden değerleme oranıyla artırılacaktır.

Uzun süredir üzerinde çalıştığımız bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini yapmak için bilgilendirmek için bir aradayız. Toplamda 53 maddeden oluşuyor. Uzun zamandır çalışılan kanun teklifimizin hayırlı olmasını diliyorum. Şu anda hali hazır durum içerisinde bu kanun teklifinin dışında sanki bambaşka konular çalışılıyor gibi dezenformasyon amaçlı bilgilerin olduğunu ifade etmek isterim. Çalışmadığımız, üzerinde herhangi bir inceleme yapmadığımız bir metin haline getirmediğimiz birçok konu varmış gibi basınla paylaşıldı. 53 maddeyi incelediğinizde paylaşılan hususların hiçbirinin olmadığını görmüş olacaksınız.

VERGİ PAKETİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU

Teklif ile vergi adaletinin güçlendirilmesi, verginin payının artırılması, güvenliğin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, istisnaların kaldırılması, cezaların etkinliğinin artırılması, devreden KDV'nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması amacıyla düzenlemeler yapıyoruz.

Öncelikli olarak kısa vadeli prim oranını yüzde 2'den yüzde 2,25'e çıkarıyoruz. Yüzde 30 oranında Kurumlar Vergisi alınması, yatırım fon ve ortaklıklarının istisna edilmesi, kazanç istisnasının ihracat gelirleriyle sınırlandırılması başlıklarında düzenlemeler getiriyoruz.

CAYDIRICI CEZALAR GELİYOR

Yeni vergi güvenlik müesseseleri de oluşturuyoruz. Yurt içi asgari kurumlar vergisi oluşturulması vergi sistemimizde yer alacaktır. Gelir vergisi mükelleflerinin yılın belli zamanlarında elde ettikleri hasılat tespit edilecek, beyanlarıyla yüzde 20 uyumsuzluk hasılat varsa izaha davet edilecek.

Kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlamak için cezaların etkinliğinin artırılması, usulsüzlük cezalarında artırıma gidiyoruz. Kayıt dışı çalışılmada kesilecek cezalar artırılacak. Vergi dairesi bilgisi dışında kesilecek vergi zıyai cezası 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4.5 kat uygulanacak.

Başkasının IBAN ve POS cihazı kullananlara ayrıca cezaları artırıyoruz.

KDV beyannamelerinde indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılında indirilememesi durumunda kayıtlardan çıkarılarak gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlıyoruz.

Teklifimiz ile vergi aslını uzlaşma kapsamı dışına çıkıyoruz. Cezalar için uzlaşma yapılacak.

OECD'nin ilan ettiği kurallar çerçevesinde küresel şirketlerin elde ettikleri gelirden, kardan yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi imkanı getiriyoruz. Bu vergi OECD'ye bağlı ülkeler kapsamında küresel şirketin kurulu olduğu ülke tarafından alınacaktır. Asgari gelir vergisi teklifimizde yer almıyor. Doktor, diş hekimi gibi faaliyet alanlarındaki kişilerin gelir vergisine tabi mükelleflerin belli zaman aralıklarında hasılat tespiti yapılacak. Verilen beyanname ile arasında yüzde 20'lik fark çıkarsa izaha davet edilecek.

Bakan Şimşek'ten vergi paketi değerlendirmesi

 

Özgür Özel'den emekli zammı eleştirisi: Yazıklar olsun!

 

Memur ve emekli maaş zammı belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş17 Temmuz 2024 06:10

    durmak yokkkkkkkkk yolmaya devammmmmm hülloğğğğğğğğğğğğ

  • Ates16 Temmuz 2024 23:39

    Sen kalk sadece 10bin tlye ver oldu onu vereceğine intibak vereceksin ki herkes faydalanmak çakal burada dahi üç kağıt çevirsem DİE ugrasiyo dana oy yok boşa ugrasma

  • SSK emekli 16 Temmuz 2024 22:40

    Acil intibakkkkkkkkkk imdattttttttttt prim gün sayısı az olanla çok olan aynı maaş olmaz adaletli olun yeter artıkkkkkkkkk böyle adaletiniz gözünüze çakılssın

  • Ak16 Temmuz 2024 21:54

    Reis işimi bilir. Yoka devam

  • Recep16 Temmuz 2024 21:54

    Helal olsun hükümetimize. en düşük emekli maaşını 12.5 e çoklarmış, hala beğenmeyenler var. Ellerini yüzlerine gözlerine dursun.

