E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon beklentisi küresel piyasaları sarstı---

Enflasyon beklentisi küresel piyasaları sarstı

Enflasyon beklentisi küresel piyasaları sarstı
05 Şubat 2018 - 09:32 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki enflasyon beklentileri sert düşüşlere neden oldu

Asya borsaları, enflasyonun yükseleceği endişesiyle yükselen tahvil faizlerine paralel olarak haftaya bir yıldan uzun bir sürenin en keskin düşüşüyle başladı. Tahvil faizlerindeki yükseliş rekor seviyelerdeki Wall Street'in de geçen hafta sert gerilemesine neden olduğu gibi büyük merkez bankalarının para politikasını beklenenden daha hızlı sıkılaştıracağı yönünde spekülasyonu da beraberinde getirdi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 2 gerileyerek 586.25 puana kadar indikten sonra yüzde 1.6 ekside 589 puanda bulunuyor. ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli kontratları Asya'daki işlemler için sert olarak kabul edilebilecek bir oran olan yüzde 0.4 gerileyerek ABD piyasalarının açılışında kayıpların süreceğine işaret etti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.4, Avustralya borsası yüzde 1.7, Çin'in CSI 300 endeksi yüzde 1.1 geriledi. ABD'de Cuma günü açıklanan ve saatlik ücretlerin 8 buçuk yıldan uzun bir sürenin en yüksek artışını kaydettiğini gösteren tarım dışı istihdam verisi enflasyon beklentilerinin yükselmesine yol açtı. Vadeli piyasalarda buna tepki olarak Fed'in bu yıl üç veya daha fazla defa faiz artıracağı fiyatlanmaya başladı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi ise Cuma günü 7 baz puana yakın yükseldikten sonra yüzde 2.86 ile dört yılın zirvesinde seyrederken, iki yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2.162 ile yaklaşık dokuz yılın zirvesine yükselerek hisse senedi piyasalarından daha yüksek getiri sunuyor. Dow Jones endeksindeki hisselerin ortalama temettü getirisi ise yüzde 2.13 düzeyinde bulunuyor.

DÖVİZ

Dolar, Cuma günü tahvil faizlerinde sert yükselişe ve enflasyonun yükseleceği beklentisine yol açan güçlü ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında değer kazandıktan sonra Asya piyasalarında yatay seyrediyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü ABD'de çalışan ücretlerinin sekiz buçuk yıldan uzun sürenin en keskin artışını kaydettiğini gösteren verinin ardından yüzde 0.6 değer kazandıktan sonra bugün 89.127 ile yatay seyrediyor. Tarım dışı istihdam verisi Ocak ayı sonlarında 88.438'e kadar gerileyerek üç yılın en düşük seviyesini gören doların nefes almasını sağladı. Euro Cuma günü dolar karşısında yüzde 0.5 değer yitirdikten sonra bugün 1.2462 ile yatay seyir izlerken, piyasalarda Almanya'da yürütülen koalisyon görüşmeleri izleniyor. Almanya'da muhafazakarlar ile sosyal demokratlar arasındaki koalisyon müzakereleri partilerin daha önce tamamlamayı planladıklarını açıkladıkları Pazar günü tamamlanamadı.

PETROL

Petrol fiyatları piyasalar genelindeki satışlar ve dolardaki güçlenmeye paralel olarak geçen haftanın sonunda kaydettiği kayıpları artırdı. Geçen haftayı yüzde 2.75, Cuma gününü ise yüzde 1.5 kayıpla kapatan Brent petrolü bugün yüzde 0.6 kayıpla 67.95 dolardan işlem görüyor.

ALTIN

Altın fiyatları ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed'in faiz artıracağı beklentilerinin güçlenmesine paralel olarak geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Cuma günü yüzde 1.2 gerileyerek 7 Aralık'tan bu yana en sert düşüşü kaydettikten sonra bugün yüzde 0.2 ekside 1,330.6 dolardan işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)