E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEnerji Borsası kuruluyor---

Enerji Borsası kuruluyor

Enerji Borsası kuruluyor
19 Aralık 2012 - 07:35 borsagundem.com

Enerji sektörünü düzenlemesi için kurulması beklenen enerji borsası, Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı ile hayata geçiyor

Elektrik Borsası SPK'nın desteğiyle kuruluyor. Kurulan borsa ile fiyatlar eşitlenecek. Milliyet'in haberine göre, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) adı altında oluşturulacak mekanizma, piyasa işletim faaliyetlerini yürütecek. Sermaye Piyasası Kurulu’nun görüşleriyle çalışacak olan EPİAŞ’ta kamu kuruluşları hissedar olarak bulunacak. Elektrik özelleştirmelerine vergi muafiyeti getiren tasarı ile dağıtım bölgeleri arasındaki fiyat eşitleme düzenlemesinin yürürlüğü de uzatılıyor.
Tasarı, TBMM’ye sevk edildi. Tasarıya göre, elektrik üretim lisansı başvurusunda bulunan tüzel kişiye izin, onay, ruhsat ve benzeri belgeleri edinebilmesi ve üretim tesisinin kurulacağı sahanın mülkiyet veya kullanım hakkını elde edebilmesi için önlisans verilecek. Önlisans süresinde yükümlülükleri yerine getirmeyen şirkete lisans verilmeyecek. Tasarıya göre, elektrik piyasası faaliyetleri ile lisanssız faaliyet gösteren kişilerin inceleme ve denetimi EPDK tarafından, elektrik dağıtım şirketlerinin denetimi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca yapılacak.
DSİ denetleyecek
Elektrik enerjisi üretmek maksadıyla yapılacak olan üretim tesislerinin su yapısıyla ilgili kısımları ile yapılacak baraj, gölet ve regülatör gibi su yapılarının inşasının inceleme ve denetimi zorunlu olacak. Denetim DSİ tarafından yapılacak.
Tasarıya göre, elektrik tüketicilerinin, dağıtım bölgeleri arası maliyet farklılıkları nedeniyle var olan fiyat farklılıklarından korunmasını sağlamak amacıyla uygulanacak fiyat eşitleme mekanizması 31 Aralık 2015’e kadar uzatılacak. Tüm kamu ve özel dağıtım şirketleriyle tedarik şirketleri fiyat eşitleme mekanizması içerisinde yer alacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)