  • F16 Temmuz 2024 20:38

    Boşuna babam para harcayıp beni okuttu bende 29 yıl memurluk yaptım emekli oldum cumhurbaskanligi seçiminde akp ye verdim boşuna vermişim bir dahada vermem

  • Mehmet 16 Temmuz 2024 19:57

    Emekliliğimi doldurabilmek için son birkaç senesinde şantiyelerde çalıştım hiçbirimiz asgari ücret almıyorduk. Ama bütün sigorta primleri asgari ücretten yatıyordu. Tabi emekli olunca herkese 10 bin bağıranların çoğu bu şekilde. Haksızlık yüksek prim ve gün sayısı olanlara yapıldı aslında

  • Ahmet 16 Temmuz 2024 17:06

    Umarım ki bunlar yok olur gider hatta tozu bile kalmaz bunlarin

  • fasfakir EMEKLİ16 Temmuz 2024 15:17

    harika haber bu daa napsın akapa parti rejimi.ibb 40 liraya veriyo bi öğün yemeği.40 TL * 30 GÜN : EDERM, 1.200 TL HADE EŞİN İÇİNDE olsun 2.400 TL.EDER AYDA.12,500 TL MAAŞ GERİYE 9,500 TL.DAA NOSSUN .her ay bir gram altın alın  gerisinide sabah simit çay börek çay gibi olabilir. raat raat geçinilebilir akapa mahapa hödüpa bilmiyomu yani .daa napsınlar. 

  • EMEKLİ 16 Temmuz 2024 14:32

    HERŞEY HESAPLANIYOR AMA BU SURİLİLERİN MALİYETLERİ HESAPLANMIYOR AMA BUNU EMEKLİ ÇOK ÇOK HAK ED İYOR 

  • okiman0716 Temmuz 2024 13:24

    yurt dışı çıkışa %333 zam, elektriğe %38 zam gaza %40 zam, ev kiralarına değinmiyorum bile, her şeye zam zam zam sonra emekliye kimisine hiç zam yok diğerine %25 zam. ya siz ekonominin E harfinden anlamıyorsunuz ya da bu insanlarla dalga geçmeye devam ediyorsunuz...

  • Bülent 16 Temmuz 2024 13:20

    Hala kök maaş zammı diye devam edin zamanı gelince görüşürüz fırıncılar belediye halk ekmeği 8 TL yaptı diye fırıncılar ekmeğin gıramajını 200 gr düşürdü 10 TL den bazı fırınlar 12.5 tlye satıyor devlet halkın ekmeği ile oynayanları neden cezalandırmıyor. Hal yasası çöp olmuş halk pazarda eziliyor fırıncı eziyor 5_6 büyük market zincirleri fiyatlarda at oynatıyor siz en düşük emekli maaşı 12.5 oldu diye kendinizi avutun. Devlet artık gücünü bu vatandaşın ekmeği ile oynayanlara gösterme zamanı geldi. Yeter artık 2000 sonrası emekli olanlara intibak zammı gelecek ti nerede bizim intibak zammı

  • ...16 Temmuz 2024 12:48

    Allahim adaletini dort gozle bekliyorum.

  • asena16 Temmuz 2024 12:25

    33 senelik emeklimemur 15800 alıyorsa siz bu işi bilmiyonuz yetim hakkı yiyonuz allah belanızı vercek aminnnnnn

  • asena16 Temmuz 2024 12:17

    az prim ödeyenle çok prim ödeyen aynı olurmu allah kahretsin sizi beçeriksizler erken seçimmmmmmmmmmmm