E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEn iyi kâr beklentisiyle ‘al’ınacak 6 hisse---

En iyi kâr beklentisiyle ‘al’ınacak 6 hisse

En iyi kâr beklentisiyle ‘al’ınacak 6 hisse
26 Ağustos 2013 - 14:30 borsagundem.com

Üçüncü çeyrekte şirket bilançolarına umutsuz bakan uzmanlar, altı kritere göre seçim yaptı

GÖZDE YENİOVA – EKONOMİST
Altı rasyoya göre incelediğimiz ilk yarı bilançolarında öne çıkan bazı şirketler var. İkinci çeyrek dönemde genelde olumlu bilançolar geldiğini ifade eden uzmanlar, önümüzdeki çeyrek için ise o kadar umutlu değil. Yükselen faizler ve döviz kuru nedeniyle üçüncü çeyrekte şirket bilançolarında olumsuz etki bekleniyor. Ancak uzmanlar tarafından iyi bilanço beklentisiyle tavsiye edilen hisseler de bulunuyor.
Piyasalar FED'le yatıyor, FED'le kalkıyor. Parasal genişleme sürecinin sonuna gelindiği yönündeki değerlendirmeler bile piyasalardan sert çıkışları beraberinde getirdi. Borsa İstanbul, bu süreçte en sert tepkiyi veren borsalardan biri oldu. Gelinen seviyeler itibariyle orta-uzun vadeli kademeli pozisyon almak isteyenler için uygun ortamın oluştuğu kaydediliyor. İşte bu süreçte bilançolar önem kazanıyor. Şirketler. altı aylık bilançolarını açıklıyor. Biz de sanayi şirketlerinin bilançolarını altı kritere göre analiz ettik.
Genel hatlarıyla bakıldığında, ikinci çeyrek bilançolarında başta bankalar olmak kârlar açısından olumlu bir tablo söz konusu. Ancak üçüncü çeyrekte faizlerin yukarı yönlü hareket göstermesi ve döviz kurundaki yükselişin de etkisiyle, bilançolarda olumsuz bir tablo ortaya çıkabileceği kaydediliyor. Buna bağlı olarak önümüzdeki çeyrekte faiz ve TL'nin gidişatı, bilançoları etkileyecek en önemli faktörler olarak öne çıkacak.
ALTI RASYODA KİM ÖNDE?
Yılın altı aylık döneminde satış gelirini, net karını, FVAÖK'ünü en çok artıran şirketlerle; toplam borç/aktif rasyosu, F/K VE PD/DD oranı en iyi şirketleri ortaya çıkardık. Buna göre altı kategoride öne çıkan şirketleri tablolarda görebilirsiniz.
Altı aylık dönem bilançolarıyla ilgili değerlendirmelere bakıldığında ise belli sektörlerde olumlu görüşler varken, bilanço beklentisiyle önümüzdeki dönemde alınabilecek hisseler de belirtiliyor. İlk yarıyılda faizlerdeki gerilemeye bağlı olarak iç talepte artış görüldüğünü ama bunun da şirketlerin bilançolarına pozitif yansıdığını ifade eden ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, özellikle banka bilançoları incelediğinde olumlu bir tablo olduğunu söylüyor. Banka bilançoları dışındaki şirketlerde de olumlu bir seyir olduğunu ifade eden Yeliz Karabulut. ''Fakat faizlerin yukarı yönlü hareket göstermesinin ve hatta uzun vadeli faizlerin çift haneleri görmesinin, üçüncü çeyrek bilançolarını olumsuz etkilemesi beklenebilir'' diyor.
Satış rakamlarına bakıldığında sürdürülebilir yükseliş ivmesinin bilançolarda kaybolduğuna dikkat çeken Ulus Menkul Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Devrim Yılmaz da önümüzdeki dönem için olumsuz olanlardan. Döviz kurlarındaki yükselişin bilançoları olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyen Özgür Devrim Yılmaz, net karıyla öne çıkacak sektörleri ise inşaat ve otomotiv olarak gösteriyor. Yılmaz, kâr beklentisiyle endekste 65.000 seviyesinden inşaat, otomotiv ve hizmet sektörü ile THY'nin alınabileceğini söylüyor.
ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE NE OLUR?
İkinci çeyrek sonuçları değerlendirildiğinde genelde TL'deki değer kaybı ile faizlerdeki yükselişin bazı şirketleri etkilediğini söyleyen uzmanlar, bunun önümüzdeki dönemde de devamını bekliyor.
Bu konuda hemfikir olan Burgan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Akyol, ayrıca Ramazan ve grevlerin de sektörel bazda olsa da üçüncü çeyrek rakamlarında etkili olmasını bekliyor. Emlak GYO, Anadolu Hayat, Anadolu Cam, Akçansa ve Çimsa'nın ikinci çeyrek bilançolarıyla öne çıkan hisseler olduğunu ifade eden Yeliz Karabulut, ''Önümüzdeki çeyrekte enflasyon, faizlerdeki yükseliş, dolar/TL ve iç tüketim konuları şirket bilançolarını etkileyebilir" diyor.
Net kârda öne çıkacak sektörleri, çimento ve demirçelik sektörü olarak gösteren Karabulut, önümüzdeki dönemde iyi kâr beklentisiyle alınabilecek hisseleri ise Akçansa, Çimsa, Erdemir, Kardemir, Aksigorta ile Anadolu Sigorta şirketleri olarak sıralıyor.
BANKALARDA BEKLENTİ NE?
Murat Akyol, gelen bilançoları şöyle değerlendiriyor: ''İkinci çeyrek bilançolarına sektörel bazda baktığımızda bankacılık sektörünün kârlılığını özellikle net faiz marjındaki düzelme ile geçen yıla göre önemli ölçüde iyileşme gösterdiğini görüyoruz. İkinci çeyrekte alım satım karlarının beklentimizi aşması, karşılık giderlerinin ise tahminlerimizin altında kalması nedeniyle kâr rakamları genelde güçlü geldi. Bono fiyatlarındaki  düşüş sonrası özkaynaklarda bir miktar erime bekleniyordu, fakat düşüş bizim beklentilerimizi aştı. Özellikle Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin sonuçları bizim beklentimizin üstünde oldu.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)