E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndekste yeni direnç bölgesi, dolarda açıklama beklentisi---

Endekste yeni direnç bölgesi, dolarda açıklama beklentisi

Endekste yeni direnç bölgesi, dolarda açıklama beklentisi
07 Nisan 2019 - 09:40 borsagundem.com

Türkiye heyecanlı bir haftaya başlıyor. Yerel seçim, reform paketi, S400-F35 açıklamaları, cari işlemler dengesi ve ABD’den gelecek enflasyon verisi piyasaların yönünü belirleyecek. Gedik Yatırım’dan Onurcan Bal yazıyor…

100.000 - 101.500 ARALIĞI ÖNEMLİ BİR DİRENÇ BÖLGESİ

ONURCAN BAL  - GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI UZMAN YARDIMCISI

BIST
BIST-100 Endeksi’nde geçen haftanın ilk yarısında dalgalı bir seyrin etkili olduğu ve yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanıldığı görüldü. Seçime ilişkin belirsizlikler ve ABD – Türkiye ilişkilerine dair artan endişeler başta kur olmak üzere TL varlıkları baskılayan bir gelişme oldu. Bununla birlikte perşembe günü endekste oldukça güçlü bir yükseliş yaşandı. Perşembe günü o gün özelindeki haber akışlarının ABD – Türkiye ilişkilerine yönelik endişeleri hafifletmesi, S&P’den gelen görece olumlu söylemler ve Avrupa İmar Kalkınma Bankası ile Uluslararası Finans Kuruluşu’nun Türk Bankaları’nın sorunlu kredilerine yatırım yapabileceğine ilişkin haberler BIST-100’de yaşanan yükselişin ana etkenleri oldu. Özellikle sorunlu kredilere yatırım yapılabileceğini ilişkin haber bankalar özelinde alımları hızlandırırken bankacılık endeksi Borsa İstanbul’u yukarı taşıdı. Yaşanan yükselişle birlikte 200 günlük basit hareketli ortalamaya denk gelen kabaca 96.000 seviyesi aşıldı. Bu hafta önemli haber akışlarına bağlı olarak volatil seyrin devam edebileceği göz önünde bulundurulmak koşuluyla yukarı yönlü hareketlerin devamında 100.000 – 101.500 aralığı önemli bir direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Endeksin 100 bin üzerinde tekrar konsolide bölgesine dönmesi yükselişlerin devamlılığı açısından önem taşımaktadır. Geri çekilmelerde ise 97.200 ve 200 günlük hareketli ortalama (96.000) güçlü destek noktaları olarak karşımıza çıkmaktadır. 96.000 altında satış baskısının hız kazanabileceğini ve sırasıyla 94.500 ve 92.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.

DOLAR / TL
Dolar/TL’de gördüğümüz yukarı yönlü ivmenin ardından önceki hafta TCMB’nin attığı adımları izlemiştik. TCMB’nin TL likiditesini azaltmak için haftalık repo ihalesine ara vermesi ve vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı efektif piyasa işlem limitlerinin %20’si ile sınırlandırması kuru kontrol altında tutma konusunda başarılı olurken TL varlıklarda satışlara neden olmuştu. Geçtiğimiz haftaya mahalli seçim sonuçlarına yönelik gündem ile giren Dolar/TL kuru henüz resmi sonuçların açıklanamaması ve ABD ile yaşanan S400-F35 gerilimine yönelik belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle hafta boyunca volatil bir seyir izlerken benzerlerine göre çoğunlukla negatif ayrıştı. Yukarıda 5,70 aşağıda ise 5,44 seviyelerinin test edildiği haftada perşembe günü S&P’nin Türkiye hakkında yaptığı görece olumlu yorumlar ve ABD’nin F35’lerin teslimi konusunda ılıman söylemlerde bulunması haftanın son günlerinde volatilitenin kısmen azalmasına neden oldu. Yeni haftada yurtiçinde yerel seçime ilişkin gelişmeler, ABD tarafından S400-F35’lere yönelik açıklamalar, cari işlemler dengesi ve Bakan Albayrak’ın açıklayacağı yeni reform paketi takip edilecek. Yurtdışında ise ABD’de açıklanacak enflasyon verisi kur tarafında belirleyici olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)